Στη δίνη των καθυστερήσεων βρίσκονται μια σειρά από έργα στην ανατολική Κρήτη, τα οποία ήδη θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί, όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Το σημαντικότερο ίσως από αυτά, ο δρόμος Ηράκλειο-Μεσσαρά, για τον οποίο η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης εκτιμά πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να παραδοθεί ως το τέλος Μαρτίου, που αρχικά προβλέπονταν.
Οι εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής μάλιστα, επισκεπτόμενοι τις προηγούμενες ημέρες το έργο, διαπίστωσαν πως είναι αναγκαστικό να εγκριθεί η προβλεπόμενη διαδικασία απένταξης, γεγονός που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται πως οι καταστάσεις δεν έχουν φθάσει ακόμα στο τέλμα, αφού, εφόσον μέχρι τις 25 Απριλίου παραδοθεί το τμήμα μήκους 6,5 χιλιομέτρων από τον Πρινιά έως και τον Απομαρμά, υπάρχει η εκτίμηση, πως θα μπορέσουν να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει να «φουλάρει» τις μηχανές, αφού από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα θα πρέπει να μπει σε μια ταχύτατη διαδικασία ως τις 15 Μαΐου που είναι η «σιωπηλή» ημερομηνία παράδοσης του έργου, προκειμένου να παραδώσει έναν άξονα τουλάχιστον λειτουργικό. Από τη διοίκηση του Οργανισμού πάντως βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» κι εκτιμούν ότι υπάρχουν εκείνες οι δικλίδες ασφαλείας που θα ενεργοποιηθούν για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα.
Εκτός όμως από το πολύπαθο έργο του δρόμου Ηράκλειο- Μεσσαρά, υπάρχει ένα ακόμα «αγκάθι» αναφορικά με το έργο Γούρνες-Χερσόνησος, το οποίο επίσης θα έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί. Παρά τις καθυστερήσεις, το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής κι εκτιμάται ότι θα μπορέσει να παραδοθεί προς χρήση, το αργότερο ως τις 5 Απριλίου.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τη γέφυρα του Χαμεζίου, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα και παραμένει ανολοκλήρωτη. Για το συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη μόνωση της γέφυρας, τα ασφαλτικά και τα στηθαία, όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι η γέφυρα θα παραδοθεί μέσα στον Απρίλιο.
Αντίδραση από τον γραμματέα της ΝΔ
Την άμεση αντίδραση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης, περί απένταξης του έργου Ηράκλειο – Μεσσαρά.
«Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» τονίζει ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες παραδέχθηκε ότι το έργο δεν θα είναι έτοιμο έως τις 31 Μαρτίου που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες απένταξης του έργου και συνεπώς η επιστροφή 71 εκ. ευρώ. Επί 4 σχεδόν χρόνια, με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μας, επισημαίναμε τις μεγάλες καθυστερήσεις από την ολιγωρία του υπουργού και των υπηρεσιών, αναφορικά με τον δρόμο Ηρακλείου- Μεσσαράς και προειδοποιούσαμε ότι εάν δεν κινηθεί ταχύτατα, θα κληθούμε να καταβάλουμε όλα τα χρήματα του έργου».
Ο κ. Αυγενάκης επιτίθεται παράλληλα προσωπικά στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, για τον οποίο αναφέρει πως κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία για κινδυνολογία, τη στιγμή που δεσμεύονταν πως το έργο θα παραδοθεί σε όλους τους πολίτες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αντίστοιχες αιχμές αφήνει και στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Δέδε, ο οποίος επίσης δεσμεύονταν πως το έργο Ηράκλειο-Μεσσαρά θα παραδίδονταν το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου.
«Δυστυχώς, η προχειρότητα και οι βεβιασμένες ενέργειες για την άρον-άρον ολοκλήρωση του έργου προκειμένου να τηρηθεί η προθεσμία παράδοσης είχαν αρχίσει να φαίνονται από το φθινόπωρο: καθιζήσεις, άνοιγμα του δρόμου έξω από το τούνελ Απομαρμά» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης και προσθέτει:
«Η έντονη κακοκαιρία και… των προηγούμενων μηνών ανέδειξαν τις αστοχίες και τα προβλήματα γεωτεχνικής φύσης και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του έργου έχουν κόστος την ποιότητα του έργου, την εκπρόθεσμη -πλέον-υλοποίησή του και, δυστυχώς, την απένταξή του. Οι εξελίξεις του έργου μάς λυπούν. Σας τα λέγαμε! Όχι, δεν θέλαμε να δικαιωθούμε τώρα, θέλαμε να προλάβουμε τα χειρότερα!».