«Έρχομαι στην Κρήτη, κλείσε τραπέζι να φάμε χοχλιούς μπουμπουριστούς και αντικριστό!»
«Έρχομαι στην Κρήτη, κλείσε τραπέζι να φάμε χοχλιούς μπουμπουριστούς και αντικριστό!»

Μια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελλάδα που βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Taste Atlas με τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, με βάση σχεδόν μισό εκατομμύριο αξιολογήσεις.

Πως μπορούμε την αξιοποιήσουμε προς όφελος του τουρισμού και πως μπορεί να καθιερωθεί η Κρήτη, ως γαστρονομικός προορισμός;

Η αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας ως της καλύτερης στον κόσμο είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τον τουρισμό της, να προβάλλει τον πολιτισμό της και να αναδείξει την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά.

Το ίδιο ισχύει και για την κρητική κουζίνα που είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες επισκέπτονται το νησί .

Προβάλλεται ,όσο θα έπρεπε; «Όχι» ,λένε οι άνθρωποι του τουρισμού που μιλάνε στην «Π» και επισημαίνουν ότι τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Πολλοί προορισμοί καθιερώθηκαν λόγω της κουζίνας του

«Η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού και θεωρείται μοναδική εμπειρία για χιλιάδες τουρίστες» αναφέρει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

O πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Προσθέτει ότι υπάρχουν προορισμοί που καθιερώθηκαν λόγω της κουζίνας τους και σημειώνει ότι η σπουδαία διάκριση της Ελληνικής κουζίνας είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο στην προώθηση της χώρας μας τουριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Βλατάκη το γεγονός ότι η Κρήτη ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026» είναι σημαντικό και πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν ακόμη περισσότερο αφού «τώρα αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα βήματα για να καθιερωθεί το νησί ως γαστρονομικός προορισμός.»

Ο ίδιος ξέρει πόσο αγαπούν οι τουρίστες την κρητική κουζίνα και έχει φίλους που του λένε «έρχομαι, ετοιμάσου να πάμε για χοχλιούς μπουμπουριστούς και αντικριστό!» «Η κουζίνα μας είναι η ταυτότητά μας, σε όποιο μέρος και να πάνε οι επισκέπτες μας, θυμούνται κάτι φρέσκο και νόστιμο που έφαγαν,γιατί το φαγητό είναι μνήμη και το βέβαιο είναι ότι φεύγουν από δω με τις καλύτερες αναμνήσεις», υπογραμμίζει.

Γιατί να «βαπτίζουμε» τον ντάκο Κρητικό cheesecake ;

O πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης.

«Οι ξένοι εκτιμούν πάρα πολύ την κρητική κουζίνα, αγαπούν τα τοπικά προιόντα και θέλουν να δοκιμάζουν όσα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά,γίνεται»,επισημαίνει στην «Π» ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης.

«Έχουν γίνει αρκετά βήματα,αλλά έχουμε δρόμο ακόμη για την προβολή της κουζίνας μας» ,σχολίασε. Όπως είπε «χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια και να μην χρησιμοποιούμαι ξένη ορολογία στα πιάτα μας. Είναι δυνατόν να βαπτίζουμε τον ντάκο «Κρητικό cheesecake»,σχολιάζει.

Είναι γνωστό ότι αυξάνονται οι τουρίστες που έχουν ξεπεράσει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και περνάνε λιγότερο χρόνο στην παραλία και περισσότερο χρόνο, γύρω από ένα τραπέζι.

«Προτιμούν να συμμετέχουν σε χαλαρές εκδρομές, που έχουν βασικό θέμα τους τη γευσιγνωσία», επισημαίνει η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Μαριλένα Μαμαλάκη.

Η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Μαριλένα Μαμαλάκη.

Το πρόγραμμα μια τέτοιας μονοήμερης εκδρομής περιλαμβάνει συνήθως επίσκεψη σε οινοποιείο και ελαιοτριβείο, για να δοκιμάσουν τα προϊόντα και μάθημα μαγειρικής ή γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο με τοπική κουζίνα. Φακόρυζο εναντίον μουσακά

«Τα φαγητά που τους αρέσουν έχουν σχέση με την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Φρέσκα κολοκυθάκια και μελιτζάνες από το μποστάνι, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, φρεσκοκομμένα λαχανικά για σαλάτα, φρέσκο ψάρι και κρέας.

Όταν τους πηγαίνουμε στα εστιατόρια, θα προτιμήσουν φακόρυζο και ρεβυθόριζο για να συνοδεύσουν το κρέας τους και δεν θα επιλέξουν, για παράδειγμα, μουσακά» είπε.

Η ξεναγός σχολίασε ότι αυτή η κατηγορία τουριστών αυξάνεται ραγδαία και άλλωστε πρόκειται για πελάτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην Κρήτη.

Τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους τουρίστες με την Κρητική κουζίνα

Η κρητική κουζίνα είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες επισκέπτονται το νησί. Η φρεσκάδα των υλικών, η ποικιλία των γεύσεων και η φιλόξενη ατμόσφαιρα είναι στοιχεία που κάνουν το φαγητό στο νησί μια μοναδική εμπειρία που θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά.

Οι τουρίστες εκτιμούν ιδιαίτερα τη γεύση των φρέσκων λαχανικών, των βοτάνων και των κρητικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των φαγητών. Η άμεση σύνδεση με τη φύση και η ποιότητα των υλικών είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν.

Η κρητική κουζίνα δεν περιορίζεται σε μερικά πιάτα. Από τα ορεκτικά με ελιές, ξηρούς καρπούς και ντόπιο τυρί, μέχρι τα κυρίως πιάτα με κρέας, ψάρι ή λαχανικά, και τα γλυκά με μέλι , υπάρχει μια τεράστια ποικιλία για να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Οι συνταγές της Κρήτης είναι συνήθως απλές, με λίγα υλικά και πολύ μεράκι. Οι τουρίστες εκτιμούν την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά αυτής της μαγειρικής.

Το φαγητό στην Κρήτη είναι μια κοινωνική εμπειρία. Τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια προσφέρουν μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους και να γνωρίσουν την τοπική κουζίνα.

Τα πιο δημοφιλή πιάτα

Χοχλιοί: Μπουμπουριστοί, στιφάδο ή με χόντρο, οι χοχλιοί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κρήτης και αγαπημένο των τουριστών.

Αγαπημένα είναι επίσης τα καλιτσούνια,η κρητική γραβιέρα,το Χανιώτικο μπουρέκι,ο ντάκος,το γαμοπίλαφο,η μυζήθρα,το κρέας το αντικρυστό και πολλά
άλλα.

Ξεχωριστή θέση έχουν και τα θαλασσινά.

Η Κρήτη είναι γνωστή για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά της, τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε πολλές ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι επισκέπτες εκφράζουν συχνά τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα των υλικών, τις μεγάλες μερίδες και τις προσιτές τιμές. Πολλοί αναφέρουν ότι η κρητική κουζίνα τους έκανε να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να εκτιμήσουν περισσότερο την απλή και αυθεντική μαγειρική.