Στο έργο OurMED που ξεκίνησε πρόσφατα από την ΕΕ, μια διεθνής ομάδα ερευνητών για ν’ αναπτύξει ιδέες ολοκληρωμένης διαχείρισης νερού σε οκτώ τοποθεσίες επίδειξης σε όλη τη Μεσόγειο έως τον Ιούνιο του 2026 ,συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον Καθηγητή Γεώργιο Καρατζά από την Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και τον Επικ. Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρουχάκη από την Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Ο στόχος του έργου OurMED, το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, είναι η βελτιστοποίηση και η καλύτερη διαχείριση φυσικών και τεχνητών συστημάτων αποθήκευσης νερού όπως λίμνες, ταμιευτήρες, ποτάμια και υδροφορείς. Για να αυξηθεί η αποδοχή των πορισμάτων του έργου, ομάδες χρηστών-ενδιαφερομένων από τη γεωργία, την παροχή νερού και τη διατήρηση της φύσης θα συμπεριληφθούν σε όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Οι ερευνητές θα συνδυάσουν την παρακολούθηση, τη μοντελοποίηση και τις εύκολες στην εφαρμογή τεχνολογίες, όπως λύσεις βασισμένες στη φύση, για δίκαιη διανομή νερού. «Στο έργο OurMED, θέλουμε να δομήσουμε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων έτσι ώστε να δίνουμε ίση προσοχή στους διάφορους χρήστες νερού.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση σε γλυκό νερό σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα για τα νοικοκυριά και τη γεωργία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε τα φυσικά οικοσυστήματα», δηλώνει ο υδρολόγος του UFZ και συντονιστής του έργου Dr. Seifeddine Jomaa. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου ενόψει της αυξανόμενης λειψυδρίας και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
«Ωστόσο, δεν θα βελτιώσουμε μόνο τα μέσα διαχείρισης, αλλά θα βελτιώσουμε επίσης την ενοποίηση και την κοινή χρήση των διαθέσιμων δεδομένων, υπηρεσιών και τεχνολογιών, καθώς και τοπικής γνώσης, καθιστώντας τα έτσι προσβάσιμα σε όλες τις περιοχές», λέει ο Seifeddine Jomaa. Η περιοχή του έργου OurMED περιλαμβάνει συνολικά οκτώ τοποθεσίες επίδειξης, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.
Αυτές περιλαμβάνουν τις λεκάνες απορροής της Αγιάς (Κρήτη, Ελλάδα), του Ικονίου (Τουρκία), του Mujib (Ιορδανία), του Medjerda (Τυνησία), του Sebou (Μαρόκο), του Arborea (Σαρδηνία, Ιταλία) και του Júcar (Ισπανία) στην περιοχή της Μεσογείου και την λεκάνη απορροής Bode (Γερμανία) εκτός της περιοχής της Μεσογείου.
Οι τοπικές αρχές διαχείρισης υδατικών πόρων στην λεκάνη Júcar κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε ορισμένους από τους υδροφορείς τους και να αναπτύξουν τεχνογνωσία στη διαχείριση των υδάτων υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μερικής ξηρασίας.
Ταυτόχρονα, η υδρολογική λεκάνη της περιοχής Júcar μπορεί να επωφεληθεί από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε άλλους τομείς.
Το έργο OurMED, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2026, χρηματοδοτείται με 4,4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα PRIMA (Σύμπραξη για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Μεσόγειο) ως μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2020. Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει 15 εταίρους από 10 χώρες.