Ποια είναι η ανοσιακή απάντηση των Υγειονομικών της Κρήτης μετά τον εμβολιασμό τους για τον κοροναϊό;
Οι γυναίκες ή οι άνδρες έχουν χαμηλότερα αντισώματα; Τι συμβαίνει με τους καπνιστές και τι έδειξαν τα στοιχεία αναφορικά με τα αντισώματα εκείνων που εμφάνισαν πάσης φύσεως συμπτώματα μετά το εμβόλιο;
Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τοξικολογίας Άρη Τσατσάκη.
Όπως είπε στην “Π” ο κ. Ταξιάρχης Κωνσταντίνος Νικολουζάκης, ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής στο ΠΑΓΝΗ, στη μελέτη συμμετείχαν 517 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.α.) από το Βενιζέλειο και το νοσοκομείο Ιεράπετρας που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Phizer. Στον καθένα έγιναν δύο αιμοληψίες με χρονική απόσταση 2,5 μηνών, από την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η έρευνα, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, έγινε το διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος του 2021.
Τα βασικά συμπεράσματα
Σύμφωνα με τον κ. Νικολουζάκη, η μελέτη έδειξε ότι:
- Οι άνδρες έχουν χαμηλότερα αντισώματα από τις γυναίκες υγειονομικούς
- Οι νεότεροι σε ηλικία έχουν πιο υψηλά αντισώματα από τους ηλικιωμένους
- Οι καπνιστές έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τους μη καπνιστές
- Οι υγειονομικοί που είχαν ελαφρά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό τους είχαν μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων.
Τα συμπτώματα τα οποία αναφέρθηκαν ήταν πόνος στο μπράτσο (72%), καταβολή (40%), μυαλγία (31%), πονοκέφαλος (25,8%), αδυναμία και ζάλη (21,6%).
Να σημειωθεί ότι η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου τα αντισώματα φθίνουν. Οι ηλικίες των υγειονομικών που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν από 20 έως 60 ετών.