Το εργαστήριο έφτιαχνε «σοκολάτα», αλλά δεν ήταν… ζαχαροπλαστικής ήταν κάνναβης

Αίσθηση στην περιοχή της Μεσσαράς αλλά και στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η ναρκω-υπόθεση που αποκαλύφθηκε προχθές μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών που βρέθηκε σε μαγαζί εκτός λειτουργίας το οποίο για τις ανάγκες της «μπίζνας» είχε μετατραπεί σε… εργαστήριο τυποποίησης, συζητήσεις προκαλούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ενός, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία της περιοχής, με ευρύ κύκλο κοινωνικών επαφών.

Η φερόμενη εμπλοκή του σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση έχει προκαλέσει συζητήσεις  και στο εσωτερικό της  ΕΛ.ΑΣ. λόγω της στενής συγγενικής σχέσης που έχει με εν ενεργεία αστυνομικό με αξιόλογη υπηρεσιακή πορεία. Ο 47χρονος επιχειρηματίας αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο κάθε εμπλοκή και εμμένει στη θέση ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ναρκωτικά (και τα ναρκωτικά γενικότερα) που βρέθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιούσε με τον επίσης 47χρονο συγκατηγορούμενό του.

Ο δεύτερος είχε απασχολήσει στο παρελθόν για διαφορετικής φύσης σοβαρή ποινική υπόθεση, όμως απαλλάχθηκε από την Δικαιοσύνη. Φέρεται μάλιστα προανακριτικά να κατέθεσε στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ότι ο φίλος του πράγματι δεν έχει σχέση με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν. «Είχα σχέση εγώ και μόνο» φέρεται να είπε, τονίζοντας ότι θα εξηγήσει το πώς και το γιατί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν βαριά ποινική δίωξη και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Το εργαστήριο έφτιαχνε «σοκολάτα», αλλά δεν ήταν… ζαχαροπλαστικής ήταν κάνναβης

Το κλειδί… της επιχείρησης

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε καφενείο, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε εδώ και πολύ καιρό. Το οίκημα ανήκει σε γνωστή οικογένεια της περιοχής. Πριν μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2017, ο χώρος ζητήθηκε από τον 47χρονο επιχειρηματία προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως αποθήκη λόγω εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισης στο δικό του μαγαζί.

Από καταθέσεις προκύπτει ότι ο 47χρονος είχε εκφράσει την σκέψη να επαναλειτουργήσει το καφενείο σε συνεργασία με τον συγκατηγορούμενό του. Για την επαναλειτουργία δεν υπήρξε θετική απόκριση από την ιδιοκτησία, η οποία ωστόσο δέχτηκε να παραχωρήσει προσωρινά δωρεάν τον χώρο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο επιχειρηματίας. Σε αυτόν φέρεται να δόθηκε και το κλειδί του μαγαζιού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα παρέμενε κλειστό, οι πληροφορίες τους ανέφεραν ότι μπαινόβγαινε κόσμος.

Αστυνομικοί της Δίωξης, της Ασφάλειας Ηρακλείου και του ΤΑΕ Μεσσαράς πήραν μέρος στην επιχείρηση της Δευτέρας οπότε και έθεσαν υπό παρακολούθηση τους δύο φίλους, τους οποίους τελικά ακινητοποίησαν εν κινήσει ενώ επέβαιναν σε αγροτικό. Το κλειδί για τον χώρο που ερεύνησαν βρέθηκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

Ήταν εργαστήριο «σοκολάτας» αλλά όχι… ζαχαροπλαστικής, κάνναβης

Ήταν εργαστήριο   «σοκολάτας» αλλά όχι… ζαχαροπλαστικής

Όπως περιγράφουν σε καταθέσεις τους, με το που άνοιξαν την πόρτα ήρθαν αντιμέτωποι με την έντονη μυρωδιά του χασίς. Ο χώρος έμοιαζε με… σκουπιδότοπο, εγκαταλελειμμένος και βρώμικος. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν όταν πια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του μαγαζιού.

Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι εκτός από την αποθήκευση των ναρκωτικών, ο χώρος χρησιμοποιούνταν και για την παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας» και σε αυτήν τη διαδικασία αποδίδουν και την ύπαρξη ενός ηλεκτρικού αναδευτήρα.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες σε πρώην καφενείο θα εξασφάλιζαν στους δράστες περισσότερα από 100.000 ευρώ

Συνολικά οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δώδεκα ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας» συνολικού βάρους 2.584 γραμμαρίων, καθώς και περισσότερα από 16 κιλά χασίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, η αντιστοιχία ακατέργαστης με κατεργασμένη κάνναβη είναι δέκα προς ένα. Δηλαδή, όπως επισημαίνεται, δεκαέξι κιλά κάνναβης επεξεργαζόμενα θα απέδιδαν περίπου 1,5 κιλό κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας». Αναφέρουν μάλιστα ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των 4 κιλών «σοκολάτας» θα τους απέδιδε περίπου 100.000 ευρώ.