Επίσημα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας αναμένεται να διαβιβαστούν τις επόμενες ημέρες στον Άρειο Πάγο και από τις φυλακές της Κρήτης με αφορμή την σκανδαλώδη αποφυλάκιση του πρώην ισχυρού άνδρα της energa Αριστείδη Φλώρου και τα όσα αποκαλύφθηκαν περί πλαστότητας του επίμαχου πιστοποιητικού αναπηρίας.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις υπόνοιες ότι ενδεχομένως έχει στηθεί «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει και βαρυποινίτες του οργανωμένου εγκλήματος, ο Άρειος Πάγος ζητά να «ξεσκονιστούν» όλες οι σχετικές αποφυλακίσεις και να ελεγχθούν ιατρικές γνωματεύσεις και πιστοποιητικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που ζητούνται αφορούν περίπου μία 8ετία πίσω. Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης, στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού την τελευταία 5ετία έχουν γίνει τέσσερις αποφυλακίσεις που αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε καρκινοπαθείς προχωρημένου σταδίου.
Σε τοπικό επίπεδο οι αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά αναπηρίας φέρονται να έχουν δοθεί με το… σταγονόμετρο σε βαθμό που κάποιοι συνήγοροι σχολίαζαν περιπτώσεις κρατουμένων, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο λόγω σοβαρότατων ασθενειών και εντούτοις παραμένουν στην φυλακή.
Πρόσφατα και με αφορμή το σκάνδαλο της αποφυλάκισης Φλώρου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκαν κάποια πρώτα στοιχεία από σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι είναι εκείνοι που έχουν αποφυλακιστεί λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας από τον Ιανουάριο του 2015. Με βάση τα συγκεντρωθέντα στοιχεία που διαβιβάστηκαν προκύπτει αποφυλάκιση 343 κρατουμένων, με τους περισσότερους να προέρχονται από νοσοκομεία κρατουμένων. Οι περισσότερες αποφυλακίσεις αφορούν τον Κορυδαλλό (μιλάμε για 81 αποφυλακίσεις από το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο αντίστοιχα) και έπονται η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις έγιναν με βάση το αρχικό άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει τροποποιημένο από το 1993. Στην πορεία, χρειάστηκε πολλές φορές να συμπληρωθεί ο κατάλογος με ασθένειες και αναπηρίες μέχρι τη ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου (4322/2015) που προβλέπει την αποφυλάκιση με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας και έκτισης ποινής μόνο για εκείνους που έκαναν ή όχι χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου.
Με αφορμή την υπόθεση Φλώρου αλλά και πληροφορίες που κάνουν λόγο για 700 αποφυλακίσεις με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων του νόμου.