Χιλιάδες “μπιλιετάκια” της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, που αφορούν βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές σε χρήμα, έχουν αρχίσει να αποστέλλονται σε ιδιοκτήτες ακινήτων στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, προκαλώντας σεισμό πολλών ρίχτερ… Σε περιοχές όπως η Θέρισσος, τα Δειλινά, το Ατσαλένιο, το Κορώνι Μαγαρά και ο Μασταμπάς, όπου τα προηγούμενα κυρώθηκαν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης αλλά δεν πληρώθηκε η εισφορά σε χρήμα τώρα ενεργοποιείται η όλη διαδικασία με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δυσφορία και αντιδράσεις από τις χρεώσεις
Οι χρεώσεις κυμαίνονται από 100 έως 35.000 ευρώ, ανάλογα με τη θέση της κάθε ιδιοκτησίας στο πολεοδομικό σχέδιο. Στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αποστέλλονται και οι υπόλοιπες βεβαιώσεις των ανείσπρακτων βεβαιώσεων εισφοράς σε χρήμα, που βρίσκονται σε όλο το εύρος των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης ανάμεσα στις οποίες είναι η Φορτέτσα ο Αη Γιάννης και οι Μεσαμπελιές. Τα πρώτα “μπιλιετάκια” πάντως έχουν αρχίσει να προκαλούν πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με δηλώσεις τους στην «Π» εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις χρεώσεις αυτές, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και νέα οικονομικά βάρη, αφού οι οικονομικές αντοχές τους έχουν τσακιστεί.
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν, έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον η ιδιοκτησία «ποινικοποιείται», αφού για να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει το ακίνητό του, πρέπει να το πληρώνει «χρυσό». Οι νέες χρεώσεις από το Δήμο είναι το «κερασάκι στην τούρτα», τονίζουν και θεωρούν ότι η Λότζια θα πρέπει να ξαναδεί σοβαρά το όλο θέμα και να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να παγώσει η διαδικασία.
Η εισφορά σε χρήμα δεν μπορεί να εξαφανιστεί ως διά μαγείας
Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, δυστυχώς είναι μονόδρομος να αποσταλλούν οι βεβαιωμένες εισφορές σε γη, διότι ο Δήμος ελέγχεται σε σχέση με τις εισπράξεις των εσόδων του και δεν μπορεί να ολιγωρήσει.Η ίδια εξηγεί ότι τα “μπιλιετάκια” που αποστέλλονται αφορούν πράξεις εφαρμογής που είχαν κυρωθεί πριν από 10 χρόνια και ακόμα παλαιότερα, αλλά ο Δήμος επέλεξε να μην προχωρήσει στις εισπράξεις αυτές, κάτι που αν είχε κάνει, οι πολίτες θα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ωστόσο τώρα τα πράγματα δεν μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά, αφού ο Δήμος δεν έχει κανένα περιθώριο να αναβάλει το όλο θέμα.
Πληρωμή με υπαγωγή στις 100 δόσεις
Σε ερώτηση της «Π» σε σχέση για τις αντιδράσεις των πολιτών που εκφράζουν οικονομική αδυναμία, η αντιδήμαρχος τονίζει ότι η αποπληρωμή μπορεί να γίνει μέσα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξόφληση. Παράλληλα σημειώνει ότι είναι κρίσιμο οι πολίτες να μην αγνοήσουν την εξόφληση της χρέωσης, καθώς, εάν θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους θα πρέπει να έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 30% της βεβαιωθείσας οφειλής που αφορά την εισφορά σε χρήμα.
Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι τις χρεώσεις της εισφοράς σε χρήμα δεν μπορεί ο Δήμος Ηρακλείου, όσο και να θέλει, να τις εξαφανίσει ως δια μαγείας, διότι προβλέπονται από τον νόμο και οι όποιες αυταπάτες μπορεί να χτίζονται στην κατεύθυνση αυτή είναι εκ του πονηρού. Τα χρήματα που εισπράττονται από κάθε πολεοδομική ενότητα ως εισφορά σε χρήμα προβλέπεται από τον νόμο ότι θα επενδυθούν στην ίδια περιοχή, προκειμένου να κατασκευαστούν παιδικές χαρές, να διαμορφωθούν δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι και να αποκτήσει μια σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση με ανθρώπινες και ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι άδικο για την κοινωνία ευρύτερα να μην εισπράττονται χρήματα, ώστε να γίνονται τα προβλεπόμενα έργα από τις πολεοδομικές μελέτες, αλλά να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για χρόνια στην ομηρεία της εφαρμογής του σχεδίου πόλης που δεν έρχεται ποτέ… Είναι κρίσιμο ζήτημα να μην προχωρά η διαμόρφωση χώρων πρασίνου ή κοινόχρηστων χώρων επειδή δεν ολοκληρώνεται η εφαρμογή του σχεδίου πόλης…
Η ίδια σημειώνει ότι η τακτοποίηση των ιδιοκτησιών όσων αφορά την πληρωμή της εισφοράς σε χρήμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή τη μεταβίβαση του ακινήτου. Τα ίδια ισχύουν και για την εισφορά σε γη, που είναι επίσης ανάλογη με την έκταση του οικοπέδου. Αν κάποια ιδιοκτησία ρυμοτομείται υπέρμετρα, δηλαδή πέρα από την οφειλόμενη εισφορά σε γη, ο Δήμος υποχρεούται να αποζημιώσει τον κάτοχό της για τα επιπλέον μέτρα ή να τα συμψηφίσει με την οφειλόμενη από τον ιδιοκτήτη εισφορά σε χρήμα με την ίδια ακριβώς τιμή.
Η σημασία του πολεοδομικού σχεδιασμού για τη σωστή ανάπτυξη μιας πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της είναι τεράστια, αφού μέσα από τα σχέδια πόλης καθορίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα, οι δρόμοι που διανοίγονται, καθώς και τα προβλεπόμενα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεφωνικές γραμμές κ.λπ.) και τέλος οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, ναοί, κ.τλ.).