Πανέτοιμη είναι η Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο να «τρέξει» πιλοτικά για πρώτη φορά στη χώρα μας το μοντέλο της ημιαυτόνομης στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Το βάρος αυτής της ευθύνης θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία εμπιστεύθηκε το εγχείρημα. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι ιδιαίτερα τιμητική η επιλογή της Κρήτης για την πιλοτική εφαρμογή του στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ήδη έχουν μισθωθεί δύο σπίτια στην πόλη Ηρακλείου, τα οποία σε πρώτη φάση θα φιλοξενήσουν οχτώ ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 16 έως 17 ετών. Ουσιαστικά το μοντέλο αυτό αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στους ξενώνες φιλοξενίας και στον δρόμο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία είχαν καταγραφεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, στην Ελλάδα ζουν 3.350 ασυνόδευτα παιδιά. Από αυτά μόλις τα 1.100 φιλοξενούνται σε ξενώνες. Χιλιάδες άλλοι ανήλικοι ζουν στη χώρα μας σε επισφαλείς συνθήκες, σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στους δρόμους και οι λίστες αναμονής με αιτήματα φιλοξενίας είναι τεράστιες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει μία επείγουσα κατάσταση που επιβάλλει και τη λειτουργία μιας διαφορετικής φιλοσοφίας δομών, με ρόλο κυρίως υποστηρικτικό προς αυτούς τους ανήλικους. Δηλαδή ναι μεν τα παιδιά θα φιλοξενούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον (αλλά όχι κλειστό υπό τη μορφή ενός ιδρύματος), στόχος όμως είναι να τους δοθούν τα εφόδια εκείνα που θα βοηθήσουν να μεταβούν ομαλά στην ενηλικίωσή τους και εν τέλει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Θα υπάρχει δηλαδή εποπτεία, θα υπάρχουν παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τις νύχτες όμως δεν θα υπάρχει επίβλεψη.
Ήδη για την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει άμεση συνεργασία με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Θανάση Γαλήνα αλλά και την αρμόδια εισαγγελέα ανηλίκων κ. Λευκοθέα Τερζητάνου, οι οποίοι ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα επισκεφθούν τα σπίτια που έχουν επιλεχθεί για τη φιλοξενία των παιδιών ώστε να έχουν προσωπική εικόνα.
Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν ανά τέσσερα σε κάθε σπίτι. Η επιλογή τους θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, θα πρέπει να έχουν φιλοξενηθεί σε δομές τουλάχιστον για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών και βασική προϋπόθεση είναι να επιθυμούν και τα ίδια να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους με ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο Ηράκλειο θα βρεθεί για το σκοπό αυτό και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία επίσης έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε είναι πολύ πιθανόν, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της χώρας.