Καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Χόπκινς, απολαμβάνουν να τρώνε άγρια χόρτα, να δοκιμάζουν συνταγές με όσπρια, να πίνουν βραστάρια με βότανα και είναι έτοιμοι να ραβδίσουν και να μαζέψουν ελιές.
Σίγουρα εκτιμούν τον κρητικό τρόπο ζωής περισσότερο απ’ ό,τι εμείς τα τελευταία χρόνια.
Η ελίτ των πανεπιστημιακών αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Ρέθυμνο και συμμετέχει στο δεύτερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή” που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας σε συνεργασία με την Grecotel.
Το συνέδριο κάνει ξεχωριστό το γεγονός ότι είναι βιωματικό και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν προγράμματα και θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής της Κρήτης.
Ο Στέφανος Κάλης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας επισημαίνει ότι οι καθηγητές αλλά και εκείνοι που επισκέπτονται τον τόπο μας, εκτιμούν απλά πράγματα όπως είναι τα χόρτα, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και εμείς που τα έχουμε ήδη στο πιάτο μας, μπορούμε να τα εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο, ώστε να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση των παππούδων μας.
Σύμφωνα με τον λειτουργικό διευθυντή της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, όλη η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια, που θα επικεντρωθούν στην αξία των ποιοτικών κρητικών προϊόντων και των ατόφιων γεύσεών τους. Την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι θα γνωρίσουν όλη τη διαδικασία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας φρέσκου ελαιολάδου, επισκεπτόμενοι ελαιώνες στα Χανιά.
Ο κ. Καλαϊτζάκης μας είπε: “Την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, που ξεκινώντας πολύ πρωί από το Ρέθυμνο και πηγαίνοντας στα Χανιά οι σύνεδροι θα ραβδίσουν με τα χέρια τους, θα μαζέψουν ελιές, θα τις αλέσουμε σε ένα παραδοσιακό επισκέψιμο ελαιοτριβείο με μυλόπετρες, θα δοκιμάσουν το φρέσκο λάδι. Αμέσως μετά σε ένα διπλανό, πολύ σύγχρονο ελαιοτριβείο να κάνουν επίσημες γευσιγνωσίες ελαιόλαδου, δοκιμάζοντας ένα από τα καλύτερα βιολογικά λάδια της Κρήτης”.
Η φτωχή ζωή των παππούδων μας είναι το μεγάλο ζητούμενο των πλουσίων σήμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαϊτζιδάκης, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στην λιτή υγιεινή διατροφή των προγόνων μας βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας και της βιωσιμότητας”.