Νέα έξαρση ακρίβειας αναμένεται από τον επόμενο μήνα στην αγορά, όπου μπαίνουν στον καμβά των ανατιμήσεων ο καφές, στον οποίο αναμένεται αύξηση 10%, όπως επίσης και το ψωμί και τα παράγωγα του που μαζί με τα απορρυπαντικά θα αυξηθούν κατά 6%. Στον χορό των αυξήσεων, μπαίνει δυναμικά τις επόμενες μέρες και η μπύρα, καθώς έρχονται αυξήσεις στη ζυθοποιία. Τις εξελίξεις αυτές προαναγγέλλει ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου της Κρητικής εταιρείας «Logistics», Νεκτάριος Κανακαράκης καταγράφοντας τον παλμό της αγοράς που δέχεται αφόρητες πιέσεις από τη νέα πραγματικότητα η οποία δημιουργεί ένα συνονθύλευμα παραγόντων που αλληλεπιδρούν, όπως η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, οι παρενέργειες της πανδημίας, η αύξηση του μεταφορικού κόστους και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο ίδιος σημειώνει ότι άλλη μια κρίσιμη παράμετρος της αγοράς είναι και το γεγονός ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει θέματα, με την ποσότητα της παραγωγής των λαχανοκηπευτικών και των φρούτων αφού τόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους όσο και των λιπασμάτων αποθαρρύνουν τους μικρούς παραγωγούς να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων μέσα σε ένα χρόνο η αύξηση που επήλθε είναι της τάξεως του 20-25 %. Την ίδια στιγμή η κίνηση στα super market έχει μειωθεί κατά 12% από την αρχή του χρόνου, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα την αντικειμενική αδυναμία του κόσμου να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχει μείωση στην πώληση των προϊόντων προσωπικής φροντίδας που πάνε πίσω για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει αυτά που χρειάζεται για να ζήσει… Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κανακαράκη αυτό που θα πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος είναι ότι ο πληθωρισμός είναι άμεσα εξαρτημένος από το λιανεμπόριο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσο αυξάνεται το ράλι των τιμών τόσο θα αυξάνεται και το ύψος του πληθωρισμού.
Αυξήσεις σε καφέ, απορυπαντικά, ψωμί και τα παράγωγά του
Μετά το πρώτο σοκ της αύξησης του καφέ κατά 12%, έρχεται και νέα που εκτιμάται στο 10%. Όπως εξηγεί ο κ. Κανακαράκης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των κακών καιρικών συνθηκών έχουν περιοριστεί τα χαρμάνια και έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες. Ήδη στο χορό των ανατιμήσεων μπαίνει μια μεγάλη εταιρεία και έπεται συνέχεια.
Αντίστοιχα αυξήσεις αναμένονται στο ψωμί και σε όλα τα παράγωγά του διότι από τη μια πλευρά η ενεργειακή κρίση και από την άλλη οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου, προκαλούν τριγμούς στην αγορά. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κανακαράκη πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τις εξαγωγές και κρατάνε όλα τα αποθέματα τους για τις δικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η αγορά στα άλευρα στα ηλιέλαια και τα σπορέλαια. Όπως τονίζει, ήδη σε πολλές χώρες της Γερμανίας υπάρχει πρόβλημα επάρκειας σε πολλά ράφια σε προϊόντα όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου κ. Βασίλης Δαφέρμος τονίζει ότι αθροιστικά από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα οι αυξήσεις που έχουν γίνει φτάνουν στο 50-60% και δυστυχώς έπεται συνέχεια. Όπως τονίζει, για 10-12 χρόνια, οι φούρνοι παρά τις πιέσεις που δέχονταν, απορροφούσαν τους κραδασμούς της αγοράς, αλλά αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει παρά την αμέριστη κατανόηση και την πραγματική επιθυμία στήριξης που υπάρχει προς τον πολίτη.
Δυστυχώς χωρίς αναπροσαρμογές στις τιμές των προϊόντων άρτου, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα, αφού οι αυξήσεις στην καύσιμη ύλη και το ράλι ανόδου των τιμών δεν αφήνουν περιθώρια. Ο ίδιος σημειώνει ότι την περίοδο αυτή έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί αγόρασαν σημαντικές ποσότητες αλεύρου με αποτέλεσμα να μειωθεί το στοκ ασφαλείας, και μοιραία αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση στη διάθεση του προϊόντος που από την προηγούμενη Δευτέρα σημείωσε νέα άνοδο 25%.
Έρχονται αυξήσεις στη μπύρα
Ο ίδιος σημειώνει ότι ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες αυξήσεις και στη ζυθοποιία αφού η μπύρα εντάσσεται στη διαδικασία των ανατιμήσεων. Όπως τονίζει στη Γερμανία ήδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια, διότι η τιμή των σιτηρών τα οποία είναι βασικό συστατικό της μπύρας έχει αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου και της αύξησης του μεταφορικού κόστους.
Επίσης – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- στο ηλιέλαιο στη βόρεια Ελλάδα έχει μπει πλαφόν και δεν υπάρχει επάρκεια, ενώ σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση σε αυτή τη φάση είναι σταθερή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλιέλαιο είναι η πρώτη ύλη όλου του επισιτιστικού τομέα διότι αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε περισσότερες χρήσεις. Στην Τουρκία υπάρχει ήδη πολύ σοβαρή έλλειψη…
Τι θα γίνει με τα λαχανοκηπευτικά;
Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην τοπική αγορά το γεγονός ότι η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους συνδυαστικά με τις σοβαρές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, ανοίγουν το δρόμο για να αποσυρθεί από την παραγωγή ένα σημαντικό μέρος μικρών παραγωγών που τροφοδοτούν τους καταναλωτές με λαχανοκηπευτικά.
Όπως εξηγεί ο κ. Κανακαράκης η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει άμεσα τους παραγωγούς διότι για να μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν γεωτρήσεις οι οποίες πλέον είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και οι τομές των λιπασμάτων και ειδικά της αμωνίας, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι ακρίβειας που καθιστά την παραγωγή του ασύμφορη. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποθαρρύνει ένα μέρος των παραγωγών από τη συνέχιση της καλλιέργειας και μια τέτοια εξέλιξη είναι φανερό ότι θα αλληλεπιδράσει στην τοπική αγορά.