Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ συμπαρασύρουν την ανακοστολόγηση της χρέωσης του νερού, καθώς στη ΔΕΥΑΗ έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν την επιβολή νέων τιμών και δρομολογούν αύξηση στους λογαριασμούς από 15% έως 20%.
Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης όπου θα συζητηθεί η σχετική πρόταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία περιλαμβάνει προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διακοπή της παροχής νερού σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πληρωμή λογαριασμού μετά την παρέλευση εξαμήνου.
Επίσης προτείνεται να μειωθούν δραστικά οι κατηγορίες των χρεώσεων που έχουν διαμορφωθεί με βάση κοινωνικά ή επαγγελματικά κριτήρια ή το αν πρόκειται για οργανισμούς κοινής ωφελείας (πολύτεκνοι, ΑμεΑ, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες…). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη, παλαιότερα οι κατηγορίες αυτές ήταν 25 και σήμερα έχουν περιοριστεί σε 11. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο στόχος είναι να συρρικνωθούν στις 4 το πολύ 5.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, θα σηματοδοτήσει οριζόντιες αυξήσεις στις χρεώσεις όπως αυτές θα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες.
Ο κ. Βουρεξάκης εξηγεί ότι πριν την αξιοποίηση του νερού του Αποσελέμη οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έφταναν τα 4-4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μετά από την υδροδότηση του φράγματος, απενεργοποιήθηκαν κάποιες γεωτρήσεις που ήταν εξαιρετικά κοστοβόρες και έτσι οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος περιορίστηκαν στα 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στους νέους λογαριασμούς του νερού άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα αφού με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τη ΔΕΗ, υπάρχει μια νέα αύξηση της τάξεως του 20% την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει η ΔΕΥΑΗ.
Όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, δυστυχώς, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες που έχουν κάνει οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας (και συλλογικά και ατομικά), η ΔΕΗ δεν έχει εντάξει της Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης στην κατηγορία του βιομηχανικού ρεύματος, με αποτέλεσμα η χρέωση να γίνεται με οικιακό τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει μοιραία αυξημένο κόστος σε κάθε λογαριασμό που επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, το 53% της κατανάλωσης του νερού αφορά σε οικιακή χρήση και το υπόλοιπο διατίθεται σε επαγγελματίες στο Δημόσιο και σε δημοτικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΗ φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ, στα οποία όμως περιλαμβάνονται και οι τρέχοντες λογαριασμοί.
Το καθαρό χρέος είναι 13 εκ. ευρώ και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία της είσπραξης των χρημάτων αυτών για να μπορέσει να αντέξει οικονομικά η ΔΕΥΑΗ, η οποία σηκώνει στις πλάτες της εκτός των άλλων και το ασήκωτο βάρος των τοκοχρεολυσίων των παλιών δανείων.
Ο ίδιος τονίζει ότι για το θέμα των τόκων η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να προχωρήσει στη διαγραφή τους, ώστε να μείνει μόνο το καθαρό κεφάλαιο και να εξοφληθεί στο ακέραιο.