Τη σύσταση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, ως Γραφείο που υπάγεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθήνας, προβλέπει Σχέδιο Διάταξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί , προς ψήφιση, στη Βουλή.
Η διαδικασία εκπαίδευσης που αφορά τη χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης των υποψήφιων κρεοπωλών και εκδοροσφαγέων, τον αριθμό των μελών της κάθε ομάδας, τη μορφή της εκπαίδευσης, τη διδασκόμενη ύλη και τις δοκιμασίες για την απόκτηση της σχετικής βεβαίωσης, καθορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 126/2000 (Α΄ 111), όπως εκάστοτε ισχύει.
Οι Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος (ΣΕΚ) μεταξύ άλλων θα λειτουργούν με βάση ειδικά προγράμματα που περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εξάσκηση, εκπαιδεύουν τους κρεοπώλες, τους εκδοροσφαγείς, τους κτηνιάτρους κ.λ.π., που ασκούν τον έλεγχο στα κρεοπωλεία ή στα σφαγεία, σύμφωνα με τις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και εμπορίας του κρέατος και της ποιότητας των σφαγίων, τους σπουδαστές των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και τους μετεκπαιδευομένους μισθωτούς των τουριστικών επιχειρήσεων, κατά περίπτωση, σε θέματα υγιεινής, αγοράς, τεχνολογίας, οικονομίας και ορθολογικής αξιοποίησης του κρέατος, των παραπροϊόντων και υποπροϊόντων των σφαγίων , τηρούν μητρώα των εκπαιδευομένων και χορηγούν βεβαιώσεις στους δικαιούχους.
Σε ειδικά θέματα είναι δυνατόν να καλούνται εξειδικευμένοι εκπαιδευτές από τη Διεύθυνση Υγιεινής, τη Διεύθυνση Εμπορίου, το Πανεπιστήμιο και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και κατά την κρίση των Σχολών.