κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι

Το μεγάλο κεφάλαιο των κατεδαφίσεων των επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κτισμάτων που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου άνοιξε για το Αρκαλοχώρι, καθώς εκδόθηκε το πρώτο αμετάκλητο πρωτόκολλο κατεδάφισης με τη βούλα των κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.

Την ίδια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα 100 κτίσματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα κατεδαφιστέα στο σύνολο τους, αλλά κρίθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα κάποια τμήματα τους (μπαλκόνια, παράθυρα), για τα οποία θα τρέξει εργολαβία express με διαδικασία απ΄ευθείας ανάθεσης.

Όπως προκύπτει και αυτή η ευθύνη, πέφτει στις πλάτες του Δήμου Μινώα που προσπάθησε να πείσει το υπουργείο Υποδομών να κινήσει τη σχετική διαδικασία, χωρίς όμως να καταφέρει να αλλάξει άποψη. Στο μεταξύ η διαδικασία των κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων κτισμάτων ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της οικιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιους όρους και σε ποιο πλαίσιο θα ανεγερθούν οι νέες κατασκευές και τι θα συμβεί με όσες δεν είναι άρτιες και οικοδομήσιμες.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευ. Μπακογιάννης, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μ. Κοζυράκη, ο δήμαρχος Μινώα Μ.Φραγκάκης και ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Γ. Κουρής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Κουρής, προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν μπορεί ο υποστελεχωμένος σε προσωπικό Δήμος Μινώα να  σηκώσει και αυτό το βάρος, και ζήτησαν την όλη διαδικασία να την αναλάβει το υπουργείο υποδομών αφού έτσι και αλλιώς τα κλιμάκια τους βρίσκονται εδώ στο πλαίσιο των αυτοψιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα έφεραν ως παράδειγμα τη διαδικασία που έγινε στο Μάτι, και τόνισαν ότι ο ένας αγροτικός Δήμος, με αποδεκατισμένο προσωπικό και αδύναμες υπηρεσίες αντικειμενικά είναι δύσκολο να φορτώνεται όλο και μεγαλύτερα βάρη, καθώς «σκάνε» το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, ποιος θα επιβλέπει την όλη διαδικασία ποιος θα αναλάβει τη  ευθύνη της παρακολούθησης της όταν το υφιστάμενο προσωπικό καθημερινά τρέχει για ανάγκες που δεν καλύπτονται;

Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης ήταν κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι η όλη διαδικασία θα κινηθεί αποκεντρωμένα.

Τα αμετάκλητα πρωτόκολλα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Το πρώτο αμετάκλητο πρωτόκολλο από το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών) αφορά σε ένα κτίσμα στην είσοδο του Αρκαλοχωρίου το οποίο είναι τριώροφο.

Μάλιστα με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει, το ισόγειο χαρακτηρίζεται πράσινο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του και οι δύο άλλοι όροφοι κρίθηκαν κατεδαφιστέοι. Όπως τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης κ. Μ. Κοζυράκη, το πρωτόκολλο αυτό είναι αμετάκλητο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρθεί ακόμα και αν γίνει οποιαδήποτε προσφυγή.

Όπως εξηγεί όλα τα πρωτόκολλα που θα εκδίδει η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου υποδομών, έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Δηλαδή επειδή εκδίδονται στο ειδικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει ο σεισμός δεν μπορούν να προσβληθούν και είναι άμεσα εκτελεστά. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Μινώα, θα λάβει ειδική χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο και μέσα σε χρονικό διάστημα συγκεκριμένων ημερών  θα πρέπει να έχει αναθέσει το έργο για να αρχίσει να εκτελείται.

Όπως εξηγεί η κ. Κοζυράκη η όλη διαδικασία των κατεδαφίσεων των κτηρίων που βρίσκονται σε ετοιμορροπία λόγω του σεισμού, είναι σημαντικό να τρέξει τάχιστα για λόγους δημόσιας προστασίας, και για να μπορέσουν οι οικισμοί να ξαναχτίζονται και να κυκλοφορούν οι πολίτες χωρίς φόβο.

Πώς θα γίνει η ανοικοδόμηση;

Η απομάκρυνση των ετοιμορρόπων, μοιραία ανοίγει και το κεφάλαιο της οικιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής, την οποία ο Δήμος θέτει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του. Ωστόσο μέχρι να φτάσει το στόχο αυτό, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με το πλαίσιο τους όρους και το νέο καθεστώς δόμησης. Για παράδειγμα τίθενται μια σειρά από ερωτήματα που μένει να απαντηθούν σε σχέση με το πως θα ξαναχτιστεί ένα ετοιμόρροπο σε παλαιό οικισμό το οποίο δεν έχει αρτιότητα.

Επίσης ποιοι θα είναι οι συντελεστές δόμησης των ακινήτων. Αλλά πάνω από όλα αυτά το κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει η πολιτεία να απαντήσει, είναι πως θα γίνει η θεμελίωση των νέων κτισμάτων σε μια περιοχή που έχει στα σπλάχνα της ρήγματα που σεισμούς όπως ο φονικός της 27ης Σεπτεμβρίου. Είναι φανερό ότι για να ξαναχτιστεί η περιοχή απαιτείται να δοθεί ένα νέο ειδικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τους όρους θεμελίωσης, που δεν μπορεί να είναι ίδιοι όπως σε άλλες περιοχές.