«Πάγωσαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του 48χρονου αξιωματικού του Λιμενικού που συνελήφθη από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τα «δωράκια» που φέρεται να ζητούσε από καπετάνιους και εκπρόσωπους εταιρειών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεσμεύτηκαν» και οι λογαριασμοί στενών συγγενικών προσώπων του κατηγορουμένου.
Μία εξέλιξη αναμενόμενη αφού στο αποδιδόμενο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνεται και η δίωξη της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο 48χρονος, ο οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση το τελευταίο δίμηνο, διατηρούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό και μάλιστα την περίοδο αυτή σχεδίαζε να κάνει μεγάλη επένδυση στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών και προσπαθούσε να πάρει επιδότηση στο όνομα της συζύγου του.
Όπως έχει γράψει η «Πατρίς», εκτός από τον 48χρονο που κατείχε καίριο πόστο, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν εννέα ακόμα πρόσωπα, καπετάνιοι και εκπρόσωποι εταιρειών, για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου. Εξ αυτών έχει ταυτοποιηθεί πλήρως μόνο ένας 28χρονος που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος εταιρείας.
Ο λιμενικός κατηγορείται ότι εκμεταλλευόμενος τη θέση του λιμενοσταθμάρχη, ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα για να κάνει τα «στραβά μάτια» ώστε η διέλευση των πλοίων να γίνεται χωρίς την απαιτούμενη επιθεώρηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ιδιότητα του εξουσιοδοτημένου επιθεωρητή κράτους λιμένα του είχε αφαιρεθεί ως αρμοδιότητα πάνω από ένα χρόνο τώρα εξαιτίας συγκεκριμένου συμβάντος.
Ανταλλάγματα όμως, χρήματα ή καπνικά προϊόντα, φέρεται να ζητούσε, με βάση πάντα τη δικογραφία των «αδιάφθορών» και σε άλλες περιπτώσεις.
Συνολικά, για το διάστημα των δύο μηνών παρακολούθησης, του αποδίδονται επτά ύποπτες υποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση επεδίωκε την απευθείας επικοινωνία με τους καπετάνιους των πλοίων που ήταν υπόχρεα στη διαδικασία τήρησης της «ελευθεροκοινωνί-ας» και με το πρόσχημα, είτε του κόστους αυτής, που κατά δήλωση του ανέρχονταν στα 400 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν προβλέπεται κανένα τέλος, είτε της χρονοβόρας καθ’ αυτής διαδικασίας στην οποία έπρεπε να υποβληθούν, ζητούσε το «δωράκι» του.
Ακόμα όμως και σε περίπτωση που το πλοίο βρισκόταν σε κατάσταση διέλευσης, και δεν επιτρεπόταν η απομάκρυνση του πληρώματος, αυτός επέτρεπε στα μέλη να φεύγουν, χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στις περιπτώσεις αυτές, με βάση τους κανονισμούς, η επιβίβαση και η αποβίβαση μελών του πληρώματος των πλοίων που προέρχονται από το εξωτερικό, γίνεται σε χώρους καθορισμένους για τον σκοπό αυτό με διαταγή της Λιμενικής Αρχής. Επιπλέον, τόσο ο πλοίαρχος όσο και τα πληρώματα των πλοίων για την επικοινωνία με την ξηρά θα πρέπει να εφοδιάζονται με ειδική άδεια εξόδου της αρμόδιας λιμενικής αρχής.