ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Δικογραφία για 10 που έσκαβαν σε Μεσσαρά, Χαρασό και Σμάρι

Μεγάλο μέρος των λαθρανασκαφών που είχαν συντελεστεί σε αρχαιολογικές περιοχές του νομού Ηρακλείου αποδίδει η ΕΛΑΣ στους δέκα συνολικά κατηγορούμενους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην δικογραφία που αναμένεται να διαβιβάσει στην Δικαιοσύνη το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Αστυνομικοί, που χειρίζονται τις έρευνες εδώ και τέσσερις μήνες, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής ομάδας-όπως την προσδιορίζουν-ασχολούνταν συστηματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σημαντικό ρόλο στην ομάδα φέρεται να είχε σύμφωνα με την Αστυνομία ένας γεωλόγος, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και σχετίζεται με την Κρήτη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος, ο οποίος έχει συλληφθεί και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον των δικαστικών Αρχών, διαθέτει πολύ καλές αρχαιολογικές γνώσεις και ήταν εκείνος που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους. Υποδείκνυε τα σημεία της λαθρανασκαφής και έδινε τις συντεταγμένες, όπως ανέφερε στην «Π» αστυνομική πηγή.

Το φαινόμενο της λαθρανασκαφής με σκοπό την αρχαιοκαπηλία έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις στην Κρήτη. Οι καταγγελίες που φθάνουν κατά καιρούς στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ καταδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Η αρχαιοκαπηλία δεν περιορίζεται  πλέον στη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων με  διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Λαθρανασκαφή μπορεί να κάνει ο αγρότης, ο οικοδόμος, ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που εν καιρώ οικονομικής κρίσης ψάχνουν να  πιάσουν  την «καλή» και μετατρέπονται σε κυνηγούς αρχαίων θησαυρών, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές. Νύχτες με φεγγάρι, νύχτες  χωρίς φεγγάρι,  επιχειρούν μέσα από διαδρομές που δεν τις έχει ο χάρτης να προσεγγίσουν τον στόχο τους και να βρουν κάποιο αρχαίο θησαυρό, ο οποίος θα τους αλλάξει τη ζωή, όπως πιστεύουν.

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αξιολογώντας τις έγγραφες καταγγελίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας αποφάσισε να αναθέσει σε μία ομάδα την διερεύνησή τους. Με βάση τις καταγγελίες αυτές λαθρανασκαφές εντοπίζονταν σε όλο το νομό Ηρακλείου και κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς και στην ευρύτερη περιοχή του Χαρασού.

Η πολύμηνη έρευνα και τα ακούσματα οδήγησαν τους αστυνομικούς σε συγκεκριμένους υπόπτους ενώ διαπίστωσαν ότι υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» με την Αθήνα απ’ όπου δίνονταν οι κατευθυντήριες οδηγίες. Από τους δέκα συνολικά κατηγορούμενους της δικογραφίας, οι οχτώ διαμένουν στο Ηράκλειο (προάστεια και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου).

Πρόκειται για επτά Κρητικούς και έναν Αλβανό, κτηνοτρόφους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους. Οι άλλοι δύο στην Αθήνα. Πρόκειται για τον γεωλόγο και έναν ακόμα Έλληνα, συνταξιούχο ένστολο. Ο ρόλος του τελευταίου πάντως περιγράφεται ως ισχνός.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε χθες, δεν εντοπίστηκαν ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα, εκτιμάται όμως ότι μέσα από την δικογραφία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η παράνομη δραστηριότητα που είχαν αναπτύξει.

Βρέθηκαν πάντως, όπως επισημαίνεται, σημειώσεις που παραπέμπουν σε αυτοσχέδιους χάρτες, συντεταγμένες και διάφορα άλλα ευρήματα. «Διέθεταν μηχανήματα για τις λαθρανασκαφές, έκαναν αυτοψίες, έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης» σχολίασε αστυνομική πηγή.

Η «Π» είχε αναφερθεί πριν από καιρό στο θέμα αυτό μετά από καταγγελίες που περιέγραφαν τον τρόπο και τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που ελάμβαναν με …θρησκευτική ευλάβεια οι επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι που «σαρώνουν» την κρητική ύπαιθρο. Υπάρχουν εκείνοι που εμπλέκονται στο αντικείμενο της διακίνησης ακόμα και συγκυριακά, γιατί ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν «λαβράκι» και θα πλουτίσουν.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί που την «πατάνε» κοινώς, καθώς στην προσπάθειά τους να βρουν αγοραστή για την πώληση των αρχαίων αντικειμένων, ανοίγουν τον κύκλο των ατόμων στον οποίο απευθύνονται με αποτέλεσμα οι πληροφορίες αυτές να φθάνουν στις διωκτικές Αρχές που μεθοδεύουν  την παγίδευσή τους με στημένους υποψήφιους αγοραστές.

Οι περισσότεροι αναλαμβάνουν την εκτέλεση παραγγελιών από συλλέκτες που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα αυτά της Μινωικής Περιόδου. Τα κυκλώματα αυτά προσεγγίζουν τοπικές σπείρες που ασχολούνται συστηματικά με τις λαθρανασκαφές, τους εξοπλίζουν με τα απαραίτητα εργαλεία, με ανιχνευτές τελευταίας τεχνολογίας και περιμένουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης ώστε να πληρωθούν αδρά.

Σημειώνεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, η παράνομη ανασκαφή με σκοπό την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, αν η ανασκαφή τελέστηκε μέσα σε αρχαιολογικό χώρο ή αν ο υπαίτιος τις επιχειρεί κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, επιβάλλεται κάθειρξη.

Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλων ή άλλα όργανα διασκόπησης χωρίς άδεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ αν η πράξη αυτή τελέστηκε μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας.