Σε πολιτικό αναβηματισμό προχωρά η Λότζια μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Σπανάκη και του Μανόλη Σαλούστρου από τη «Δύναμη Πολιτών», που ήταν μια προαναγγελθείσα εξέλιξη για όσους παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται στους διαδρόμους του Δημαρχείου.
Στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, στην οποία ελήφθησαν και οι αποφάσεις για τη διαγραφή των δύο δημοτικών συμβούλων, βρέθηκαν όλοι αντιμέτωποι με το οξύ πρόβλημα της ενδοπαραταξιακής συνοχής της δημοτικής Αρχής, αντιλαμβανόμενοι που μπορεί να οδηγήσει. Στο πλαίσιο αυτό, η επόμενη μέρα σηματοδοτεί και το μεγάλο στοίχημα για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί προς τις εκλογές, με δεδομένη τη δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Ηρακλείου.
Ο ίδιος πάντως ανοίγοντας τη διαδικασία της συνεδρίασης της Παρασκευής έδωσε σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει σε αρένα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων τη «Δύναμη Πολιτών» και ότι εκείνο το οποίο προέχει είναι η παραγωγή δημοτικού έργου και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που υπάρχουν.
Ο κ. Λαμπρινός επανέλαβε ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα σε πρόσωπα της δημοτικής Αρχής, βάζοντας τα όριά του. Είχε ζητήσει από όλους τους δημοτικούς συμβούλους τις όποιες διαφωνίες έχουν με συναδέλφους τους να τις συζητούν μέσα στην παράταξη και να λύνονται ευθέως και όχι μέσα από δημόσιο διασυρμό και τοξικά σχόλια.
Ωστόσο, οι κατ’ επανάληψη επιθέσεις στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη δεν άφησαν κανένα περιθώριο και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη διαγραφή και της Αθηνάς Σπανάκη και του Μανόλη Σαλούστρου.
Ο άμεσα θιγόμενος από τα πυρά των δύο διαγραφέντων, κ. Γ. Πασπάτης, το πρώτο που έσπευσε να διευκρινίσει ήταν ότι δεν έχει απολύτως τίποτα προσωπικό με κανέναν και περιέγραψε όλη τη διαδρομή εξέλιξης των γεγονότων, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί μια απροθυμία να προχωρήσουν οι διαγραφές, που όμως καλύφθηκε από την ξεκάθαρη δήλωση του ότι θα πειθαρχήσει στην πρόταση του δημάρχου.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρδαβάς, αφού υπογράμμισε πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι να στηριχθεί το πολιτικό εγχείρημα της δημοτικής Αρχής, και να διατηρηθεί συμπαγής η παράταξη όπως αναφέρθηκε στη δημοκρατικότητα του δημάρχου Ηρακλείου σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ένα τόσο σύνθετο θέμα, τονίζοντας με νόημα απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ότι δεν έχουν υπάρξει σε άλλες δημοτικές ομάδες και δεν γνωρίζουν πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται αλλού τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα δήλωσε ότι η παράταξη είναι ακηδεμόνευτη πολιτικά και δεν ελέγχεται από κόμματα.
Μάλιστα αυτό που διαφάνηκε από τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων ήταν ότι ίσως οι διαγραφές αυτές θα έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα, αφού ήταν σαφές ότι κανένα από τα δύο πρόσωπα δεν είχε πραγματική επιθυμία να παραμείνει στην ομάδα, αλλά να κορυφώσει την αντιπαράθεση και όχι να τη λύσει στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου στο εσωτερικό της παράταξης. Την ίδια στιγμή δύο σύμβουλοι διαφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου.
Συγκεκριμένα ο κ. Α. Κουμπενάκης, που σημείωσε ότι θα πρέπει να καταγραφούν τα συν και τα πλην μιας τέτοιας πολιτικής επιλογής, τονίζοντας ότι θα έχει πολλά παρελκόμενα η διαγραφή, ενώ ο κ. Τσαπάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθούν τόσο ο κ. Σαλούστρος όσο και η κ. Σπανάκη για το θέμα και να γίνει μια νέα συζήτηση μαζί τους. Στη συνεδρίαση δεν ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο οποίος βρισκόταν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, που βρισκόταν στην Αθήνα, και ο Νεκτάριος Ανδρεαδάκης που επίσης έλειπε εκτός Κρήτης.
Έντονες αντιδράσεις
Έντονη ήταν η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων που διαγράφηκαν μόλις ενημερώθηκαν για την απόφαση της παράταξης τους, αφού κατά τον προσφιλή τους τρόπο στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σχολιάσουν τις εξελίξεις αυτές. Η κ Σπανάκη μάλιστα θέλησε να οπτικοποιήσει το τι θα ακολουθήσει μετά τη διαγραφή της αναρτώντας μια εικόνα στο βάθος της οποίας διακρινόταν η Λότζια.
Από τη μια πλευρά στεκόταν η ίδια και από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο του συμβουλίου, κ. Πασπάτη, και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κ. Βαρδαβά, και με την κ. Σπανάκη να σχολιάζει: «Kαθρέφτη καθρεφτάκι μου…τρεις εναντίον μιας…για να δούμε τι θα πει στο τέλος ο καθρέφτης…». Αντίστοιχα με σκωπτικά σχόλια αντέδρασε και ο κ. Σαλούστρος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για το όλο θέμα και ότι η διαδικασία της διαγραφής του κινήθηκε ερήμην του…
Η αρχή του κακού…
Όπως είναι γνωστό, το πολιτικό κλίμα στη δημοτική αρχή άρχισε να πολώνεται και να ανοίγουν μέτωπα συγκρούσεων αμέσως μετά τις πρώτες αλλαγές του δημάρχου Ηρακλείου στα πρόσωπα των αντιδημάρχων και εκείνων που στελεχώνουν την πολιτική ηγεσία δημοτικών οργανισμών και φορέων. Οι αντιδράσεις όσων έφυγαν αλλά και όσων δεν αξιοποιήθηκαν στις θέσεις που ήθελαν άνοιξαν ένα ευρύ πεδίο συγκρούσεων με ηχηρές αλλά και υπόκωφες αντιπαραθέσεις. Έτσι αναδείχτηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα προσωπικά παιγνίδια εξουσίας, τα οποία αποδείχτηκαν σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο σημαντικά και από την εσωτερική συνοχή της παράταξης.
Η Αθηνά Σπανάκη βρέθηκε πολύ γρήγορα στο κάδρο των εξελίξεων πότε με τις δηλώσεις της για τις εικόνες των πολιτικών προσώπων που πρέπει να βρίσκονται σε δημοτικούς χώρους, πότε για τις απόψεις της για τους μετανάστες, και άλλοτε ερίζοντας για δημοτικούς χειρισμούς. Όμως μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση της αντιδημάρχου είχε μια σταθερή προσήλωση στο να εξαπολύει επιθέσεις στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Πασπάτη, αφού κατά την προσωπική της θεώρηση, έχει ευθύνες για την απομάκρυνσή της από το αξίωμα που κατείχε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανόλης Σαλούστρος, σύμφωνα με πληροφορίες της Λότζια, ενώ αρχικά είχε ειδοποιήσει για ολιγόμηνη απουσία, φαίνεται ότι έριξε μαύρη πέτρα πίσω του καθώς τον τελευταίο χρόνο συμμετείχε σε ελάχιστες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ανάμεσα στις οποίες ήταν και στις περίφημες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου του Σώματος.
Θυμίζουμε ότι την επίμαχη συνεδρίαση σηματοδότησε ένα απίστευτο πατατράκ για τη δημοτική αρχή, καθώς χρειάστηκε να γίνουν τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου, αφού αρχικά έξι και στη συνέχεια επτά σύμβουλοι της δημοτικής Αρχής δεν στήριξαν την πρόταση της παράταξης τους!
Θεωρητικά βέβαια η διαγραφή των δύο δημοτικών συμβούλων θα μπορούσε να έχει δρομολογηθεί και λόγω απουσιών, καθώς και τα δύο πρόσωπα από την αρχή του χρόνου έχουν παρακολουθήσει ελάχιστες συνεδριάσεις αλλά στην πραγματικότητα κανείς στον Δήμο Ηρακλείου σήμερα δεν είναι σε θέση να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει δραστικά η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο σε σχέση με τη συμπολίτευση αλλά και σε σχέση με την αντιπολίτευση.