κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες

Μετά από δύο χρόνια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εισέπραξε «ζεστό» χρήμα, προκειμένου να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων σε κτίσματα που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες.

Συγκεκριμένα με την έγκριση της νεοσυσταθείσας διοίκησης του Πράσινου Ταμείου, εκταμιεύθηκε το ποσό των 1.135.000 ευρώ, το οποίο όπως σημειώνει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαδικαστικά μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία που θα αναδείξει τον ανάδοχο που θα αναλάβει την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών κατεδάφισης οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την ανατολική Κρήτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές, δεν αφορούν σε κτίσματα που απλώς βρίσκονται έξω από το σχέδιο πόλης, ή εμφανίζουν μια παρέκκλιση σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια. Αφορούν σε κτίσματα τα οποία προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα καθώς καταπατούν παράνομα και προκλητικά  δημόσια έκταση σε αιγιαλό και παραλία και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η πρώτη εκτίμηση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος να εκτελεστούν οι πρώτες 100 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, θεωρώντας ωστόσο βέβαιο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που ευθύνονται για τις καταπατήσεις θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να φρενάρουν τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη στη μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων που θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά, η αρχή θα γίνει από το νομό Λασιθίου όπου αθροιστικά έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες παράνομες και πιο προκλητικές κατασκευές επάνω στον αιγιαλό και τις παραλίες.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί θα γίνουν κατεδαφίσεις στα βόρεια του νομού Λασιθίου σε κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί με ευθύνη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στον τουρισμό και αφορούν σε ξενοδοχεία καταστήματα εστίασης και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχουν και κάποιες εντοπισμένες περιπτώσεις κατοικιών που έχουν επεκτείνει πέργκολες και αυλές επάνω στο κύμα.

Όπως είναι γνωστό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε στείλει την προηγούμενη διετία αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα για να διεκδικήσει από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτήσεις προκειμένου να ανατεθούν εργολαβίες κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες δάση και δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις βάσει μιας σχετικής λίστας που έχει συνταχθεί στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 400 περιπτώσεις.

Όπως έχει γράψει η «Π»  τα αιτήματα  που κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο παρελθόν απορρίφθηκαν, παρά το γεγονός ότι έφεραν τη σφραγίδα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι τεκμηρίωναν την ανάγκη διάθεσης των κονδυλίων υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυτές.

Μάλιστα παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις για  κατεδαφίσεις-εξπρές μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, στην Κρήτη δεν διατέθηκαν κονδύλια.

Σε κάθε περίπτωση πλέον η όλη διαδικασία επανεκκινείται, και όπως τονίζει η κ. Κοζυράκης, είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι ευοδώθηκαν τα αιτήματα και προχωρά αυτή η διαδικασία των κατεδαφίσεων διότι είναι μεγάλη υποχρέωση και οφειλή του κράτους να προασπίζεται το δημόσιο χώρο.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι δυο χρόνια δεν έγιναν σχετικές παρεμβάσεις κατεδαφίσεων και παρέμειναν στον απυρόβλητο οι ιδιοκτήτες παράνομων κατασκευών η κατάσταση αυτή λειτούργησε ενθαρρυντικά στο να δημιουργηθεί μια εικόνα ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται και δε μεριμνά σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι πλέον έχουμε αναστροφή του κλίματος αυτού, καθώς από το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.