Το Ηράκλειο απέκτησε επιτέλους πινακοθήκη που άρχισε να λειτουργεί από χθες και επισήμως με προίκα μια νέα σημαντική δωρεά πινάκων. Ανάμεσα στα 1.200 έργα τέχνης που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ηρακλείου, προστέθηκαν χθες και άλλοι 24 σημαντικοί πίνακες του Δημήτρη Περδικίδη, του Γιώργου Γεωργιάδη, και ένα έργο του Γάλλου ζωγράφου Μπουβιέ που αποτελούν δωρεά της κ. Ειρήνης Βλαχάκη.
Οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης και Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη καθώς και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, υπέγραψαν χθες το συμφωνητικό μισθώσεώς του επί της οδού Χρυσοστόμου αρ. 8 ακινήτου, όπου θα στεγασθούν δραστηριότητες σχετικές με τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου.
Πρόκειται για ένα όραμα δεκαετιών που παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου έχει πλέον το χώρο του για να μπορεί να εκθέτει όλο τον πλούτο των έργων που έχει στη διάθεση του. Περισσότερα από 1.200 έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών αποτελούν τη δημοτική πινακοθήκη που θα μπορούν να εκτεθούν στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Χρυσοστόμου που μισθώθηκε με σκοπό να φιλοξενήσει προσωρινά τη δημοτική πινακοθήκη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου Κοθρή το οποίο θα αποτελέσει το μόνιμο χώρο έκθεσης των έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεση του πίνακες ζωγραφικής, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη, του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου. Οι πίνακες αυτοί συλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, αφού διαπιστώθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια, μοιράζονταν από γραφείο σε γραφείο χωρίς καμία εποπτεία και ορθολογική διαχείριση. Τα διάσπαρτα σημαντικά έργα τέχνης, τεκμηριωμένα και καταγεγραμμένα, θα μεταφέρονται σταδιακά εκεί και θα αποκαθίστανται, μέσα από την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης και μελέτης αποκατάστασής τους.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα γίνονται οι εξής δραστηριότητες:
-Λειτουργία βιβλιοθήκης ιστορίας της τέχνης και σχετικών εκδόσεων.
-Οργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, καλλιτεχνικών ανταλλαγών με μουσεία, πινακοθήκες ή άλλους παρεμφερείς οργανισμούς.
-Τη συγκέντρωση έργων τέχνης (γλυπτικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, επίπλων, βιβλίων σπανίων εκδόσεων και μικροαντικειμένων) από δωρεές και αγορές.
Στο εν λόγω κτήριο φιλοξενούνται πλέον και θα τηρούνται εφεξής σε ανάλογο πληροφοριακό σύστημα, τα ψηφιακά αρχεία της τεκμηρίωσης και των έργων καθώς και το σύστημα διαχείρισης της συλλογής που πρόσφατα υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Η νέα δωρεά
Σπουδαία προσφορά στο πολιτιστικό κεφάλαιο του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί η σημαντική δωρεά της κ. Ειρήνης Βλαχάκη, την οποία έκανε χθες ομόφωνα δεκτή η Οικονομική Επιτροπή, με τις ευχαριστίες του δημάρχου και των μελών της επιτροπής προς την εκλεκτή συμπολίτισσα.
Η κ. Βλαχάκη προσφέρει συνολικά είκοσι τέσσερα έργα τέχνης. Συγκεκριμένα η δωρεά περιλαμβάνει είκοσι δυο έργα τέχνης του ζωγράφου Δημήτρη Περδικίδη, ένα έργο του Γιώργου Γεωργιάδη και ένα έργο του Γάλλου ζωγράφου Μπουβιέ.
Προχωρά το έργο για τη δωρεά Λυριτζάκη
Την έγκριση της αμοιβής του μελετητή που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του κτηρίου στο οποίο προοπτικά θα στεγαστεί το Δημοτικό Ωδείο ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για το διατηρητέο ακίνητο στην οδό Θεσσαλονίκης 6, το οποίο αγόρασε και δώρισε η διδάκτωρ Αρχαιολογίας Μαρία Λυριτζάκη, η οποία ζει στη Γερμανία και είχε τη φλέγουσα επιθυμία να προσφέρει μια δωρεά στον Δήμο Ηρακλείου, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Μάλιστα, όπως έχει γράψει η «Π», μέσα από μια απίστευτη σκυταλοδρομία προσφοράς ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους επιστρατεύτηκαν αφιλοκερδώς, έγινε το αδύνατο, δηλαδή σε μία μέρα αγοράστηκε το ακίνητο από την κ. Λυριτζάκη και αυτόματα μεταβιβάστηκε στον Δήμο Ηρακλείου. Όμως η δωρήτρια προχώρησε ένα ακόμα βήμα παραπάνω αναλαμβάνοντας και το κόστος αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα παραδοθεί στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου… με το κλειδί στο χέρι.
Στο πλαίσιο αυτό χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την αμοιβή του μελετητή που θα αναλάβει την αποκατάσταση του κτηρίου σε ωδείο, με σκοπό το σπουδαίο διατηρητέο κτίσμα στο ιστορικό κέντρο να πάρει ξανά ζωή και να μετατραπεί σε φυτώριο της τέχνης και του πολιτισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του.