Με απουσίες, λόγω κοροναϊού και γρίπης, έγινε η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές
Με απουσίες, λόγω κοροναϊού και γρίπης, έγινε η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές

Με πολλές απουσίες μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών, έγινε χθες η επιστροφή στα θρανία. Κοροναϊός και ιώσεις κράτησαν πολλά μέλη της σχολικής κοινότητας στο σπίτι, όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αντίστοιχη, βέβαια, εικόνα επικρατούσε και πριν τις γιορτές, όπως είχε γράψει η «Π».

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σκεπάρνης, αναφέρει πως χθες οι γονείς ήταν επιφυλακτικοί για την επιστροφή, ωστόσο, εφόσον τα παιδιά τους ήταν υγιή, τα έστειλαν στο σχολείο.

Όπως λέει, είναι θετικό το γεγονός ότι οι απουσίες λόγω γρίπης δε θα μετράνε, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Γιώργος  Σκεπάρνης
Ο κ. Γιώργος

Ο κ. Σκεπάρνης αναφέρει πως ήδη έχουν γίνει πολλές απουσίες και από εκπαιδευτικούς και είναι πρόβλημα, ειδικά όσο αφορά στην κάλυψη της ύλης της Γ΄Λυκείου. Αίτημα των γονιών, είναι να υπάρχει μια αναπλήρωση, με προτεραιότητα για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες.

Ο ίδιος αναφέρει πως δεν πρέπει να συνεχίσει η τακτική που θέλει τους μαθητές να μοιράζονται σε άλλα τμήματα όταν λείπει ο εκπαιδευτικός της τάξης, έτσι η κατάσταση με τα υπερπληθή τμήματα επιβαρύνεται.

Ο πρόεδρος της ένωσης γονέων αναφέρει πως θα μπορούσε το Υπουργείο να χορηγήσει ένα τεστ πριν ανοίξουν τα σχολεία γιατί ένας γονιός με πολλά παιδιά δε θα κάνει για προληπτικούς λόγους, λόγω κόστους.

Ο κ. Λαμπρογιαννάκης
Ο κ. Λαμπρογιαννάκης

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει πως τα σχολεία άνοιξαν με πολλές απώλειες λόγω ιώσεων, μία κατάσταση που είχε ξεκινήσει πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όπως λέει, υπάρχει το μέτρο της μάσκας που βοηθάει όταν κάποιος αισθάνεται αδιάθετος.

Όμως, θέση του κλάδου είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν λόγω ιώσεων. Είναι, βέβαια, κρίσιμο όταν κανείς εμφανίζει συμπτώματα να μένει σπίτι του.

Με το άνοιγμα των σχολείων επέστρεψε η συζήτηση στο κατά πόσον θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Φαίνεται πως με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα οι περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις σχολικές μονάδες, ενώ υπάρχει σύσταση να τη φορούν όσοι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αυτή την ώρα για επιστροφή της χρήσης μάσκας στα σχολεία ή λήψη άλλων μέτρων.

Για το θέμα μίλησε χθες ο ιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά, όχι μόνο με τον κοροναϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εκτίμησε ότι ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων στα παιδιά στην χώρα μας ενώ υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει την κατάσταση κατά 20% με 25%.

«Εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή», είπε ο κ. Μαζάνης.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμό τους δεν είναι λύση ενώ σχετικά με τη χρήση μάσκας και για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, σημείωσε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει.

«Τα παιδιά συναναστρέφονται, βγαίνουν, δεν κάθονται πια, δεν μαζεύεται ο κόσμος. Οπότε αν θέλουμε να περιορίσουμε λίγο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης, δηλαδή όσο μπορούμε λιγότερο συγχρωτισμό.

Επίσης, αν ένα παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και έχει μια νοσηρότητα, φαίνεται ότι είναι άρρωστο, έχει πυρετό, έχει βήχα, ας το κρατήσει η μητέρα στο σπίτι, το παιδί αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν και δεν πρέπει να κολλήσουν περισσότερο γιατί έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, ας φορέσουν μάσκα πηγαίνοντας στο σχολείο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.

«Δεν μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο τα σχολεία εξαιτίας των ιώσεων», δήλωσε η γιατρός Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι οι μητέρες πρέπει να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με αντισηπτικά  και να φροντίσουν να τα υποβάλουν σε τεστ γρίπης ή Covid πριν τα στείλουν σε αυτό. Παράλληλα υπενθύμισε πως ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα, τα παιδιά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι.

Η πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ ανέφερε πως τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών επισκέπτονταν παιδότοπους, εμπορικά κέντρα και φίλους τους, γεγονός που δε δικαιολογεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.

Στον ίδιο τόνο η υφ.  Παιδείας Ζ.  Μακρή δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνη της για τα μέτρα που λαμβάνει, αλλά κινείται πάντοτε με γνώμονα τις αποφάσεις των ειδικών.

«Εάν εισηγηθούν κάτι οι ειδικοί, εμείς θα το ακολουθήσουμε. Δεν αυτενεργούμε», τόνισε η υφυπουργός.

Σχετικά με τις απουσίες στα σχολεία, έκανε γνωστό πως «οι απουσίες για την Covid ισχύουν επιπροσθέτως από τις απουσίες για τη γρίπη. Καταγράφονται αλλά δεν υπολογίζονται».

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί επέστρεψε η αγωνία των γονιών εξαιτίας των ιώσεων που ταλαιπώρησε χιλιάδες οικογένειες και στη διάρκεια των εορτών.