Ο Γιάννης Κουράκης με τον δήμαρχο Αθηναίων σε συνεδρίαση των περιφερειών της Ευρώπης

Αντίθετος με το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παρέμβασης που θα τροποποιεί τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου εμφανίζεται ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννη Κουράκης, σ’ επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Ο κ. Κουράκης, που υπογράφει και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, επισημαίνει στον υπουργό ενόψει των αλλαγών που προτίθεται να κάνει στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι είναι αναγκαίο το εκλογικό σύστημα να γίνει αναλογικότερο, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και ν’ αμβλυνθεί ο προσωποκεντρικός ρόλος  σε δήμους και περιφέρειες. Ολόκληρη η επιστολή Κουράκη έχει ως εξής:

«Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, από το βήμα του ”9ου φόρουμ της Αυτοδιοίκησης” των Δήμων της Αττικής, είχατε αναφερθεί εκτενώς στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης  στους  βασικούς άξονες του (Οικονομικά -Διακυβέρνηση-Αναπτυξιακός ρόλος-Αρμοδιότητες).

Είχατε επίσης μιλήσει για το χρόνο πραγματοποίησης των επόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών  και την ανάγκη  αποσύνδεσης του  από εκείνον των  Ευρωεκλογών, που είχε καθοριστεί με τον ”Καλλικράτη” (Νόμος 3852/7-6-2010), με παράλληλη επιστροφή της Αυτοδιοίκησης σε Τετραετή Δημοτική Περίοδο, αντί της πενταετούς που προβλέπει ο παραπάνω Νόμος.

Την πρόθεση σας αυτή επιβεβαιώσατε και σε άλλες πρόσφατες  συνεντεύξεις, αλλά και στη σύνοδο των Δημάρχων της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα (30-9-2017), όπου επαναλάβατε την θέση σας,  για ”μετακύλιση προς τα πίσω κατά λίγους μήνες, της ημερομηνίας των Αυτοδιοικητικών εκλογών” προκειμένου αυτές να συμπέσουν με τις βουλευτικές.  Πράγμα που σημαίνει παράταση της τρέχουσας Δημοτικής και Περιφερειακής περιόδου κατά 4 μήνες!

Ασφαλώς και είναι στις αρμοδιότητες σας  η όποια τροποποίηση διατάξεων του Ν3852 για αλλαγές τόσο στην Αρχιτεκτονική των ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού, όσο και στο Εκλογικό Σύστημα, που ίσως είναι και απαραίτητες.

Το Εκλογικό Σύστημα πρέπει να γίνει δικαιότερο και αναλογικότερο  (προσωπικά πίστευα και πιστεύω στην απλή αναλογική) και η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική πιο αποτελεσματική και περισσότερο διαφανής. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να αμβλυνθεί το σημερινό προσωποκεντρικό σύστημα σε Περιφέρειες και Δήμους και να ενισχυθεί η παράμετρος της Συλλογικότητας.

Πόσο όμως Συνταγματικό, Δημοκρατικό, αλλά και δίκαιο  είναι να παραταθεί  μια ήδη μακρά (πενταετούς διάρκειας) Δημοτική  περίοδος, “ερήμην” της λαϊκής βούλησης -αφού δε θα προηγηθούν εκλογές- τη στιγμή που η διάρκεια της  προηγούμενης περιόδου, ήταν μόλις 3,5 χρόνια με πρόσθετες δυσχέρειες από την οργανωτική και λειτουργική συνένωση των Δήμων και τη δραματική μείωση των πόρων λόγω του  μνημονίου.

Θα ενθυμείστε άλλωστε, ότι η εφαρμογή του Ν 3852, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2010, άφηνε “αμετάβλητη” την τότε ευρισκόμενη σε εξέλιξη Δημοτική περίοδο, που ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ  όλες οι  αλλαγές ίσχυσαν από τη νέα περίοδο, την 01.01.2011 και αφού προηγήθηκαν οι εκλογές  του Οκτωβρίου 2010.

Θεωρώ, συνεπώς, κύριε υπουργέ, ότι σε ένα κράτος Δικαίου και μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπως η δική μας, η όποια παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ δεν μπορεί να “τροποποιεί” την παρούσα Δημοτική περίοδο. Αυτή  πρέπει να μείνει ως έχει και να ολοκληρωθεί κανονικά, όπως αποφάσισε με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός το Μάιο του 2014, δηλαδή να λήξει την 31.08.2019”.