Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει...» αρκεί να...

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει και οικονομία και κοινωνία θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν». Αυτό δήλωσε από το Ηράκλειο στο πλαίσιο σύσκεψης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο πανεπιστημιακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την παρότρυνση για εμβολιασμούς, αλλά και τήρηση των μέτρων προστασίας, για τα οποία επισήμανε ότι θα γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει...» αρκεί να...
Μιλώντας με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τους διοικητές των νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, είπε ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί, προσθέτοντας ότι «δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε».

Με πολίτες και ασθενείς συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στελέχη του κόμματος συνόδευσαν τον πρωθυπουργό

Στη διάρκεια της επίσκεψης του, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μίλησε με ασθενείς, ενώ ενημερώθηκε για τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη λειτουργία της.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις κινητές μονάδες εμβολιασμών που για πρώτη φορά λειτούργησαν για όλη τη χώρα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, γνωστοποιώντας ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορεί να ξεκινήσει από την Κρήτη η λειτουργία κινητών μονάδων και σε μεγάλα ξενοδοχεία.

«Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι -ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε ότι «θα καταφέρουμε να ελέγξουμε το τέταρτο κύμα» υπογραμμίζοντας ότι καταγράφονται σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης.

Μιλώντας γενικότερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε ότι «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ» και ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη τα οποία, όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά σημαντικά».

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρικτές του

«Καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κληρονομιά ουσιαστικά το διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σήμερα οι ασθενείς, οι οποίοι διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των δηλώσεων για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενός εξορθολογισμένου υγειονομικού χάρτη στη χώρα, όπου «ο καθένας θα γνωρίζει ποιος κάνει τι και πού» ενώ συμπλήρωσε ότι στην Κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός και η δουλειά για «την επόμενη μέρα για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Κατά τη σύσκεψη, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία και στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται, ευχαριστώντας για την υποστήριξη που αυτή η ομάδα απολαμβάνει.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό επίτευγμα της αύξησης των ΜΕΘ του νοσοκομείου και στην επικείμενη εγκατάσταση του PET-CT για τους ογκολογικούς ασθενείς η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στελέχη του κόμματος συνόδευσαν τον πρωθυπουργό

Στη συνέχεια, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, στάθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Στη σύσκεψη, μαζί με τα υγειονομικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης, ο Διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Τερζάκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης.

Συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ενίσχυση ζήτησε ο περιφερειάρχης

Την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό και την προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ η οποία και προχωρεί, αναφέροντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η κεντρική στήριξη και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η Κρήτη να έχει μια ολοένα και πιο σύγχρονη δημόσια υγεία την επόμενη δεκαετία, στο επίπεδο της Ευρώπης, με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει από όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα στο Σπήλι, ο περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε πως η επίσκεψη στον Δήμο Αγίου Βασίλειου «δίνει το μήνυμα ότι όλοι μας πρέπει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό για να μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη λαίλαπα της πανδημίας. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το πρώτο πρόγραμμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίθηκε είναι το ελληνικό πρόγραμμα, που οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ούτως ώστε και Δήμοι και Περιφέρειες να μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους».

Παρών και ο δήμαρχος

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ: Παρών και ο δήμαρχος
Με πολίτες και ασθενείς συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο δήμαρχος φρόντισε να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμβολιασμών και ειδικότερα αναφέρθηκε σε αυτές, οι οποίες είναι:

– Προχώρησε στον εμβολιασμό περίπου 200 προσφύγων που διαβιούν στο Ηράκλειο και είναι ωφελούμενοι του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου, του  Προγράμματος ESTIA 2021 της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, του προγράμματος ESTIA 2021 της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» και του προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

– Συνεργάστηκε με την 7η ΥΠΕ για τη λειτουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού στις περιοχές του Αγίου Σύλλα, του Βενεράτου και του Προφήτη Ηλία.

– Διοργάνωσε δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι απάντησαν στις απορίες του κοινού σχετικά με τα εμβόλια και θα διοργανώσει κι άλλες, στις γειτονιές και στις κοινότητες του Δήμου.

– Έκανε την παραγωγή βίντεο  με το οποίο προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί (https://bit.ly/3C05oKA).

«Ως Δήμος Ηρακλείου, πάντα σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και τους αρμόδιους φορείς, έχουμε προχωρήσει σε διάφορες δράσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει:

«Θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και τον Αύγουστο, ως οφείλουμε, καθώς τα εμβόλια αποτελούν το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία. Εμβολιαζόμαστε για τους εαυτούς μας και για τους άλλους».

Το Σωματείο Εργαζομένων τον περίμενε απ’ έξω

Το Σωματείο Εργαζομένων τον περίμενε απ’ έξω

Ένα μακροσκελέστατο υπόμνημα τριών σελίδων παρέδωσε στον πρωθυπουργό το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, το οποίο εκτός από εκτενείς αναφορές στην υφιστάμενη κατάσταση καταλήγει σε συνολικά 16 αιτήματα, που κωδικοποιούνται ως εξής:

  1. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  2. Σύγχρονοι οργανισμοί νοσοκομείων με αύξηση των οργανικών θέσεων.
  3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  4. Ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ
  5. Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό.
  6. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  7. Άμεση ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων.
  8. Ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού και του πληθυσμού για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.
  9. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  10. Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ του υγειονομικού προσωπικού
  11. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  12. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων.
  13. Να βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι συνάδελφοι που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων.
  14. Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας όλων των κλινικών.
  15. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  16. Μέριμνα για πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς, των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι διεκδικεί την  «ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού και το νοσοκομείο να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένο απέναντι στο τέταρτο κύμα».