Με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ Ο υπουργός Υγείας στο Βενιζέλειο Συγκέντρσωη διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ
Με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ

Καλύτερη οργάνωση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, μείωση της λίστας στα χειρουργεία,  βελτίωση εν γένει της καθημερινότητας των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας  ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απο τις διοικήσεις των νοσοκομείων του Ηρακλείου στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του χθες στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από την αναπλ. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, άρχισε την επίσκεψή του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου παρέμεινε περίπου 3 ώρες. Οι εργαζόμενοι τον περίμεναν στην είσοδο με πανό διαμαρτυρίας και ζήτησαν να τον δουν, αίτημα που έμεινε αναπάντητο, ενώ στην συνέχεια είχε επαφές με την διοίκηση και τους διευθυντές κλινικών και υπηρεσιών απο τους οποίους ζήτησε ενημέρωση για τις ελλείψεις που έχουν τα τμήματά τους σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 διευθυντές και ο υπουργός κρατούσε συνεχώς σημειώσεις.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον περίμεναν για δηλώσεις λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να περιμένουν… το δελτίο Τύπου που θα στείλει το Υπουργείο.

Στη συνέχεια ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πήγαν στο Βενιζέλειο όπου επίσης συναντήθηκαν με τη Διοίκηση και τους διευθυντές κλινικών  και είχαν ενημέρωση για τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το σημαντικότερο όλων είναι η υποστελέχωση και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν προσκάλεσε σε καμία από αυτές τις συναντήσεις τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στον περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ  σήμερα θα επισκεφθεί τα Χανιά και το νοσοκομείο της πόλης.

Ο υπουργός Υγείας στο Βενιζέλειο
Σημαντικά τα προβλήματα των καρκινοπαθών που έχει αναδείξει με ρεπορτάζ η “Π”

Το τρισέλιδο υπόμνημα των εργαζομένων

Σε τρισέλιδο υπόμνημά τους με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγράφει τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ! Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ oι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι.

  • Κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες περίπου με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες το μήνα (αρκετές από τις οποίες δεν τις πληρώνονται), ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους. Η προσωρινή μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από το Παίδων Πεντέλης για ένα μήνα δεν λύνει το πρόβλημα, αποτελεί ένα πρόχειρο προσωρινό μπάλωμα. Αν κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο- δεν θα υπάρχει σε όλη αυτή την περιοχή δημόσια δομή με δυνατότητα νοσηλείας παιδοψυχιατρικών περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετακίνηση και με ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες.
  • Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες συνεχόμενα (λόγω περικοπής ρεπό), ενώ αρκετοί γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
  • Στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται 37 μόνιμοι και 26 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιοι για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ είναι συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Τέλος Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 200 εργαζομένων (καθαριότητας, σίτισης, 3μηνίτες) του νοσοκομείου μας, που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ τυχόν απόλυσή τους θα προκαλέσει δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα που στηρίζονται στους συμβασιούχους.
  • Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει το κέντρο ημέρας Αlzheimer με τη λήξη των συμβάσεων των 10 εργαζομένων του. Ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες από εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές μνήμης.
  • Στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες νοσηλείας δεν εξασφαλίζουν το αναγκαίο -ιδιαίτερα για την περίθαλψη ψυχικά ασθενών- περιβάλλον ηρεμίας και εγκυμονούν κινδύνους για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια Ψυχιατρική Κλινική στο Λασίθι. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, μια σημαντική υπηρεσία για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους, πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
  • Η υπολειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση ασθενών προς το νοσοκομείο μας με αποτέλεσμα τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η αλλαγή τρόπου κλεισίματος των ραντεβού με ηλεκτρονική μορφή αποκλείει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (υπερήλικες, ρομά κ.α.) που δεν έχουν την δυνατότητα ψηφιακής πρόσβασης. Λόγω των αναμονών στα πρωινά (δωρεάν) ιατρεία, οι Κρητικοί πλήρωσαν πριν την πανδημία για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου πάνω από 4.000.000 ευρώ άμεσα και σχεδόν διπλάσια έμμεσα (από τα ασφαλιστικά ταμεία)!
  • Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3500 ασθενείς (πάνω από 9000 σε όλη την Κρήτη), ενώ συχνά τουλάχιστον 2 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Οι τεχνολόγοι στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Το υπάρχον ελλιπές αριθμητικά προσωπικό καλείται να καλύψει και τον νέο αξονικό (προσεχώς και τον νέο μαγνητικό) τομογράφο. Βλάβες μηχανημάτων (π.χ. μέτρησης οστικής πυκνότητας, αξονικού) επιφέρουν αναβολές στη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων. Το εργαστήριο PET CT 3 μήνες μετά την λειτουργία του δεν έχει την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένους τεχνολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού, ενώ η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η πληρότητά της σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 100%.
  • Ο αριθμός των καθαριστριών είναι δυσανάλογος με την έκταση του νοσοκομείου, την 24ωρη λειτουργία του και τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα 1 καθαρίστρια το απόγευμα να έχει στην ευθύνη της ένα ολόκληρο κτήριο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ
«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο»

Μεταξύ πολλών άλλων σημειώνουν ακόμη ότι:

  • Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Καλούνται συχνά οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι συνήθως γιατροί (σε ενεργό εφημερία) να αφήσουν χωρίς κάλυψη δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχουν στην ευθύνη τους, προκειμένου να εξετάσουν ασθενείς στο ΤΕΠ. Η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους νοσηλευόμενους (που μένουν «ακάλυπτοι») όσο και για τους ασθενείς στο ΤΕΠ, αφού όλες οι μη έκτακτες λειτουργίες του νοσοκομείου (π.χ. εργαστήρια) υπολείπονται στις εσωτερικές εφημερίες λόγω υποστελέχωσης.
  • Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2023 του ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένος σε σχέση με τον τελικό του 2022 κατά 37,84% και οι διαθέσιμες πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού αναμένεται να μην φθάσουν έως το τέλος του 2023.