Πρόσθετα μέτρα από χθες το βράδυ υπάρχουν σε ολόκληρη την Κρήτη, με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή ήδη από την Παρασκευή, όταν η χώρα συνολικά τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών. Η εγρήγορση σε όλη τη χώρα είναι μεγάλη, ενώ ειδικότερα στην Κρήτη, όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή, αφού οι πολύ ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την αρκετά εύφλεκτη χλωρίδα της Κρήτης μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες απόλυτης καταστροφής.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει στην Κρήτη κάποιο περιστατικό που να λάβει διαστάσεις, κι αυτό οφείλεται όπως προκύπτει από τα ως τώρα δεδομένα από την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και την επιχειρησιακή οργάνωση του πυροσβεστικού σώματος, που όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Π» από φέτος έχει διαφοροποιηθεί με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων.
Παρ’ όλα αυτά, το ότι η Κρήτη δεν έχει καεί απ’ άκρη σ’ άκρη της ακόμα, οφείλεται εκτός από το έργο των υπηρεσιών και σε τύχη ή θαύμα. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώθηκε στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά από σχετική πρόσκληση του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, τονίστηκε πως μέχρι και τις 31 Ιουλίου, είχαν προκληθεί συνολικά περισσότερα από 3.000 συμβάντα εκ των οποίων τα 1.100 αφορούσαν περιπτώσεις στο νομό Ηρακλείου. Όπως τονίστηκε, κατά μέσο όρο οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά στην Κρήτη είναι 3 – 4 και στο σύνολο τους οφείλονται σε αμέλεια. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι οι περιπτώσεις πυρκαγιών είναι τόσες πολλές σε αριθμό, φαίνεται, όπως αποτυπώθηκε από τον Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου, Μιχάλη Σεληνιωτάκη, ότι η Πολιτική Προστασία συνολικά, λειτουργεί υπό συνθήκες μη συντονισμού ή τουλάχιστον έλλειψης συντονισμού. Ιδιαίτερα αρνητικά μάλιστα σχολιάστηκε χθες το ότι στη σύσκεψη δεν υπήρξαν εκπρόσωποι απ’ όλους τους Δήμους του νομού. Όπως τονίστηκε μάλιστα, υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις που οι δήμαρχοι ή οι αρμόδιοι πολιτικής προστασίας δεν σηκώνουν καν τηλέφωνα, όπως υπάρχουν και περιπτώσεις που υπάλληλοι έχουν πάρει τα κλειδιά των οχημάτων πολιτικής προστασίας χωρίς να έχουν ενημερώσει καν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε επίσης και αναφορά για παράνομη καύση απορριμμάτων σε δήμο της ενδοχώρας στην Κρήτη, για την οποία χρειάστηκε ενημέρωση της Εισαγγελίας, αφού το συμβάν πραγματοποιούνταν για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Ασφαλώς υπήρξε και ενημέρωση για τους δήμους και τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας και τους απλούς πολίτες που με υπερβάλοντα ζήλο προσπαθούν να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα φαινόμενα, όπου κι αν εκδηλωθούν. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου πάντως, Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν ως προς την απόδοση ευθυνών και ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τονίζοντας πως η ίδια η Πολιτεία δεν έχει βρει τα κατάλληλα εργαλεία, ούτε έχει φροντίσει με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των συναρμόδιων και να μπορέσουν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.