Τις διαδικασίες για τον καθορισμό μιας συνάντησης με τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν αρχίσει ήδη αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης προκειμένου να του θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, του κλάδου.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να επιμένουν πως τη φετινή χρονιά πρέπει οι επιδοτήσεις να δοθούν με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης περιόδου και στη συνέχεια να γίνει μια επανακατανομή των ποσών που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Την ίδια ώρα διεκδικούν να αναγνωριστεί η νησιωτικότητα της Κρήτης συνολικά, αλλά ειδικά για την κτηνοτροφία, αφού όπως τονίζουν, οι διαφορές σε κόστη ζωοτροφών και λιπασμάτων είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρουν το παράδειγμα του τριφυλλιού, το οποίο στην υπόλοιπη Ελλάδα κοστίζει 6 ευρώ ανά μπάλα, ενώ στην Κρήτη κοστίζει 16 ευρώ ανά μπάλα.
Εκτός αυτού, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης ισχυρίζονται ότι η καταβολή των επιδοτήσεων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, που είναι ορατός ο κίνδυνος μέσα στα επόμενα χρόνια, να μην παράγονται καν προϊόντα στην Ελλάδα που θα αφορούν την ελληνική διατροφική αλυσίδα. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως σε κάθε σημείο της Ευρώπης, ένας βασικός τρόπος υπολογισμού του ποσοστού επί των επιδοτήσεων είναι οι εργατοώρες που απαιτούνται για μια καλλιέργεια. Στην Ελλάδα ωστόσο καταγγέλλουν, πως ισχύει το παράδοξο, καλλιέργειες με μικρότερες ανάγκες εργατοωρών να επιδοτούνται περισσότερο σε σχέση με καλλιέργειες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες εργατοωρών.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης υπό τον Περιφερειάρχη Κρήτης, στην οποία και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, δήμαρχοι ή εκπρόσωποι δημάρχων, συνδικαλιστές, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ευθύνεται για τα όσα συμβαίνουν, αν κι έχει υποχρέωση να τα διορθώσει βασιζόμενος σε πραγματικά στοιχεία κι όχι στις πιέσεις των αγροτών και των συνδικαλιστών. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι καταφανές το γεγονός πως η νέα ΚΑΠ σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων περιοχών, κάτι που βεβαιώνεται κι από σχετικές εισηγήσεις του καθηγητή Ευστάθιου Κλωνάρη.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι κατέληξαν στο ότι πρέπει να παρουσιάσουν επίσημα τις θέσεις και τις προτάσεις τους στον Υπουργό και να του ζητήσουν να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Την ίδια ώρα υποστήριξαν, πως καλό θα ήταν μια τέτοια ευρεία σύσκεψη να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που ούτως ή άλλως ο υπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση φορέων κι εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
«Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν πως μιλάμε για μια κατάφορη αδικία και μια βουβή καταστροφή στην Κρήτη, ειδικά αναφορικά με το ελαιόλαδο και δεν μιλάμε για μια ανάγκη να πάρουμε επιπλέον χρήματα» αναφέρει με δηλώσεις του ο κ. Ιερωνυμάκης για να προσθέσει:
«Οι προηγούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ουσία ωθούν τους αγρότες να εγκαταλείψουν καλλιέργειες που στηρίζουν τη διατροφική αλυσίδα!
Είναι ρυθμίσεις εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και δεν βοηθούν την παραγωγή. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό καλλιέργειες για να στηρίξουμε την τροφή μας. Ήδη πληρώνουμε πάνω από 11 δισ. ευρώ το χρόνο σε εισαγόμενα οπωροκηπευτικά. Αυτό και μόνο υποδηλώνει το πόσο λάθος σχεδιασμός υπάρχει στη χώρα. Βρισκόμαστε σε ένα άδικο τοπίο κι έχουμε υποχρέωση να το αλλάξουμε γιατί αν δεν το κάνουμε, ακόμα και πολυετείς καλλιέργειες θα εγκαταλειφθούν».