λεφτά επίδομα

Είναι σε αναστολή εργασίας, κάποιες φορές αναγκάζονται να πηγαίνουν παράτυπα στην δουλειά τους, παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ και ο εργοδότης τούς ζητάει μερίδιο από τα χρήματα αυτά!

Πρόκειται για καταγγελίες που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την περίοδο της πανδημίας.

Όπως εξηγεί στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοριάς, το φαινόμενο συναντάται σε εργαζόμενους ημιαπασχόλησης που λαμβάνουν 300 ευρώ. Επειδή το επίδομα που παίρνουν από το κράτος είναι της τάξης των 534 ευρώ, κάποιοι εργοδότες τους ζητούν να λάβουν την διαφορά, δηλαδή θέλουν να βάλουν στην τσέπη τα 234 ευρώ!

«Οι καταγγελίες έγιναν, είναι κάτι κατάφωρα παράνομα. Οι εργοδότες, όμως, δεν προχώρησαν σε αυτό, αφού έμαθαν πως γνωρίζουμε το θέμα. Για αυτό, είναι καλό οι εργαζόμενοι να έρχονται στο Εργατικό Κέντρο, δεχόμαστε και ανώνυμες καταγγελίες, δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται», σημειώνει ο κ. Βοριάς.

Όπως λέει, τα πολλά «παρατράγουδα» έχουν σταματήσει επειδή ακριβώς παρενέβη το ΕΚΗ.

Παράλληλα, επειδή όσοι είναι σε αναστολή, λαμβάνουν το δώρο Πάσχα από την Πολιτεία, υπάρχει ένα μπέρδεμα και σημειώνονται καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να λάβουν το δώρο μετά από τις γιορτές!

Το μπέρδεμα έγκειται στο εξής, όταν κάποιος έχει εργαστεί για ένα διάστημα, τότε γίνεται συμψηφισμός και ένα μέρος του δώρου το καταβάλλει ο εργοδότης. Ωστόσο, κάποιοι εργοδότες αρνούνται να το κάνουν.

Αρκετές είναι, ακόμα, οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι ενώ το δώρο κατατίθεται στην τράπεζα, οι εργοδότες το ζητούν πίσω από τους εργαζόμενους. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, όμως, με τις παρεμβάσεις των συνδικάτων κάποιοι εργοδότες δεν τολμούν να το επαναλάβουν.

Ως απολογισμό της πανδημίας και τις συνέπειές της στην αγορά εργασίας, η Κρήτη μετά από 27 χρόνια βρέθηκε και πάλι πρώτη στην ανεργία. Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό- τουρισμό.

Ο κ. Βοριάς αναφέρει πως ένα θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας από τις υπηρεσίες, όπου είναι πιο εύκολο να αναπληρωθούν. Ωστόσο, όσοι απολύθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να βρουν και πάλι δουλειά σε αυτό το κομμάτι γιατί θα πάρει καιρό για να ορθοποδήσουν οι επαγγελματίες.

Αν ο τουρισμός επανακάμψει, στα ποσοστό του 2018, τότε μπορεί να αναπληρωθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Βοριάς τονίζει πως χρειάζεται να γίνουν στοχευμένες πολιτικές από την κυβέρνηση με επίκεντρο την απασχόληση.

Το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του Εργατικού Κέντρου, κ. Γιάννης Ξημεράκης, αναφέρει πως το σωματείο δεν έχει ακόμα δεχτεί καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου Πάσχα.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση και η κυβέρνηση βρήκε αφορμή να περάσει αντιεργατικά μέτρα, που μεταξύ άλλων, αφορούν στην εκ περιτροπής εργασία.

Οι εποχικοί υπάλληλοι είναι εκείνοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους», τονίζει.

Στις 6 Μαΐου, οπότε και θα γίνει ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ οργανώνει δράσεις και κινητοποιήσεις για να την τιμήσει.