Επί τάπητος τα αγροτικά ζητήματα στη συνάντηση Γεωργιάδη - Ιερωνυμάκη

Κρίσιμα ζητήματα του καλλιεργητικού κλάδου μπαίνουν στη σημερινή ατζέντα της συζήτησης που θα έχει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης  κ. Πρίαμος Ιερονυμάκης και μέλη της διοίκησης του οργάνου, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά. Στην προμετωπίδα της διεκδίκησης των καλλιεργητών είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος των ελαιοκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών σε ότι αφορά στις ενισχύσεις.

Ειδικότερα όπως εξηγεί, κατά την ΚΑΠ που διανύσαμε την τελευταία επταετία, κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκε η αξία των ενισχύσεων πάνω από 50% ειδικά στις μόνιμες καλλιέργειες η Κρήτη αδικήθηκε κατάφωρα (ελαιοκαλλιέργειες, αμπελοκαλλιέργεια). Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος διεκδικεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις  στη σουλτανίνα στην ελαιοκαλλιέργεια όπως και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες να αλλάξει το ισχύον καθεστώς ώστε να επωφεληθούν αυτοί που το παράγουν και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα τιμολόγια πώλησης.

Αντίστοιχα σημαντικό αίτημα του κλάδου είναι να μοιραστεί δίκαια η επιστροφή πετρελαίου βάσει της έκτασης της καλλιέργειας με δεδομένο και το γεγονός ότι ο κλήρος στην Κρήτη είναι πολυτεμαχισμένος.  Ακόμα κομβικό ζήτημα που απασχολεί έντονα τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα είναι να δοθεί λύση στα χρέη που αγοράστηκαν ακόμα και με το 7% της αξίας τους από τα ξένα funds, των αγροτικών οργανώσεων και των αγροτών και σήμερα βγάζουν σε πλειστηριασμό τις πρώτες κατοικίες και τις αγροτικές τους περιουσίες για λίγα ευρώ.

Επί τάπητος τα αγροτικά ζητήματα στη συνάντηση Γεωργιάδη - Ιερωνυμάκη
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Ιερωνυμάκης η πρόταση μας είναι να εξαλειφτούν όλοι οι οφειλόμενοι τόκοι  και το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ρυθμιστούν τα δάνεια και να ανακουφιστούν οι αγρότες για να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους.  Ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να μπουν και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των ελέγχων  στις ελληνοποιήσεις των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και ειδικά στη σταφίδα και το ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Επίσης βασικά αιτήματα του κλάδου είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί βάσει των τιμολογίων φυτοφαρμάκων λιπασμάτων και ζωοτροφών λόγω της εκτόξευσης τιμών που φτάνει και στο 100%.  Αντίστοιχα να σταματήσει επιτέλους  η Κρήτη να εξαιρείται από την υπόλοιπη νησιωτική πολιτική των προνομίων που δίδονται μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα σε όλες τις άλλες νησιωτικές περιοχές, όπως επίσης να επιδοτείται το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων και των κομίστρων όπως γίνεται με όλα τα άλλα νησιά.

Σε ό,τι αφορά το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας σε σχέση με τους εργάτες γης, η θέση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών είναι να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία ώστε με αυτό τον τρόπο να λυθεί το πρόβλημα που σήμερα υπάρχει. Τέλος λόγω της συνεχιζόμενης   δυσμενούς συγκυρίας των συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό χώρο ο κλάδος ζητά η επιστρεπτέα προκαταβολή ελάχιστου ύψους που δεν ξεπέρασε ποτέ τις 2.000 ευρώ να σταματήσει να διεκδικείται από το κράτος και να διαγραφεί από τις οφειλές τους.