ανάπλαση της Αγίας Τριάδας

Σε τρoχιά υλοποίησης μπαίνει η μελέτη ανάπλασης της Αγ. Τριάδας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η περίφημη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας καθώς χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,  υπέγραψε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Με τον τρόπο αυτό σφραγίζεται η εμπλοκή του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπλασης της ιστορικής συνοικίας, καθώς αυτό  περνά στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού, για να διασφαλιστούν οι αντίστοιχες υπογραφές.

Αμέσως μετά το σχέδιο θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε η μελέτη να θεσμοθετηθεί μετά από την πολύχρονη αναβλητικότητα της έγκρισής της. Η υπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος συνοδεύτηκε από δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη ο οποίος σχολίασε ότι με την υπογραφή αυτή διασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, μέσα στον πυκνοδομημένο παραδοσιακό ιστό, με σεβασμό στην προστασία και τη διατήρηση της δομής του.

Έτσι, καθορίζονται πλέον χρήσεις γης και όροι δόμησης που αναμένεται να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με άμεσα οφέλη στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Παρών στην υπογραφή του σχεδίου ήταν και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Σ. Χούπας, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, που δρομολογήθηκε μετά από σκληρή δουλειά του συλλόγου η οποία στηρίχθηκε και από τη σημερινή δημοτική Αρχή.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη διατήρηση του πολεοδομικού ιστού της πόλης, θα αναδειχτούν και θα απελευθερωθούν πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι και θα μπουν οι  συντεταγμένες για την τοπική ανάπτυξη.

Η μελέτη για την  “ανάπλαση της Παλιάς Πόλης” του Ηρακλείου  ξεκίνησε το 1998 σε εφαρμογή τής από το 1995 “Προγραμματικής  Σύμβασης ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ.ΠΟ. – ΔΕΠΟΣ. – Δήμου Ηρακλείου” και αφορούσε σε ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.

Το 2003 κατά τη διάρκεια εκπόνησης της  Γ’ (από τις 4) φάσης της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το υπόβαθρο δεν ήταν επαρκές για το σύνολο των πολεοδομικών ενοτήτων της Παλιάς Πόλης. Προωθήθηκε τότε κατά προτεραιότητα η αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην πολεοδομική ενότητα της Αγ. Τριάδας, με παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό, προκειμένου η μελέτη ανάπλασης του τμήματος αυτού της πόλης να εφαρμοστεί ως  “στρατηγικό σχέδιο” για τη μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σε ολόκληρη την πόλη.

Η αναθεώρηση  του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγ. Τριάδας κρίθηκε  υποχρεωτική για εξαιρετικά σημαντικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι  στην περιοχή ισχύει το ρυμοτομικό του 1936, το οποίο προβλέπει ευρύτατες ρυμοτομήσεις. Σύμφωνα με αυτό ρυμοτομείται το μεγαλύτερο μέρος  των ιδιοκτησιών (πολλές εξαφανίζονται) με συνέπεια να κινδυνεύει να εξαφανιστεί η έννοια του ιστορικού τοπικού κέντρου και να καταστραφεί ο αξιόλογος παραδοσιακός ιστός της  Αγ. Τριάδας.