Επένδυση με φωτοβολταϊκά στον Στρούμπουλα και νερό πριν φτάσει στον Αλμυρό

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Περιβάλλοντος μια επένδυση που συνδέει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Στρούμπουλα με την εξόρυξη υδρομαστευτικής στοάς που θα εντοπίσει το νερό που κατεβαίνει προς τον Αλμυρό ποταμό, το κόστος της οποίας προτίθεται να αναλάβει ο επενδυτής με την προοπτική να αξιοποιήσει ένα μέρος της ποσότητας του νερού που θα εντοπιστεί και όλο το υπόλοιπο νερό θα είναι στη διάθεση του δήμου Μαλεβιζίου.

Η ετήσια απόληψη θα είναι της τάξης των 200.000m3 και δε θα είναι ισόποσα κατανεμημένη ανά μήνα, αλλά θα γίνεται μόνο το Μάιο και τον Οκτώβριο που οι ανάγκες για ύδρευση είναι αυξημένες και θα αποδίδεται άμεσα στο σύστημα.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18MW στη θέση «Πύργος», με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30MW από συσσωρευτές και επικουρικό σύστημα αποθήκευσης 2MW από αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης και Υποσταθμού Ανύψωσης Μέσης/Υψηλής Τάσης, στη θέση «Πύργος», του Δήμου Μαλεβιζίου, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Όπως προκύπτει, η κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Σταθμού θα αναπτυχθεί περίπου στα 278 στρέμματα στη θέση «Πύργος», του δήμου Μαλεβιζίου, χωροθετείται 900m περίπου βόρεια του οικισμού Τύλισος, 3,8km βορειοδυτικά του οικισμού Αστυράκι, 1,9km βόρεια του οικισμού Μονή και 2,5km περίπου νότια του οικισμού Μάραθος.

Η περιοχή ενδιαφέροντος του έργου εμπίπτει εντός του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη και όπως αναφέρει ο επενδυτής τα Γεωπάρκα της UNESCO δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών, σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ.

Στην τεχνική έκθεση του επενδυτή αναφέρεται ότι το δρομολογούμενο έργο αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού του Ηρακλείου με σκοπό την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής στο σύστημα της Κρήτης.

Η καθαρή παραγωγή του έργου θα υποκαταστήσει κατά κύριο μέρος την παραγωγή των πετρελαϊκών μονάδων της Δ.Ε.Η.. Προβλέπεται η τοποθέτηση 32.727 φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ο προτεινόμενος σταθμός θα αποτελείται από δύο συστήματα αποθήκευσης.

Ένα σύστημα αποθήκευσης με χρήση ηλεκτροχημικών συσσωρευτών και ένα επικουρικό σύστημα αποθήκευσης με χρήση αντλησιοταμίευσης. Ο Σταθμός θα συνδεθεί μέσω υπόγειων γραμμών μέσης τάσης στον νέο Υποσταθμό Ανύψωσης 33/150KV Μέσης/Υψηλής Τάσης, ο οποίος θα κατασκευαστεί από την εταιρεία.

Έπειτα η παραγόμενη ενέργεια μέσω υπόγειας γραμμής υψηλής τάσης θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο υψηλής τάσης. Ουσιαστική η παραγόμενη ενέργεια θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες και ένα μέρος της θα αποθηκεύεται υπό τη μορφή υδροηλεκτρικού έργου 2 MW για να ανεβάζει το νερό από τη χαμηλή στάθμη στην ψηλότερη που για να δουλέψει χρειάζονται 30 χιλιάδες κυβικά νερού.

Για τον εντοπισμό αυτού του νερού προβλέπεται να γίνει η εξόρυξη υδρομαστευτικής στοάς που θα εντοπίσει το νερό που κατεβαίνει προς τον Αλμυρό ποταμό. Ο σχεδιασμός εδράζεται σε παλαιότερη μελέτη του καθηγητή Μονόπωλη που είχε προτείνει την εξόρυξη υδρομαστευτικής στοάς.

Η ετήσια απόληψη εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 200.000m3 και δε θα είναι ισόποσα κατανεμημένη ανά μήνα, αλλά θα γίνεται μόνο τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που οι ανάγκες για ύδρευση ανεβαίνουν στα ύψη λόγω του τουρισμού και θα αποδίδεται άμεσα στο σύστημα.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» πρόκειται να εξεταστεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, μέσα στο Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Ξυλούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και τακτικό μέλος της Επιτροπής Στέλιος Βοργιάς και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην αυτοψία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι αντιδήμαρχοι Φάνης Κοκκινάκης και Αριστομένης Σαλούστρος, ο πρόεδρος ΔΕ Τυλίσου Μανώλης Βασιλάκης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΜ Γιάννης Βάμβουκας, ο διευθυντής ΔΕΥΑΜ Γιώργος Κουγιουμουτζάκης και ο πρόεδρος ΜΑΕΔΗΜ Γρηγόρης Περισυνάκης.

Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης στη δράση συμμετείχαν η προϊσταμένη Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Ηρακλείου Κατερίνα Βαβαδάκη, ο προϊστάμενος Υδροοικονομίας Φώτης Πανταζόγλου και η ειδική σύμβουλος του ντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Χρυσάνθη Βογιατζή.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Ξυλούρης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι είναι μια ενδιαφέρουσα επένδυση και αυτό το οποίο εξετάζεται είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια γης.