Κουμπές

Γι’ αυτό καθυστερούν  οι εργασίες στον Κουμπέ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η υπόθεση της επαναλειτουργίας του Κουμπέ ως παραδοσιακού καφενείου, αφού παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δικαίωσε πανηγυρικά τον Δήμο, προκειμένου ο χώρος να ανοίξει ξανά τις πόρτες του ως παραδοσιακό καφενείο, το θέμα παραμένει στα χαρτιά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ είχε θέσει ως προϋπόθεση να γίνουν κάποιες εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κατά τόπους φθορές, περιορισμένης κλίμακας, και παράλληλα να γίνει μια πολύ καλή παρέμβαση συντήρησής του. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε μια μελέτη, η οποία μετακινείται από τη ΔΕΠΤΑΗ στην αρχαιολογία και αντίστροφα, με σκοπό να διασφαλιστεί η έγκριση της και να αρχίσουν τα έργα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Ήδη έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την πανηγυρική δικαίωση του Δήμου Ηρακλείου από το ΚΑΣ και ο Κουμπές εξακολουθεί να παραμένει κλειστός, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μελέτη βάσει της οποίας θα γίνει η αποκατάσταση των φθορών του μνημείου. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι οι εργασίες είναι περιορισμένης κλίμακας και σίγουρα όχι πολύπλοκες για να απαιτούν τόσο μεγάλη χρονοτριβή στην επεξεργασία τους.

Επίσης ο Δήμος Ηρακλείου δείχνει να μην έχει λάβει υπόψη του το γεγονός ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος των δύο ετών για τα οποία έχει γίνει η παραχώρηση της χρήσης του Κουμπέ ως παραδοσιακού καφενείου.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μ. Καπετανάκης υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι εξαιρετική και ότι πολύ σύντομα η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί. Και ο ίδιος παραδέχεται ότι “ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ηρακλείου για την παραχώρηση του μνημείου  μετρά αντίστροφα, αλλά όπως υπογραμμίζει είναι σημαντικό να ακολουθηθεί σωστά η όλη διαδικασία με ακρίβεια και συνέπεια.

Διότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και σωστά, θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε από το ΚΑΣ την παράταση της χρήσης του χώρου”. Ο ίδιος εκτιμά ότι η μελέτη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για την τελική της έγκριση και ότι οι εργασίες θα χρειαστούν 15 μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν. Άρα πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα έργο το οποίο μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί και πολύ σύντομα ο Κουμπές να ξανανοίξει.

Στις δεσμεύσεις του Δήμου είναι να δρομολογήσει την ανακεράμωση της στέγης και  την αποκατάσταση του μνημείου, μετά από  έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Επίσης η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει ότι «το καφενείο θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στην παρασκευή και σερβίρισμα καφέ και ροφημάτων, χωρίς την κατασκευή παρασκευαστηρίου πρόχειρων γευμάτων, το οποίο θα επιβαρύνει το μνημείο. Θα επιτραπούν δώδεκα μόνο τραπέζια με τα αντίστοιχα τραπεζοκαθίσματα, παραδοσιακού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ικανή απόσταση τόσο από το ίδιο το οθωμανικό μνημείο όσο και από την Κρήνη Bembo, και συγκεκριμένα ανατολικότερα της κρήνης, προς την οδό 1866, ώστε να μην εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέασή τους.

Η τοποθέτησή τους να γίνει μετά από έγκριση της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της. Δεν θα επιτραπούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέα των μνημείων, τα οποία είναι περίοπτα. Η σκίαση θα προέρχεται αποκλειστικά από τα δέντρα της πλατείας, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μεγαλύτερα”. Η σχετική απόφαση προβλέπει, επίσης, “να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω από το αποκαλυφθέν -κατά τις εργασίες του 2015- παλαιό πλακόστρωτο ανάμεσα στις κρήνες και τμήμα βοτσαλωτού δαπέδου. Η άδεια να ισχύει για δύο χρόνια από την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Μετά το πέρας της διετίας οι ενδιαφερόμενοι να επανέλθουν με νέα αίτηση για αδειοδότηση”.

Η επαναλειτουργία του μνημείου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά του να μην  επιτρέψει να ξεριζωθεί βίαια μια τέτοια λειτουργία στην πόλη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ συμμετέχει και ο ίδιος τεκμηριώνοντας εμφατικά το αίτημα του Δήμου για την επαναχρήση του μνημείου.

Όπως είναι γνωστό, η τοπική Αρχαιολογία έχει εντελώς αρνητική άποψη για το θέμα της μελλοντικής χρήσης του Κουμπέ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την επαναλειτουργία του καφενείου.

Ο Δήμος κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή και απαντώντας η υπηρεσία στην επαναδιατύπωση του αιτήματος της Λότζια, επέμεινε στην απόρριψή του, προτείνοντας εναλλακτικά τη  λειτουργία info point στο εσωτερικό του μνημείου. Μοιραία το θέμα οδηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την άποψη του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος αγωνίστηκε για να ανακόψει τον εξοστρακισμό του ιστορικού καφενείου, καθώς λειτουργούσε ως τέτοιο από τις αρχές του 1.900!