πρόβατα

Ούτε καν είχαν προλάβει να βγάλουν τα ενώτια από τα κλεμμένα ζώα όταν κατέφθασαν στο φραχτό τους αστυνομικοί του ΤΑΕ Λασιθίου, οι οποίοι δεν αναζητούσαν προφανώς κάποιον…αποδιοπομπαίο τράγο αλλά τους κλεμμένους τράγους του γείτονα των κατηγορουμένων, στην περιοχή της Πρίνας Λασιθίου. Αν και σχετικά πρόσφατα εγκατεστημένα στην περιοχή, τα δύο αδέρφια, 23 και 25 ετών αντίστοιχα, μέλη κτηνοτροφικής οικογένειας με μεγάλη δυναμική και κατοχή εκατοντάδων ζώων, δεν έδειξαν να τιμούν την «καλή γειτονία».

Το απογευματάκι της Πέμπτης έκλεψαν, όπως τους αποδίδεται, από βοσκό της περιοχής, δύο τράγους, δύο αίγες και δύο ερίφια και τα λάλησαν πεζή μέχρι τον δικό τους βοσκότοπο, με την συνδρομή τρίτου προσώπου, ενός 33χρονου φίλου τους. Ο ιδιοκτήτης των κλεμμένων έτυχε να αντιληφθεί εγκαίρως τις κινήσεις τους και άμεσα ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ, οπότε και δυνάμεις του ΤΑΕ Λασιθίου έσπευσαν στο σημείο. Κινήθηκαν τόσο γρήγορα που τα δύο αδέρφια δεν είχαν καν προλάβει να εξαφανίσουν τα… πειστήρια του εγκλήματος, δηλαδή τα ενώτια. Και τι να ισχυριστούν άραγε μπροστά στους αστυνομικούς; «Δεν είναι αυτό που φαίνεται; Ήρθαν μόνα τους επίσκεψη;».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου σε βάρος των δύο αδερφών είχε σχηματιστεί δικογραφία για άλλη υπόθεση ζωοκλοπής, στην περιοχή της Κριτσάς, με την συμμετοχή ενός ακόμα προσώπου. Αυτή τη φορά ωστόσο η σύλληψη ήταν επ’ αυτοφώρω, ενώ τα κλεμμένα επεστράφησαν στον ιδιοκτήτη σε χρόνο dt. Ενόψει του Πάσχα, οι αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε μεγαλύτερη κινητικότητα καθώς διαχρονικά στην Κρήτη την περίοδο αυτή καταγράφονται αυξημένα περιστατικά ζωοκλοπών, μικρότερου ή μεγαλύτερου αριθμού ζώων.

Πάνω Μεραμπέλλο, Καλαμαύκα, Πρίνα, Κρούστας και Οροπέδιο είναι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Στο νομό Ηρακλείου πάλι, αν υπήρχε χάρτης ζωοκλοπής, θα είχαν συμπεριληφθεί περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή Καστελίου, π.χ. Κασταμονίτσα με τα γνωστά περάσματα προς και από το Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και χωριά του Μονοφατσίου (Εθιά, Ροτάσι, Αχεντριάς, Τσιφούτ Καστέλλι). Σε επίπεδο Ρεθύμνου περιοχές SOS για την ΕΛ.ΑΣ είναι η ευρύτερη περιοχή του Σπηλίου αλλά και κάποια χωριά του Μυλοποτάμου, όπως τα Λιβάδια, ενώ στα Χανιά το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρεται να επικεντρώνεται σε κάποια χωριά του Καστελλίου, στην Κίσσαμο, αλλά και σε ορισμένα μέρη του Αποκόρωνα.

Είναι βέβαιο ωστόσο ότι πραγματική αποτύπωση του φαινομένου της ζωοκλοπής στην Κρήτη δεν έχουμε. Οι επίσημες καταγγελίες αφορούν μόνο ένα ποσοστό των περιστατικών ζωοκλοπής. Όλοι ξέρουμε πια ότι πολλοί βοσκοί ή οι ιδιοκτήτες κλεμμένων ζώων αποφεύγουν, τουλάχιστον το πρώτο αλλά κρίσιμο για τις έρευνες διάστημα, να προβούν σε επίσημες καταγγελίες, επιλέγοντας είτε επειδή φοβούνται είτε γιατί ελπίζουν ότι με τη μεσολάβηση τρίτων θα μπορέσουν να βρουν την άκρη για την επιστροφή των ζώων τους ή ακόμα ότι θα μάθουν για να αντεκδικηθούν σε δεύτερο χρόνο τους ζωοκλέφτες.

Στο παρελθόν υπήρξαν περιοχές στις οποίες είχε κηρυχθεί ανελέητος «πόλεμος» ανάμεσα σε εμπλεκόμενες πλευρές με πράξεις αντεκδίκησης που περιλάμβαναν από ζωοκτονίες, πυροβολισμούς, εμπρησμούς έως αρπαγές και ξυλοδαρμούς. Περιστατικά ακραία που ουδέποτε καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, διέρρεαν όμως εκ των υστέρων και κάπως έτσι μπορούσε να ερμηνευθεί το υπόβαθρο μιας σειράς έκνομων ενεργειών. Ζώα αφανίζονται, απομακρύνονται από τις περιοχές βόσκησής τους, αλλάζουν χέρια, αλλάζουν σκουλαρίκια, καταλήγουν σφαγμένα σε ψυγεία εμπόρων (ακόμα και υπεράνω πάσης υποψίας) όσο κάποιοι κτηνοτρόφοι ισοπεδώνονται οικονομικά.

Δεν είναι, δε, λίγες οι περιπτώσεις των πισώπλατων «μαχαιρωμάτων» αφού το «νέο αίμα» των ζωοκλεφτών δεν έχει ηθικές αναστολές, δεν υπάρχει μπέσα, ούτε ξέρει από όρκους και τιμή. Χτυπά χωρίς καμία ηθική αναστολή, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη. Δεν διστάζει να κλέψει από τη γιαγιά στο χωριό που έχει στον στάβλο της δύο κατσίκες και τρία πρόβατα, μέχρι φίλους και συγγενείς, αρπάζοντας ολόκληρα κοπάδια όσο χτυπούν την πλάτη τους δήθεν για συμπαράσταση.