ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟN ΔΗΜΟ Εντυπωσιακή «πρώτη» για τον Αλέξη Καλοκαιρινό

Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου, φορέων και παραγόντων παρουσίασε χθες το  πολιτικό όραμα της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, στην κατάμεστη αίθουσα του «Ατλαντίς».

Στην παρουσίαση  έδωσαν το “παρών“ ο  δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, οι αντιδήμαρχοι Μ. Βασιλάκης,  Γ. Καραντινός, Στ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Αρ. Πλεύρη, ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Αλεξάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ε. Ζάχαρης ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σ. Βοργιάς, εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες.

Για την υποψηφιότητα του Α. Καλοκαιρινού μίλησαν η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Νικολέτα Σαμαρά και ο αριστούχος μαθητής της 3ης Λυκείου Νικόλας Ραπάνης ξεδιπλώνοντας τις δικές τους ανάγκες και την προοπτική που θα ήθελαν για το Ηράκλειο.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας Κ. Βαρβεράκη του πρώην πρύτανη Γιώργου Γραμματικάκη, του επιχειρηματία Γιάννη Λεμπιδάκη και ενός από τους μακροβιότερους δημάρχους, του Ρούσου Κυπριωτάκη, οι οποίοι εκθείασαν  την προσωπικότητα του υποψηφίου δημάρχου τονίζοντας ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να χαράξει μια νέα προοπτική και να φέρει μια νέα προοπτική για το Ηράκλειο.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε τη δημοτική κίνηση που εκπροσωπεί και  φέρει τον τίτλο «Δικαίωμα στην Πόλη», εξηγώντας ότι η στόχευσή της είναι να μπορεί ο πολίτης να κινείται από το σπίτι στη δουλειά, από τη δουλειά στο σπίτι, στο κέντρο και στη γειτονιά και στην ύπαιθρο του Δήμου ελεύθερα, ακίνδυνα και ανεμπόδιστα. Να έχει επιλογή στα μέσα μεταφοράς.

Να μη κινδυνεύει από την κακή κατάσταση των δρόμων. Επίσης μίλησε για το δικαίωμα στην καθαρή πόλη, το δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, στο πόσιμο νερό, και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τις ευάλωτες ομάδες. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα βασικό δικαίωμα: Το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή στην πόλη μας.

Ο κ. Καλοκαιρινός με τον κ. Λαμπρινό

Ο κ. Καλοκαιρινός καλοσώρισε την ομόφωνη απόφαση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας  να συμπράξει στην προσπάθεια  για μια καλύτερη πόλη, τονίζοντας ότι η δημοτική κίνηση που εκπροσωπεί θα συμπορευτεί και θα διεκδικήσει  χωρίς συμπλέγματα απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο κ. Καλοκαιρινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συνολικού σχεδιασμού στο Ηράκλειο φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύνδεση του κυκλοφοριακού με το πολεοδομικό πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ότι για να λυθεί το κυκλοφοριακό θα πρέπει να έχουμε έναν συνολικό σχεδιασμό για ολόκληρη την πόλη.

Ξεκαθάρισε ότι το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν θα γίνει ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, θα περιλαμβάνει και την ευρύτερη περιοχή του σημερινού αεροδρομίου και όπως ξεκαθάρισε εδώ θα δοθεί η μητέρα των μαχών.

Η χωροταξική ένταξη αυτής της τεράστιας περιοχής στο Ηράκλειο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη συνολική ανάπλαση της πόλης: Ο προσδιορισμός των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Αλικαρνασσού θα επαναπροσδιορίσει τη φυσιογνωμία, το μέγεθος και την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης ολόκληρης. Γιατί όταν μιλάμε για «διπλή ανάπλαση», εννοούμε και τον επαναπροσδιορισμό και την ανάκτηση δημόσιου χώρου στην υπόλοιπη πόλη.

Αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό της πόλης δεν πρόκειται να την αφήσουμε να χαθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παραλιακό μέτωπο, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά αλλά συνολικά, από τον Ξεροπόταμο ως τον Καρτερό, τονίζοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει ένας ενοποιημένος σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ηρακλείου, που σήμερα είναι κατακερματισμένο και ασύνδετο με την πόλη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην ίδια μεγάλη εικόνα του Δήμου «θα δούμε ενταγμένες τις δυο απόλυτες μοναδικότητες του Ηρακλείου: την Κνωσό και τα ενετικά τείχη.

Στην Κνωσό θα πρέπει να τελειώνουμε με την εικόνα ντροπής. Να αναδείξουμε το αρχαιολογικό πάρκο. Και να συνδέσουμε το λιμάνι με την Κνωσό διαμέσου της πόλης με περισσότερες από μία διαδρομές, με εναλλακτικές διαδρομές κίνησης.

Τα τείχη να είναι περάσματα και να εντάσσονται στην καθημερινή ζωή της πόλης, στις μέρες της δουλειάς και της σχόλης. Να την ενώνουν αντί να την χωρίζουν. Να συνδέονται τοπικά με σχολεία και συλλογικότητες, σαν σημεία αναφοράς, φροντίδας και δραστηριότητας. Στα τείχη να συμβαίνουν διαρκώς γεγονότα πολιτισμού. Τα τείχη και η τάφρος να αποτελέσουν μέρος της λύσης του κυκλοφοριακού».

Μάλιστα τόνισε ότι ο στόχος είναι να γίνει το Ηράκλειο δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, αλλά όπως είπε  δεν θα φτιάξουμε μια πόλη για τους τουρίστες. Θα φτιάξουμε μια πόλη για όλους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟN ΔΗΜΟ Εντυπωσιακή «πρώτη» για τον Αλέξη Καλοκαιρινό
Αυτό που θα απολαμβάνει ο τουρίστας, όποτε έρχεται, θα είναι διαθέσιμο στον κάτοικο της πόλης όσο την κατοικεί». Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, για την οποία υπογράμμισε ότι βάζει σε προτεραιότητα, κάνοντας λόγο για ριζική επανεκκίνηση, με ατμομηχανή το Κέντρο Κοινότητας.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αγροτικές περιοχές  τονίζοντας ότι φθίνουν ως τόποι κατοικίας, εργασίας ακόμα και αναψυχής.

Την ίδια στιγμή, το κυματιστό ανάγλυφο, η διαμόρφωση των ελαιώνων και αμπελώνων προσδίδουν στο αγροτικό τοπίο του Ηρακλείου μια ομορφιά εφάμιλλη του τοπίου της Τοσκάνης – χωρίς υπερβολή.  Με μια συστηματική προσπάθεια ο αγροτουρισμός στα χωριά μπορεί να ανθήσει.