ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Προβλέπουν την πορεία της πανδημίας!

Την ακριβή πορεία της πανδημίας του κοροναϊού σε διάστημα 20 ημερών μπορούν να προβλέψουν τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Ενεργοί φοιτητές

Σκοπός των σπουδών σε ένα Πανεπιστήμιο είναι να εμπεδώνεται η επιστημονική γνώση και να καλλιεργείται η ικανότητα στους φοιτητές να χρησιμοποιούν και να εφαρμόζουν τη γνώση αυτή συμμετέχοντας στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο (όπως για παράδειγμα κλιματική κρίση, πανδημίες, κοινωνικά προβλήματα κλπ.) Το Πανεπιστήμιο Κρήτης φαίνεται να πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικές δραστηριότητες και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους σε επιστημονικά περιοδικά!

Πρόσφατα μια ομάδα τελειόφοιτων προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών δημοσίευσαν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση δύο επιστημονικές εργασίες με θέμα τη μελέτη για την πρόβλεψη της διάδοσης  της νόσου Covid-19 στην Ευρώπη και τον ελλαδικό χώρο.

Τα ονόματα των φοιτητών της ομάδας που συμμετείχαν σε αυτή τη δραστηριότητα, η οποία έδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα σε ένα θέμα αιχμής, έχουν ως εξής: Παναγιώτης Τίρχας, Μιχάλης Πολίτης, Μηνάς Αχλαδιανάκης, Ελευθέριος Αυγενικού, Αργυρή Κυριακάκη, Χριστίνα Καλαφάτη Ματθαίου, Ευάγγελος Πήλιος, Παναγιώτης Παράσχης, Μαρία Καλυκάκη. Στην ομάδα συμμετείχε και ο καθηγητής του Τμήματος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοσιώρης.

Υπό την καθοδήγηση του ερευνητή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, κ. Νικολάου Χρηστάκη, που είχε και τη συνολική εποπτεία αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας, η ομάδα συνέλεξε δεδομένα, χρησιμοποίησε τεχνικές Μηχανικής Μάθησης και εκπαίδευσε αριθμητικά μοντέλα Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων (ΤΝΔ). Τα ΤΝΔ  είναι εξελιγμένες τεχνικές μη γραμμικής μοντελοποίησης και αποτελούνται από σειρές υπολογιστικών κόμβων («νευρώνων») που είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα εκμάθησης μέσω επιλεγμένων παραδειγμάτων, στα οποία για δεδομένη ερώτηση είναι γνωστή η απάντηση. Αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, τα ΤΝΔ είναι σε θέση να ανασυνθέσουν πληροφορία και να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αναζητείται απάντηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα μοντέλα ΤΝΔ είναι σε θέση να προβλέψουν με σημαντική ακρίβεια την πορεία μετάδοσης της Covid-19 στην κοινότητα για μια περίοδο 20 ημερών, με την προϋπόθεση ότι τροφοδοτούνται με αξιόπιστα δεδομένα.

Δύναται να εξεταστούν πολλά διαφορετικά σενάρια μελλοντικής εξέλιξης της πορείας της διασποράς της νόσου (είτε σε εθνικό, είτε σε τοπικό επίπεδο) εισάγοντας μεταβολές σε διαφορετικές παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη το μοντέλο, όπως η εποχικότητα, ο δείκτης θετικότητας, οι όποιοι τοπικοί περιορισμοί (πχ. lockdown), ποσοστό εμβολιασμών, πυκνότητα πληθυσμού. Μέλη της ομάδας συνεχίζουν την έρευνα πάνω στο θέμα και ετοιμάζεται ήδη και τρίτη ερευνητική εργασία, η οποία δείχνει την επίδραση που έχει ο εμβολιασμός στη διάδοση της νόσου.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της νέας αυτής εργασίας είναι ότι εάν δεν υπήρχαν αυτά τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου τα κρούσματα θα είχαν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω της αύξησης του δείκτη θετικότητας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Όλοι οι φοιτητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη συλλογική, δημιουργική αυτή προσπάθεια και θεωρούν ότι απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία που είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.