Στην τελική ευθεία μπαίνει η παράδοση του έργου αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας από την πλευρά που βρίσκεται το άγαλμα του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ της μεγάλης αυτής παρέμβασης, που εξελίσσεται με συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, ο οποίος σημειώνει ότι ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί, να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου το έργο, θα επιτευχθεί.
Επόμενο ζητούμενο είναι το νέο εργοτάξιο που θα ανοίξει στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς απομένουν εργασίες σε τρία διαφορετικά μέτωπα.
Το ένα μέτωπο αφορά στις εργασίες που θα ξεκινήσουν από το τέλος της Δικαιοσύνης με κατεύθυνση προς το Αστόρια– όλο αυτό το μεγάλο τμήμα περιμετρικά της πλατείας θα διαμορφωθεί στην ίδια αισθητική και λειτουργική προσέγγιση, ώστε να αποτελέσει η περιοχή ενιαίο σύνολο.
Το δεύτερο μέτωπο θα συνδέσει τη διαμορφωμένη πλατεία από την πλευρά που βρίσκεται το άγαλμα του Ν. Καζαντζάκη με το πάρκο Γεωργιάδη.
Στο τμήμα αυτό προβλέπεται να γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και προσαρμογή της διαμόρφωσης του χώρου με υλικά και αστικό εξοπλισμό, αντίστοιχο με αυτό της πλατείας Ελευθερίας.
Αυτό το εργοτάξιο συζητείται να προτεραιοποιηθεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Σισαμάκη, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείει να συμβεί και το ανάποδο. Όλα αυτά θα συζητηθούν, όπως εξηγεί, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για τον βηματισμό του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα ανοίξει ένα ακόμα εργοτάξιο, κάτω από το σημερινό στέγαστρο της πλατείας Ελευθερίας, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα καταστήματα και συγκεκριμένα ο χώρος στον οποίο αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.
Το συγκεκριμένο τμήμα σκόπιμα επιλέχθηκε να αποκατασταθεί τελευταίο, μετά από σχετική συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου με τους καταστηματάρχες, που κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να μην διαταραχθεί η λειτουργία των καταστημάτων τους μέσα στο καλοκαίρι που υπάρχει τουριστική κίνηση και οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν σε έναν πιο ουδέτερο χρόνο, ώστε οι επιχειρήσεις να καταγράψουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες.