υδρογονάνθρακες
εκδηλώσεις που έγιναν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο αλλά και τα Χανιά τονίστηκε πως το όραμα της Κρήτης δεν μπορεί να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
“Το οικονομικό όφελος είναι σαν δανεικά, που πρέπει μετά να τα επιστρέψουμε με πολύ μεγάλο τόκο”, τόνισε ο κ. Γρηγορίου

Φρένο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης θέλουν να βάλουν οι κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις, Greenpeace και WWF καθώς εκτιμούν πως ένα σοβαρό πετρελαϊκό ατύχημα θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες για να ανακάμψει.

Σε εκδηλώσεις που έγιναν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο αλλά και τα Χανιά τονίστηκε πως το όραμα της Κρήτης δεν μπορεί να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Ανηψητάκης
Συμμετείχαν και οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης μέσω του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» καθώς και η περιφερειακή κίνηση «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος».

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Γιάννης Α. Φίλης, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Αντώνης Ανηψητάκης, επικεφαλής «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος», και ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως «είναι αρνητικές οι συνέπειες των υδρογονανθράκων, το γνωρίζουμε αυτό από μελέτες που κάνουμε επί δεκαετίες. Φέτος το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το πήρε ο William Nordhaus, οικονομολόγος, που ήταν ο πρώτος που έφτιαξε οικονομικά μοντέλα τα οποία υπολογίζουν το κόστος και το όφελος των υδρογονανθράκων.

 ο Γιάννης Α. Φίλης, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

Αν το όφελος είναι Α, η βλάβη που προκαλούν είναι πολλές φορές το Α. Και το ξέρουμε αυτό με αριθμητικά δεδομένα. Επομένως, όλες αυτές οι εικασίες ότι θα έχουμε όφελος, στην πραγματικότητα βλέπουμε την πραγματικότητα μυωπικά δίχως να βλέπουν το κόστος».

Τόνισε πως σε πολλά σημεία του πλανήτη έχουν γίνει δυστυχήματα, ενώ είπε ότι «πρέπει να ετοιμάσουμε τα δίκτυα για να μπορούν να συζευχθούν με ανανεώσιμες πηγές, είτε είναι αυτά ηλιακά συστήματα είτε είναι συστήματα ανεμογεννητριών ή οτιδήποτε άλλο, γεωθερμία ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε, και πρέπει επίσης να κάνουμε τις επενδύσεις αυτές που είναι αναγκαίες για να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτά.

Το κάνουμε ήδη, αλλά το κάνουμε με τέτοιο ρυθμό που έως το τέλος του αιώνα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα καίγονται».

Ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα της WWF
Ο κ. Φίλης

Ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα της WWF, ανέφερε πως «οι πιθανότητες ατυχήματος και στατιστικά ποσοτικοποιούνται ακόμα και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετικά υψηλές και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια χώρα  λοιπόν και ειδικά για την περίπτωση της Κρήτης η οποία συνολικά εξαρτάται από την καλή ποιότητα του περιβάλλοντος από το τουριστικό της προϊόν, από τη θαλάσσια ζωή που έχουν, γιατί η θάλασσα της Κρήτης έχει πολύ πλούσια θαλάσσια ζωή προφανώς δεν μπορεί να έχει σαν όραμα την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σαν ένα εργαλείο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, όμοιά της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα, και σε επίπεδο βιομηχανικής δραστηριότητας στις ελληνικές θάλασσες είναι μία ευθεία απείλη για την Ελλάδα, τον τουρισμό, την οικονομία και ανάπτυξη, αλλά και μία τεράστια απειλή όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές.

Ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα κάποιοι πυρήνες στις τοπικές κοινωνίες που  λένε ότι θέλουν ένα διαφορετικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές και θέλουμε να δούμε και στην Κρήτη πώς αντιλαμβάνεται αυτή τη νέα πρόκληση».