Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Θα είναι δύο ή τρεις… οι νέοι Φορείς  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που θα συγκροτηθούν στην Κρήτη; Η απάντηση θα δοθεί εντός δεκαημέρου που αναμένεται να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μ. Κοζυράκη.

Η χρονική πίεση, που είναι πια ασφυκτική μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, έχει κλιμακώσει το παρασκήνιο των επαφών και των συναντήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πλευρά της αυτοδιοίκησης της ανατολικής Κρήτης κυριολεκτικά «παίζει τα ρέστα της» με σκοπό να εξασφαλίζει ότι οι ΦΟΔΣΑ που θα συγκροτηθούν θα είναι τρεις.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε αδιάκοπες συζητήσεις και πιέσεις  προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Τα τελευταία μάλιστα εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια καταιγιστική επίθεση φιλίας των αυτοδιοικητικών της ανατολικής Κρήτης προς την πλευρά του Ρεθύμνου (που επιμένει σκληροπυρηνικά την λύση των δύο ΦΟΔΣΑ), από την οποία ζητούν να κάνει ένα βήμα πίσω και να δεχτεί την επιλογή των τριών φορέων σε όλο το νησί.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί επαφές και συναντήσεις με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη, αλλά και με τον δήμαρχο Αμαρίου κ. Μουρτζανό, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους στη λύση των τριών ΦΟΔΣΑ. Με την άποψη των τριών ΦΟΔΣΑ, όπως είναι γνωστό διαφωνεί ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου που έχει ασκήσει πιέσεις προς το Υπουργείο, προκειμένου να επικρατήσει το σενάριο στη λύση των δύο φορέων.

Ένα στα Χανιά και ένα σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη. Την ίδια στιγμή, η πλευρά των Χανίων έχει ως σταθερή πολιτική γραμμή τη διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ, την οποία υπερασπίζεται με ισχυρά επιχειρήματα σε σχέση με το ολοκληρωμένο έργο που έχει παραχθεί.

Το βέβαιο είναι ότι, εάν τελικά η πλευρά του Ρεθύμνου πεισθεί και όλοι ομονοήσουν στη λύση των δύο ΦΟΔΣΑ, αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Αυτό που θα επισφραγίσει την όλη διαδικασία σε σχέση με το πόσοι ΦΟΔΣΑ θα δημιουργηθούν στο νησί,  θα είναι η διαπιστωτική απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία θα κλείσει το θέμα οριστικά με την έννοια ότι έχει άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται ως κλίμα η αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει η διαπιστωτική πράξη που θα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να είναι θεμελιωμένη με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Δηλαδή, να έχει όλη την αναγκαία  συγκροτημένη τεκμηρίωση ώστε να μην υπάρξουν προσφυγές οι οποίες θα μπορούν να προκαλέσουν ανατροπές.

Με κάθε τρόπο αυτό το οποίο θέλουν όλοι να αποφύγουν είναι μια διαδικασία προσφυγών που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταπέσει η διαπιστωτική πράξη, διότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού οδηγούμαστε σε ένα και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε όλη την Κρήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως είναι γνωστό, η όλη διαδικασία της συρρίκνωσης των ΦΟΔΣΑ είναι πυλώνας του «Κλεισθένη». Σύμφωνα με τον  νέο νόμο,  με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) μέσα από  τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία εν γένει περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.