Στις 2.30 χθες το μεσημέρι οι πέντε Σύροι, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μεταφοράς των 586 μεταναστών και προσφύγων με το φορτηγό πλοίο “Barris”, πέρασαν την πύλη εξόδου των κλειστών φυλακών Αλικαρνασσού.
Όπως έγραψε χθες η «Π», αν και σε δεύτερο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 595 ετών κατά συγχώνευση έκαστος, η ποινή-μαμούθ σε βάρος τους διαγράφηκε, αφού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έπαυσε την ποινική δίωξη ως απαράδεκτη ελλείψει δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων.
Κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης οι πέντε καταδικασθέντες είχαν ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο, ο οποίος στις 12 Δεκεμβρίου του 2017 έκανε δεκτό το αίτημά τους, διατάσσοντας την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μία πραγματική ανατροπή και αιφνιδίασε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ποινική έκβαση υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικώς όσο και άλλων που θα κληθούν να διαχειριστούν μελλοντικά.
Με βάση τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, που λαμβάνουν χώρα εκτός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, δεν υπάγονται στην Ελληνική Ποινική Δικαιοδοσία. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία εισόδου ή απόπειρας εισόδου στα ελληνικά χωρικά μας ύδατα. Δικαιοδοσία έχει το κράτος της σημαίας που φέρει το εκάστοτε εμπλεκόμενο πλοίο σε παράνομη μεταφορά. Εν προκειμένω δηλαδή το Κιριμπάτι, μία νησιωτική χώρα στην Ωκεανία!
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «σημαία» για άλλες παρεμφερείς υποθέσεις και δεν είναι λίγες σε επίπεδο Κρήτης.
Από την Παλαιόχωρα μέχρι τη Σητεία οι λιμενικές Αρχές του νησιού έχουν κατ’ επανάληψη «πρωταγωνιστήσει» στη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών, που κινδύνευσαν να θαλασσοπνιγούν σε διεθνή χωρικά ύδατα, νοτίως της Κρήτης.
«Ανησυχούμε…»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, μιλώντας στην «Π» για την επίμαχη υπόθεση, δήλωσε: «εμείς ως στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας, σύμφωνα με τις διαταγές των ανωτέρων μας, με γνώμονα πρωτίστως την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
Η κάθε απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σεβαστή και δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να την κρίνουμε. Από την άλλη, η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, τη συναντάμε για πρώτη φορά και εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δει το θέμα η ελληνική κυβέρνηση.
Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει ανησυχία για το μέλλον, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης λαμβάνουν χώρα εκτός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Τέτοιες καταστάσεις αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο τα κυκλώματα των διακινητών, τα οποία μένουν ατιμώρητα».
Όπως έγραψε και χθες η «Π», οι πέντε Σύροι αποφυλακίζονται μετά από 3,5 χρόνια με …άγριες διαθέσεις εναντίον του ελληνικού κράτους. Όπως αποκάλυψε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Άγγελος Ζερβός, ετοιμάζουν αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη.