«Φουρνέλο» έχει ανάψει σε όλη τη χώρα η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ την απόφαση για τη μείωση των ορίων των οικισμών με βάση την οποία, χιλιάδες οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια και χάνουν την αξία τους. Το γεγονός ότι παρά τις εκφρασμένες αντιδράσεις η Κυβέρνηση επέλεξε χρονικά τη Μεγάλη Εβδομάδα για να φέρει τα πάνω κάτω μειώνοντας δραματικά τα διαθέσιμα όρια δόμησης, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις αντιδράσεις.
«Τα οικόπεδα που τόσα χρόνια πλήρωναν ΕΝΦΙΑ τώρα γίνονται χωραφάκια» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου, που ήταν ο πρώτος που ανέδειξε τοπικά το μείζον αυτό θέμα. Το οξύμωρο είναι ότι μας λένε ότι θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός μας μέχρι το 2035 λόγω της κατασκευής του αεροδρομίου αλλά αυτό που προκύπτει με την επίμαχη απόφαση είναι ότι δεν θα μπορεί να φιλοξενηθεί στα χωριά και τις κωμοπόλεις μας και αναγκαστικά εξωθείται στο Ηράκλειο.
Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για τους μεγαλοεπενδυτές που μπορούν να δημιουργήσουν νέους οικισμούς με ιδιωτική πολεοδόμηση και θα εκτονώνονται οι ανάγκες στέγασης όπου εκείνοι επιλέξουν. Ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει ότι πλέον το λόγο έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που οφείλουν να πάρουν θέση συνυπολογίζοντας τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για την εξασφάλιση στέγης συνδυαστικά με το ΦΕΚ που μειώνει τα όρια των οικισμών.
Τι αλλάζει με το νέο ΠΔ
Όπως έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο δήμαρχος Μινώα, Β. Κεγκέρογλου, τα όρια των οικισμών καθορίσθηκαν κατά 99% σε όλη την Ελλάδα το έτος 1985 με αποφάσεις των τότε κρατικών Νομαρχών. Έκτοτε, και επί 40 χρόνια (1985-2025) οι οικισμοί αναπτύσσονται εντός των ορίων τους, με ελάχιστες περιπτώσεις Πολεοδόμησης τους ή Πολεοδομικής Επέκτασης τους (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας -άνω της 10ετίας- απαιτητικής διαδικασίας).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολόγησε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την επανοριοθέτηση των οικισμών μέσα από τα υπό εκπόνηση Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ & ΕΠΣ), μετά από απαίτηση του Σ.τ.Ε.: επειδή οι τότε κρατικοί νομάρχες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι αρμοδίως για το θέμα, (κατά το Σ.τ.Ε.).
Τα κριτήρια όμως που τίθενται αφορούν το παρελθόν και λιγότερο το παρόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αύριο και το μέλλον και η αναπτυξιακή προοπτική κάθε οικισμού (π.χ. στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας με την εγκατάσταση ενός νέου αεροδρομίου). Συγκεκριμένα, με τα κριτήρια που τίθενται στο νέο Π.Δ. τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται δραστικά και οριζόντια και περιλαμβάνουν ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983 και περιοχές που έχουν οικοδομηθεί έως σήμερα, με προϋποθέσεις.
Η διατήρηση των σημερινών ορίων (απαγορεύεται ρητά άρθρο 5 παρ. 5). Για επέκταση ούτε λόγος, ακόμη και εκεί που υπάρχει πιεστική ανάγκη, ούτε λόγος, ούτε τρόπος. Η απάντηση του ΥΠΕΝ για την κάλυψη των αναγκών με πολεοδόμηση, είναι μια ανέφικτη λύση με παραπομπή στις καλένδες, αφού: Η Πολεοδομική Επέκταση με Πολεοδομική Μελέτη και Πράξη Εφαρμογής, σημαίνει χρόνο άνω των 10 ετών και κόστος άνω του 1 εκ. ανά οικισμό, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ και έμπειρους μηχανικούς (τοπογράφους και πολεοδόμους), ενώ είναι αδύνατον με τα γνωστά δεδομένα να χρηματοδοτήσει η πολιτεία αυτό το τεράστιο, πρόσθετο έργο.
Πάγωσαν οι αγοραπωλησίες
Πριν ακόμα γίνει γνωστό ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η επίμαχη απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω σε σχέση με τα όρια των οικισμών, προκλήθηκε ισχυρό πλήγμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και δικηγόρο Κώστα Αράπογλου ήδη έχει «παγώσει» η αγοραπωλησία ακινήτων στα χωριά, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η μείωση των ορίων των οικισμών που επισείει πολλά αρνητικά παρελκόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου η συρρίκνωση των ορίων των οικισμών θα επιδράσει αρνητικά στις οικονομίες των χωριών, θα είναι κίνητρο για την αστυφιλία και θα οξύνει το πρόβλημα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που διορίζονται στην περιφέρεια και των ιδιωτών εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό και τις αγροτικές εργασίες.
«Στα κάγκελα» οι δήμαρχοι της Κρήτης
Το επίμαχο θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε η οργή και η αγανάκτηση των δημάρχων για την εξέλιξη αυτή, που δρομολογήθηκε παρά τις εκφρασμένες αντιδράσεις και χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, πρόκειται για μια πραγματικά αρνητική εξέλιξη, που δημιουργεί απερίγραπτα προβλήματα. Είναι πραγματικά άδικο το γεγονός ότι παρά τις εκφρασμένες αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης πέρασε οριζόντια και χωρίς διαβούλευση μια απόφαση που είναι ξεκάθαρο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Ειδικά για το Ηράκλειο η απόφαση αυτή θα πυροδοτήσει τεράστια ζητήματα με δεδομένο ότι από τη μια πλευρά προχωρά η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις για την δόμηση και την ίδια στιγμή θα έχουμε μείωση των ορίων των οικισμών. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αντιδράσεις είναι τεράστιες πανελλαδικά και το θέμα θα εξεταστεί άμεσα από την ΚΕΔΕ και σε επίπεδο νομικό και σε επίπεδο νομικό για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «η Ελπίδα»: Δεν θα μείνουμε απραγείς. Οι παραλογισμοί και το άδικο δεν θα περάσουν
Για «προδοσία» μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα κάνει λόγο ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τη μείωση των ορίων των οικισμών και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε αγώνα προς όλους τους φορείς και τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι τα χωριά, είναι η βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «Την Μεγάλη Τρίτη, ημέρα εγρήγορσης και κρίσης. Ημέρα που, στη χριστιανική πίστη, κρινόμαστε για το αν αξιοποιήσαμε όσα μας εμπιστεύτηκε ο Θεός. Την ίδια μέρα, συμβολικά από ότι φαίνεται, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 1855/Β/15.04.2025 (Τεύχος Δ΄, αρ. 194) που δείχνει ότι κάποιοι δεν σεβάστηκαν τίποτα από όσα τους εμπιστεύτηκε η κοινωνία: τη γη, την ιστορία, τους ανθρώπους.
Αντί για υπευθυνότητα και πρόνοια, είδαμε προχειρότητα και εγκατάλειψη. Μια “προδοσία” σφραγισμένη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η μείωση των ορίων των οικισμών πλήττει τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά, αυτούς που θέλουν να κατοικήσουν σε αυτά, προσβάλει τους προγόνους μας και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας μας. Να ξέρουν βέβαια ότι μετά την προδοσία και την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.
Εμείς ως Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, δεν θα μείνουμε απραγείς. Οι παραλογισμοί και το άδικο δεν θα περάσουν. Το μέλλον των παιδιών μας και η αγάπη για τον τόπο θα υπερισχύσουν των όποιων συμφερόντων. Καλούμε σε αγώνα όλους τους φορείς και τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι τα χωριά μας είναι η βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας».