Επανεκκίνηση των εργασιών στον κόλπο του Δερματά με εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας
Επανεκκίνηση των εργασιών στον κόλπο του Δερματά με εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας που δίνει το “πράσινο φως” για τη συνέχιση του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο Δερματά

«Με το δεξί» μπήκε η νέα χρονιά για τη Λότζια, καθώς ένα νέο έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας επανεκκινεί το έργο στον κόλπο του Δερματά, αίροντας κάθε αντίρρηση για την ολοκλήρωση της αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του διευθυντή της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών πλοίαρχου κ. Ι.Μυτιληναίου, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει αντίρρηση για την επανέναρξη των εργασιών στην εν θέματι περιοχή στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει σύσκεψη στη Λότζια προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενη βήματα που θα πρέπει να γίνουν μετά το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας, που με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποσαφηνίζει ότι δεν εγείρει κανένα ζήτημα, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με κορυφαίο αυτό της αποδέσμευσης του μηχανήματος του εργολάβου του έργου που είχε κατασχεθεί όταν έγινε η διακοπή του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Επίσης είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος έχει καταθέσει αίτημα διακοπής αλλά και αποζημίωση 100χιλ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί.

Όπως είχε γράψει η «Π» στις 19-12-19, ο εργολάβος ουσιαστικά εξωθήθηκε στην κατάθεση του αιτήματος διακοπής, μετά την πολύμηνη εμπλοκή των εργασιών που προκλήθηκε μετά την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (7-3-19) που αποφάσισε ότι «εξέλειπαν οι λόγοι εξαίρεσης του έργου από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, λόγω παρέλευσης διετίας από την αρχική εξαίρεση και ότι το έργο θα έπρεπε να έχει λάβει κανονική περιβαλλοντική αδειοδότηση».

 

Το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας

Η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, το προηγούμενο διάστημα  παρέλαβε όλο τον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, τόσο από τη Λότζια όσο και από το Λιμεναρχείο, το οποίο είχε βάλει φρένο στην ολοκλήρωση των εργασιών, μετά από σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (που γνωμάτευσε ότι η παρέμβαση αυτή στερείται την αναγκαία περιβαλλοντική αδειοδότηση).

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π» στις 16-10-’19 οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων έδωσαν εντολή για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών της μεγάλης παρέμβασης αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά, υπογραμμίζοντας δηκτικά μια σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που τα έργα μείνουν ημιτελή, ενώ παράλληλα γίνεται και επίκληση του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του σπουδαίου μνημείου του ενετικού τείχους.

Όλη η τεκμηρίωση του πορίσματος των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων στηρίζεται στην αποδοχή ότι το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται στον κόλπο του Δερματά συνδέονται άρρηκτα με την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής και φέρουν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως είναι γνωστό για να υλοποιηθούν τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου, κηρύχθηκε το κέντρο της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα προβλήματα στην υλοποίησή του άρχισαν να δημιουργούνται αφού τελείωσε ο χρόνος της κήρυξης της έκτακτης ανάγκης, όταν άρχισαν να εγείρονται ζητήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και έδωσε εντολή για την παύση των εργασιών δείχνοντας το κενό κάλυψης του έργου σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, τεκμηριώνει ότι, αφού έκλεισε (λόγω παρέλευσης χρόνου)  η ομπρέλα της κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «δεν εξέλειπαν» οι λόγοι της εξαίρεσης του έργου από τις αδειοδοτήσεις, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι εργασίες υλοποίησής του είχαν χαρακτηριστεί ως «επείγουσες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το έργο δε δεσμεύεται από τον χρονικό περιορισμό των δύο ετών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ότι «εσφαλμένα και καταχρηστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν χορήγησε παράταση ισχύος της προγενέστερης απόφασής της, με την οποία εξαιρούσε το έργο εξαίρεσης του έργου «Αντιδιαβρωτική Προστασία του Κόλπου του Δερματά» από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα άμεσης επανέναρξης των εργασιών στον κόλπο του Δερματά, εντοπίζοντας πειθαρχικές ευθύνες για τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που όπως εκτιμά προέβησαν σε παραβατικές ενέργειες με «ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις για την ολοκλήρωση του ελεγχόμενου έργου και βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον».

Μετά την εξέλιξη αυτή το Λιμεναρχείο το οποίο παρέλαβε το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ανακοίνωσε ότι δεν σηματοδοτεί αυτόματα και αδειοδότηση των εργασιών, την οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει η Λότζια εφόσον θέλει να ολοκληρώσει την παρέμβαση αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό στάλθηκε όλος ο φάκελος της υπόθεσης στη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας που έδωσε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του έργου. Εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής προειδοποιούν σε κάθε περίπτωση ότι μετά και το έγγραφο του Υπουργείου, «εάν επιχειρηθεί νέα εμπλοκή στην επανεκκίνηση των εργασιών, θα γίνει μια πολύ συγκεκριμένη διαχείριση σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών ακόμα και σε σχέση με το αίτημα της οικονομικής αποζημίωσης του εργολάβου, το οποίο δεν θα το χρεωθεί ο Δήμος…».

Παράλληλα τονίζουν ότι «όσοι ναρκοθετούν την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου έχουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας, που εξακολουθούν να συλλέγουν υπογραφές, διεκδικώντας την ολοκλήρωση του έργου  της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, προκειμένου να προφυλαχθεί από τον έντονο κυματισμό που έχει ανοίξει βαθιές σπηλαιώσεις σε όλο το εύρος του παραλιακού τμήματος του ενετικού τείχους».