Ενθουσιάστηκαν οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία και τις μονάδες του Ηρακλείου με τα λαχταριστά χάμπουργκερ που ετοίμασε για εκείνους ο μάγειρας Ιάκωβος Απέργης, για να τους δείξει ότι μπορούν να τρέφονται σωστά αλλά και νόστιμα χωρίς να αναγκάζονται να μαγειρεύουν… νερόβραστα νοσοκομειακά φαγητά.
Ο κ. Απέργης, ο μάγειρας που άλλαξε τη νοοτροπία στο φαγητό των ασθενών του Τζάνειου Νοσοκομείου, δέχτηκε την πρόσκληση και την πρόκληση να έρθει στην Κρήτη, να επισκεφτεί τις μονάδες αιμοκάθαρσης στο Ηράκλειο και να ετοιμάσει ένα διαφορετικό αλλά διατροφικά σωστό, ποιοτικό και νόστιμο σνακ για τους αιμοκαθαιρόμενους.
Στόχος της δράσης, που ολοκληρώθηκε μετά από επισκέψεις στο ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Κέντρο “Μεσόγειος”, ήταν να δοθεί το ερέθισμα στους αιμοκαθαιρόμενους ώστε να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη διατροφή τους.
Υποστηρικτές της δράσης ήταν η Εταιρεία Μελέτης Κληρονομικών Νεφρολογικών Νοσημάτων Κρήτης, το Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης «Mesogeios», η Τροφινκο Βασίλειου και οι 7 Θάλασσες.
Την οργανωτική ομάδα αποτελούσαν οι:
Δερμιτζάκη Κλειώ ιατρός, νεφρολόγος ΠΑΓΝΗ
Κυριακίδη Κωνσταντίνα διατροφολόγος ΠΑΓΝΗ
Απέργης Ιάκωβος μάγειρας Τζάνειο Νοσοκομείο
Μαρκόπουλος Μάριος αιμοκαθαιρόμενος αθλητής.
“Οι ασθενείς μας χάρηκαν πραγματικά και εμείς οι γιατροί βρήκαμε την νέα αυτή προσέγγιση πολύ ενδιαφέρουσα” είπε στην “Π” ο διευθυντής της Μονάδας του ΠΑΓΝΗ κ. Κώστας Στυλιανού.
Ο ίδιος είπε ότι σήμερα στο Ηράκλειο υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή περίπου 450 ασθενείς, αριθμός που φθάνει τους 1.000 σε όλη την Κρήτη.
Τι τους έφτιαξε
Ο μάγειρας Ιάκωβος Απέργης είπε στην “Π” ότι έφτιαξε στους ασθενείς μπέργκερ κοτόπουλου με κολοκύθι, καρότο, σέλινο, δυόσμο, ρίγανη, φρυγανιά, λάδι και ένα ακόμη σνακ με ψωμί, αβοκάντο, τυρί γαλένι, λίγη κέτσαπ και λίγη μουστάρδα σε μετρημένες ποσότητες με βάση τις οδηγίες των διατροφολόγων των νοσοκομείων.
“Ενιωσα τεράστια χαρά βλέποντας την ανταπόκριση των ασθενών, τόση που δεν θα ένιωθα σε κανένα πολυτελές εστιατόριο” μας είπε ο κ. Απέργης τονίζοντας ότι είναι πολύ εύκολο να νοστιμίσει το νοσοκομειακό φαγητό αρκεί να υπάρχει διάθεση από τους μάγειρες και τους διατροφολόγους που πρέπει να συνεργάζονται για να φταχθεί το νόστιμο, κατάλληλο φαγητό για τους αρρώστους.
“Ηταν και η μητέρα μου αιμοκαθαιρομένη αλλά εκείνα τα χρόνια κανείς δεν γνώριζε πολλά πράγματα ούτε και εγώ, τώρα όμως χαίρομαι και με γεμίζει πραγματικά αυτό που εισπράττω από τους ασθενείς”.
Ο Ιάκωβος Απέργης θα επιστρέψει σύντομα στην Κρήτη και θα μαγειρέψει και άλλα σνακ και φαγητά σε νοσοκομεία του νησιού.
Εξάλλου, ο ίδιος έχει εκδώσει “Το Συνταγολόγιο”, ένα βιβλίο, όπως αναφέρει ο “Γαστρονόμος”, κατ’ εξοχήν ιπποκρατικό:
“Ο μάγειρας-συγγραφέας έχει τεράστια εμπειρία στις κουζίνες νοσοκομείων και ιδρυμάτων. Στο βιβλίο του δεν υπόσχεται μυστικές συνταγές και μαγικά πιάτα. Ανοίγει έναν δρόμο. Έναν δρόμο νόστιμο που οδηγεί με αξιοπρεπή διατροφή στη χαρά της ζωής. Ο βιωματικός προβληματισμός του ύστερα από πολυετή πειραματική εργασία στην κουζίνα του Τζανείου μετουσιώθηκε σε γνώση. Αυτή τη γνώση μοιράζεται. Τη γνώση για το πώς μπορεί η τροφή σε ένα νοσοκομείο να δίνει χαρά στον ασθενή, χαρά που φέρνει υγεία, υγεία που είναι συστατικό της ζωής”.