Αναταράξεις προκαλεί η σύμβαση
Αναταράξεις προκαλεί η σύμβαση

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον χώρο της υγείας με επίκεντρο την σκανδαλώδη αύξηση 20% που έδωσε η ΔΥΠΕ Κρήτης σε εταιρεία που διαχειρίζεται τα νοσοκομειακά απόβλητα, “λόγω ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία”.

Τους λόγους που ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου αποδέχθηκε το αίτημα της αναδόχου εταιρείας που διαχειρίζεται τα υγειονομικά απόβλητα των ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων να αυξήσει την τιμή κατά 20% (!), κάτι που δεν δέχθηκε να κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, επιχειρεί να αιτιολογήσει ο κ. Παπαβασιλείου.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα και ουσιαστικά λέει ότι η εταιρεία δικαίως ζήτησε και έλαβε την αύξηση λόγω ενεργειακής κρίσης, πολέμου στην Ουκρανία κ.λπ.

Πολύ χαμηλότερη τιμή στο νοσοκομείο Χανίων

Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων πέτυχε αισθητά χαμηλότερη τιμή (1,68) με την ίδια εταιρεία μετά από διεθνή διαγωνισμό δύο μήνες πριν…

Η ΔΥΠΕ Κρήτης είχε ενεργό σύμβαση,  άρα ο κ. Παπαβασιλείου δεν είχε καμία υποχρέωση να αποδεχθεί το αίτημα της εταιρείας για αύξηση της τιμής κατά 20% (από 2,15 στα 2,58).

Επιπλέον, το μεγαλύτερο κέντρο υγείας και ΤΟΜΥ είναι μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και ειδικά η Μονάδα Υγείας του Εσταυρωμένου, που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την ΔΥΠΕ και έχει 40.000 τακτικά ραντεβού το χρόνο χωρίς τα έκτακτα. “Αρα, ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε την τιμή ο κ. Παπαβασιλείου έπρεπε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον μιας εταιρείας” τονίζουν στελέχη από τον χώρο της υγείας.

Η σύμβαση που δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια”
Η σύμβαση που δημοσιεύθηκε

“Εξοργιστική η σύμβαση”

Για εξοργιστική σύμβαση έκανε λόγο ο πρώην υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος καλεί τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πάρει  θέση.

Ο κ. Πολάκης ανέφερε:

«Στις 31 Μαΐου του 2022 η Μπορμπουδάκη ως διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ υπέγραψε την με Αρ Πρωτ. 23010 σύμβαση με την εταιρεία αποκομιδής αποβλήτων, με τιμή στα απόβλητα 2,15 το κιλό. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το παρατηρητηριο τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) στο Ηράκλειο ήταν 1,911 ευρώ το λίτρο. Στις 5 Οκτωβρίου του 2022 ο νέος τότε διοικητής της 7ης ΥΠΕ κος Παπαβασιλειου υπογράφει την με αριθμό πρωτ. 43426 αποδοχή αιτήματος τροποίησης της σύμβασης με την ίδια εταιρεία για την αποκομιδή των αποβλήτων με τιμή 2,58 το κιλό αυξημένη κατά 20%.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2022 η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) στο Ηράκλειο ήταν 1,971 ευρώ το λίτρο αυξημένη δηλαδή κατά μόλις 3% σε σχέση με την 31 Μαΐου του 2022 που η εταιρεία είχε συμφωνήσει και υπογράψει με την προηγούμενη διοικητρια τιμή 2,15. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στις 20 Μαΐου του 2023 η τιμή του πετρελαίου κίνησης είχε πέσει σχεδόν 20% στο Ηράκλειο στα 1.59 ευρώ ενώ η 7η ΥΠΕ με την συμφωνία του Παπαβασιλειου συνέχιζε να πληρώνει 20% ακριβότερα τα απόβλητα».

Η εταιρεία ζήτησε αύξηση 20% λόγω πολέμου στην Ουκρανία 
και η ΔΥΠΕ την έδωσε
στη “Διαύγεια”

Τι απαντά η ΔΥΠΕ Κρήτης

Απαντώντας στα δημοσιεύματα των “Χανιώτικων Νέων”, της “Π” κ.α. η διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης μεταξύ άλλων σημειώνει: “Κατόπιν του με αρ. πρωτ. Β7534/22-09-22  αιτήματος της αναδόχου εταιρείας MEDICAL WASTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  για αναπροσαρμογή τιμών της σύμβασης λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της COVID-19 της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία, η Επιτροπή Παραλαβής και τα μέλη της, αφού έλαβαν υπόψιν όλα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η εταιρεία και αφού συζήτησαν και εξέτασαν διεξοδικά το ως άνω αίτημα του προμηθευτή, διαπίστωσαν ότι ισχύουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις τροποποίησης σύμβασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δεδομένου α) την αύξηση τιμών λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η κρίση (πολεμική σύρραξη) στην Ουκρανία β) ότι η αύξηση της τιμής δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης (η συνολική  αύξηση είναι ύψους 19,84%) ενέκρινε το αίτημα”.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι “το πλήθος των σημείων αποκομιδής της σύμβασης για τα Κέντρα Υγείας της 7ης ΥΠΕ είναι 49 (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΤΟΜΥ) σε όλη την Κρήτη, ενώ αντιθέτως στην περίπτωση του νοσοκομείου είναι ένα σημείο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς είναι ασύμμετρα υψηλότερο στα 49 σημεία (σε όλη την Κρήτη έναντι των νοσοκομείων). Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες σχετικά με του ενός νοσοκομείου. Το κόστος είναι πλασματικό καθότι το κόστος μετακίνησης συμπεριλαμβανομένου τις επιπλέον εργατικές ώρες και το εργατικό κόστος αυξάνει οριακά”.

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι:

“Η σύγκριση τιμών αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης νοσοκομειακών αποβλήτων για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε σχέση με αυτή των νοσοκομείων δεν μπορεί να υφίσταται καθώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα”.