«Σκληραίνει» το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να συνεχίζει την προκλητική δράση της και τη Γαλλία να δηλώνει έτοιμη να σηκώσει το γάντι εκ μέρους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του «μεγάλου παιχνιδιού» των κοιτασμάτων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας μάλιστα Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του, έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για τις μονομερείς ενέργειες της στη Λιβύη, τονίζοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι».
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε ότι δεν θα αποδεχθεί τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, αφού η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».
Και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ωστόσο, Αμπντελφατάχ Σίσι προειδοποίησε ότι ο στρατός της χώρας του δεν θα διστάσει να επέμβει στη Λιβύη εναντίον των δυνάμεων της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράζ, προκειμένου να υπερασπιστεί τη Σύρτη.
Η Τουρκία πάντως δεν σταμάτησε τις προκλητικές δηλώσεις της, με τον εκπρόσωπο του τούρκικου Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, να επιστρέφει τις δηλώσεις για «επικίνδυνο παιχνίδι» στον Εμμανουέλ Μακρόν.
«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κρήτη
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης παρουσιάζεται ιδιαιτέρως κομβικός και φαίνεται πως οι εγκαταστάσεις, αλλά και οι στρατιωτικές μονάδες που υπάρχουν στο νησί θα αποδειχθούν καίριες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός απ’ όλες τις ενέργειες αναβάθμισης και ενίσχυσης μονάδων, στις οποίες έχει αναφερθεί αναλυτικά η «Π», φαίνεται πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για την τοποθέτηση ενός αναβαθμισμένου και υπερσύγχρονου ραντάρ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην ανατολική Κρήτη βέβαια, λειτουργεί ήδη ο σταθμός Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων από το 2004, ο οποίος αποτελείται από σταθμούς λήψης και εκπομπής, που βρίσκονται τόσο στο Ακρωτήρι Μαύρος, όσο και στο Ακρωτήρι Σίδερο.
Οι εργασίες που υλοποιούνται, ωστόσο, αυτή τη στιγμή προβλέπεται να παρέχουν αναβαθμισμένη υποστήριξη, αλλά και να ελέγχουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό πιθανές προσπάθειες προσέγγισης ή ερευνών από τουρκικά πλοία.
Αυτή η δράση έρχεται να προστεθεί, στην επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για τοποθέτηση ισραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη, το οποίο αναμένεται να έχει εμβέλεια έως και 600 χιλιομέτρων και θα μπορεί να έχει εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που συνεπάγεται την αποτρεπτική ικανότητα τόσο έναντι της Τουρκίας, όσο και έναντι του Ιράν.
Τεράστια οφέλη από αυτόν τον εξοπλισμό πρόκειται να έχουν η Ελλάδα, και η Κύπρος, αφού πρόσβαση στο ραντάρ θα έχουν και οι δύο χώρες.
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, γνωρίζουν πολύ καλά πως στον χώρο γύρω από την Κρήτη, θα έχουν πολύ δύσκολο έργο, δεδομένης όχι μόνο της ελληνικής προετοιμασίας, αλλά και των «συνενεργειών» που αναπτύσσονται τυπικά ή άτυπα, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές με την αμερικανική πλευρά, το Ισραήλ, καθώς και τη Γαλλία.
Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι της προκλητικότητας, θεωρώντας πως με «φωνές» ή «κραυγές» θα μπορέσει να κερδίσει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι συνομιλήτες της πάντως, γνωρίζοντας επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι ένας «ήσυχος γείτονας» της Ελλάδας και της Ευρώπης, οπότε ολόκληρος ο μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση.