Ενταφιάζουν την ανακύκλωση σε απόγνωση οι δήμοι

Αρρυθμίες προκαλεί στην αυτοδιοίκηση το τελεσίγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με το οποίο ανακοινώνει ότι θα σταματήσει από το καλοκαίρι τη διαχείριση όλων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ανάμεσα τους και αυτό του Δήμου Ηρακλείου, στο όποιο οδηγούνται όλα τα απορρίμματα των μπλε κάδων της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό πανελλαδικά πρόβλημα που έχει κινητοποιήσει τους δημάρχους όλης της χώρας που ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση να βρεθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο.  Το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σε τοπικό επίπεδο, καθώς  όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης  θα πρέπει να  αποφασιστεί με τι όρους και σε τι πλαίσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΔΑΗ διότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η ανακύκλωση.

Μάλιστα στις προθέσεις του είναι τις επόμενες μέρες να έρθει σε επαφή με Δημάρχους που οδηγούν τα απορρίμματα τους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  και να εξετάσουν από κοινού λύσεις σε σχέση με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης που έχει ανακύψει. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ολόκληρο το σύστημα ανακύκλωσης έχει διαταραχθεί επειδή σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχουν ανοικτά ζητήματα  από την  Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίηση Ανακύκλωσης, η οποία επικαλείται σοβαρότατη αποδυνάμωση του προσωπικού της, και εμπλοκή στην κάλυψη των δαπανών που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των κέντρων.

«Πάνω από δύο  δεκαετίες η ΕΕΤΑΑ πραγματοποιεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στη χώρα μας με τους γνωστούς μπλε κάδους, και όπως έχει ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι θα εγκαταλείψει το εγχείρημα, και ουσιαστικά καλεί και πιέζει προς την κυβέρνηση για να πάρει αποφάσεις για το πως θα εξελιχθεί η ανακύκλωση.

Αυτό προκαλεί  αναστάτωση συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, και φυσικά στο Δήμο Ηρακλείου που φιλοξενεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν της κεντρικής και της ανατολικής Κρήτης, δηλαδή των Δήμων του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Μας κάνει να ανησυχούμε διότι όταν το 2024 θα έπρεπε ουσιαστικά να έχουμε αναπτύξει ακόμα περισσότερο την ανακύκλωση στη χώρα μας  και έπρεπε να μας δοθούν εργαλεία για την ανάπτυξη νέων ρευμάτων ανακύκλωσης, φοβόμαστε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πισωγύρισμα.

Τις προηγούμενες μέρες εγώ προσωπικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ το έθεσα στο τραπέζι των συζητήσεων το επίμαχο θέμα, και μάλιστα συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο από το συλλογικό αυτοδιοικητικό μας όργανο διότι το πρόβλημα αυτό ξεπερνά τα όρια ενός Δήμου, και οφείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να σκύψει και να δει πως θα το αντιμετωπίσει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οργανισμοί που ασχολούνται με την ανακύκλωση στη χώρα μας. Ο ένας είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο άλλος είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης

Την ίδια ώρα που οι Δήμοι βάζουν κυριολεκτικά πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουν το τέλος ταφής το οποίο επιβλήθηκε με αναδρομική ισχύ από το 2022 αυτό που πρέπει να δει η Κυβέρνηση είναι πως θα ενισχύσει τους Δήμους με τα κατάλληλα μέσα ώστε να μειωθεί το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που τελικά οδηγούνται στους ΧΥΤΥ για ταφή.

Η ανακύκλωση έχει κομβικό ρόλο στη μείωση του παραγόμενου απορρίμματος και αυτό θα έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο. Άρα λοιπόν αν θέλουμε να φτάσουμε ως χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από τον οποίο σήμερα υπολειπόμαστε κατά 50% θα πρέπει να ενσκήψει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση να δει πως θα γίνεται η διαχείριση από εδώ και στο εξής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, καταγράφεται ότι το 2019 η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρισκόταν στο 21% (34% κάτω από το στόχο), ενώ σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού (που περιλαμβάνει και τα απόβλητα της διαδικασίας διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων) η πραγματική ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται στο 16%. Τα επίπεδα της ανακύκλωσης αυξήθηκαν μόνο κατά 5,2% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενδεικτικό της στασιμότητας στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση.