Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων

Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, διασώστες ΕΚΑΒ, εθελοντές από τον Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και από τον Ερυθρό Σταυρό, βρέθηκαν όλοι μαζί για καλό σκοπό, με την ευκαιρία του 6ου  Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, με θέμα «Διημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα», το οποίο διοργανώνεται από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Καλαθάκη.

Αυτό το πάντρεμα, μεταξύ κρητικού φαγητού-ποτού και τροχαίων, είναι ένα ζήτημα που θίγουν οι παραπάνω, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν. Να δράσουν, ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και ο λόγος που διοργανώνεται το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι η θνησιμότητα των ατόμων σε μικρή ηλικία.

Την 24η και 25η Φεβρουαρίου, οπότε  θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, θα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες από τους φορείς, οι οποίες θα δείχνουν και θα υπενθυμίζουν βασικά θέματα οδικής ασφάλειας που οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι, ακόμα και τα παιδιά.

Αντίστοιχα, παιδιά και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις.

Ο οργανωτής Θεόδωρος Καλαθάκης δίνει τρεις δωρεάν υποτροφίες, δίνοντας την ευθύνη επιλογής στους Δήμους Μαλεβιζίου, Αχαρνών- Αστερουσίων και στον Δήμο Γόρτυνος, στη μνήμη των δύο μαθητών της σχολής του Μιχάλη Λαζανάκη και Θαλασσινού Καλλιγιαννάκη, που σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. «Μέσα από το πνεύμα ειλικρινής θλίψης, σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε στην μνήμη των παιδιών και να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι  να σωθεί μια ζωή».

Η αντιδήμαρχος Παιδείας στον Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων, Ειρήνη Χαϊνάκη, εκθέτει τις ενέργειες του Δήμου της. «Στον Δήμο μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων με την εθελοντική προσφορά μιας νοσηλεύτριας έχουμε αναλάβει να φτιάξουμε μια ομάδα μικρών διασωστών. Προσφέρθηκαν να δείξουν στα παιδιά να έχουν την καθαρότητα του μυαλού και την εμπειρία να δράσουν διάφορες περιπτώσεις».

«Βιώνουμε ένα κοινωνικό και προσωπικό δράμα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και είμαστε εδώ να τα βρούμε» αναφέρει ο Μιχάλης Σεληνιωτάκης, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Σε τοπικό επίπεδο χάνονται ζωές από 17 μέχρι 47 ετών, τα τελευταία 15 χρόνια» δηλώνει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, διασώστης ΕΚΑΒ, ενώ βρίσκει λύση μέσα από τρεις παράγοντες: «Η πρόληψη στηρίζεται στην εκπαίδευση, τη  νομοθεσία και την εφαρμοσμένη τεχνική σε μέσα κίνησης».