Κάθετα αντίθετοι στη χωροθέτηση υποσταθμού στη Δαμάστα δηλώνουν οι κάτοικοι
Κάθετα αντίθετοι στη χωροθέτηση υποσταθμού στη Δαμάστα δηλώνουν οι κάτοικοι

Τη στιγμή που ο Αριάδνη Interconnection ανακοινώνει τις προθέσεις του για να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής μέσω Δαμάστας μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν εντονότατες αντιδράσεις αναφορικά με τη χωροθέτηση επίγειου υποσταθμού σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τον οικισμό.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα υποστηρίζοντας πως ήδη ο οικισμός έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από το λατομείο που λειτουργεί στην περιοχή και τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές συνέπειες στην επιβάρυνση υγείας των κατοίκων από τη λειτουργία του υποσταθμού. Την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του υποσταθμού θα αφορούν συνολικά το Δήμο Μαλεβιζίου και όχι τους κατοίκους, οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως δηλώνουν πως δεν επιθυμούν κανένα αντισταθμιστικό όφελος πέρα από το όφελος της μη λειτουργίας του σταθμού.

Οι κάτοικοι παράλληλα τονίζουν πως υπάρχουν επίσημες αποφάσεις και χωρικοί σχεδιασμοί σύμφωνα με τους οποίους ο σταθμός θα έπρεπε να βρίσκεται στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα, ενώ δηλώνουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους.

Σε γενική συνέλευση μάλιστα, την οποία και πραγματοποίησαν την Κυριακή, οι κάτοικοι εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται τα εξής:

1)Εξουσιοδοτούν το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας να προβούν σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική στη Δαμάστα

2) Να ζητηθεί από τη Περιφέρεια Κρήτης η σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα και να συζητηθεί εκ νέου το επίμαχο ζήτημα

3) Να προσλάβουν τεχνικό και νομικό σύμβουλο για την υποστήριξη των θέσεων τους σε συνεργασία με την επιτροπή Ενέργειας του Δήμου και την δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου.

4) Να προβεί σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις και επιτόπου αν χρειαστεί.

«Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης, όπου και προστίθεται:

«Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο. Η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη, ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στη Ιστορική και Μαρτυρική Δαμάστα. Η Δαμάστα και οι άνθρωποι της θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους».

Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στο πλευρό των κατοίκων της Δαμάστας βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δημάρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και του ΜέΡΑ25 Γεωργίος Λογιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, ο τέως Δήμαρχος Γαζίου Μαρκογιαννάκης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης και Μπάμπης Κουτσογιάννης ο εντεταλμένος σύμβουλος Μαλεβιζίου Γρηγόρης Περισυνάκης και πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων από το Μάραθος, Αστυράκι και Φόδελε.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: