Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του ευθύγραμμου τμήματος στην οδό Δουκός Μποφώρ, αφού δύο χρόνια μετά τη δημοπράτησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συμβασιοποιηθεί και απειλείται να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Από τη μια οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αναδόχους και από την άλλη η απίστευτη γραφειοκρατία δοκιμάζουν ευθέως τη φιλοτιμία και τις αντοχές του μνημείου, που δεν είναι ανεξάντλητες.
Όπως είναι γνωστό, η βασική πληγή του μνημείου είναι οι αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή, γεγονός που εγείρει τεράστια ζητήματα σε σχέση με την ευστάθεια του τείχους, που έπρεπε να έχει αποκατασταθεί… χθες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι διττός, αφού από τη μία απειλείται ένα σπουδαίο τμήμα του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου, και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μιας από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, αυτής της Δουκός Μποφώρ, από την οποία καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες οχήματα αλλά και περιπατητές.
Τι προβλέπει το έργο
Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου, που περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ και συγκεκριμένα το ευθύγραμμο τμήμα κορτίνα Μπέμπο – Αγ. Φρακίσκου και το αντίστοιχο καμπύλο τμήμα orecchione μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ανακοινώθηκε προ διετίας ότι εντάχθηκε στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο με το ποσό των 2.516.719 ευρώ και στη συνέχεια δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ωστόσο στην πορεία ανέκυψαν ζητήματα με τις προσφυγές των αναδόχων και συνδυαστικά με μια σειρά από γραφειοκρατικές εμπλοκές που δεν αντιμετωπίστηκαν, το έργο δεν έφτασε σε επίπεδο συμβασιοποίησης.Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρείται το λιγότερο απίθανο το ενδεχόμενο ακόμα και αν αύριο λυθούν όλες οι εμπλοκές που υπάρχουν, το έργο να έχει ολοκληρωθεί στις 31-12-2023, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος της απένταξης είναι μπροστά μας. Οι πιο καθησυχαστικοί εκτιμούν ότι το έργο ακόμα και αν δεν μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, όπως όλα δείχνουν, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, θα ενταχθεί στην αμέσως επόμενη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει μέχρι να κλείσουν αυτοί οι αέναοι κύκλοι της γραφειοκρατίας ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα στο μνημείο.
Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο τμήμα του ενετικού τείχους εδώ και δεκαετίες έχει διαπιστωθεί το εύρος των κινδύνων, καθώς βαθαίνουν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ακριβώς επειδή δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι ρηγματώσεις του τείχους αποτυπώνουν την εξέλιξη της επιβάρυνσης του μνημείου, στο οποίο σε εστιασμένα σημεία έχει αρχίσει να αποσυνδέεται η λιθοδομή.
Αντίστοιχα σε άλλα σημεία του τείχους φύονται θάμνοι και αναρριχητικά φυτά, που εκτοπίζουν τη λιθεπένδυση του μνημείου. Όπως είναι γνωστό, η βασική πληγή του μνημείου είναι οι αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή, γεγονός που εγείρει τεράστια ζητήματα σε σχέση με την ευστάθεια του τείχους.
Για τον λόγο αυτό η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου προβλέπει την ενίσχυση του τείχους με συστοιχία πασσάλων και αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης από την εξωτερική πλευρά. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν τα έργα προκειμένου το μνημείο να αποκατασταθεί και την ίδια στιγμή να μην κινδυνεύσει η δημόσια ασφάλεια σε μια από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.