Στη σύσκεψη με τον κ. Καλοκαιρινό τέθηκε το θέμα των γεωτρήσεων
Στη σύσκεψη με τον κ. Καλοκαιρινό τέθηκε το θέμα των γεωτρήσεων

Ενώ ο εφιάλτης της παρατεταμένης ανομβρίας  κυκλώνει την Κρήτη, ο Δήμος Ηρακλείου για να διαχειριστεί τη ζήτηση του νερού, ανοίγει το κεφάλαιο του plan B στο σχεδιασμό του, το οποίο προβλέπει την ενεργοποίηση ακόμα και της τελευταίας απενεργοποιημένης μέχρι σήμερα γεώτρησης, ακόμα και αυτών που αποδίδουν με 30-40 κυβικά, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχεται και να διαχειριστεί τις ανάγκες που υπάρχουν και αναμένεται να κλιμακωθούν κατακόρυφα τους επόμενους μήνες.

Γεωτρήσεις στον Άγιο Μύρωνα και στα Μάλια που μέχρι σήμερα παραμένουν απενεργοποιημένες, θα αρχίσουν σιγά σιγά να προετοιμάζονται για να ενταχθούν στο σύστημα υδροδότησης του Ηρακλείου,  εάν το φράγμα Αποσελέμη μετά το επόμενο δίμηνο τραβήξει οριστικά χειρόφρενο στις παροχές του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα για το Ηράκλειο, στην περίπτωση που το φράγμα Αποσελέμη παροπλιστεί, δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια σημαντικών ποσοτήτων νερού που έχει ανάγκη η πόλη για να ξεδιψάσει.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί για παράδειγμα στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό των Μαλίων η οποία μπορεί να χρειαστεί δύο μέρες για να φτιαχτεί,  για να επανέλθει η ομαλή ροή υδροδότησης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος… μέχρι να ξαναγεμίσουν οι δεξαμενές αφού αποκατασταθεί η βλάβη.

Άρα μιλάμε για μια πραγματική ισορροπία του τρόμου, αφού το σύστημα υδροδότησης της πόλης ουσιαστικά θα δοκιμάζεται, σε κάθε ζημιά που δύναται να προκληθεί και ειδικά τους θερινούς μήνες που τα πράγματα θα «αγριέψουν» σε ότι αφορά τη ζήτηση του νερού.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν χθες στην ατζέντα της συζήτησης ευρείας σύσκεψης που είχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργο Βουρεξάκη και υπηρεσιακά στελέχη. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της Δ.Ε.Υ.Α.Η. ο Γενικός Διευθυντής Μανόλης Κοσμαδάκης, η Τεχνική Διευθύντρια Πόπη Τζαβλάκη και ο Υπεύθυνος Συνδέσεων Γιώργος Σαμαριτάκης.

Γ. Βουρεξάκης: «Απώλεια 15% για το Ηράκλειο αν απενεργοποιηθεί το φράγμα Αποσελέμη»

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ.Βουρεξάκης τονίζει ότι εάν τα πράγματα εξελιχθούν με τον τρόπο που σήμερα προχωράνε σε ότι αφορά την ανομβρία, στο επόμενο δίμηνο θα σταματήσει κάθε παροχή από το φράγμα Αποσελέμη.

Αυτό μοιραία θα μας αφαιρέσει διαθέσιμες ποσότητες νερού σε ένα ποσοστό 15%. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία, να ενταχθούν στο σύστημα υδροδότησης, γεωτρήσεις των 30-40 κυβικών, ώστε να υπάρξει μια ενίσχυση των ποσοτήτων νερού που σταδιακά θα προσαυξάνονται.

Η μετατόπιση του αγωγού

Ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα όπως και ο ίδιος παραδέχεται είναι η κατάσταση του κεντρικού αγωγού των Μαλίων, που κατασκευάστηκε στις αρχές της 10ετίας του΄60,  επί Δημαρχίας του Ν.Κρασαδάκη, όταν ήταν εντελώς διαφορετικά τα πολεοδομικά δεδομένα σε ότι αφορά και τους δρόμους και τις κατασκευές των κτισμάτων. Έτσι ο αγωγός, ανέπτυξε μια υπόγεια διαδρομή περνώντας  κάτω ακόμα και από ιδιωτικά ακίνητα τα οποία με την πάροδο των χρόνων χτίστηκαν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα ο αγωγός να διέρχεται κάτω από ξενοδοχεία, κάτω από κύριες κατοικίες, κάτω από ενοικιαζόμενα καταστήματα, στα οποία προκαλούνται βλάβες ανά τακτά διαστήματα, αφού λόγω της παλαιότητας του συχνά σπάει. Είναι αλλεπάλληλα τα περιστατικά όπου πλημμυρίζουν δωμάτια ξενοδοχείων και σπίτια και η αποκατάσταση των ζημιών αυτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ 
Ενεργοποιούνται όλες οι γεωτρήσεις!
Στο πλαίσιο αυτό στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά το ζήτημα της άμεσης αντικατάστασης και της μετατόπισης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης των Μαλίων που αποτελεί μια από τις  βασικότερες  πηγές τροφοδοσίας νερού του Ηρακλείου. Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης, το αίτημα της  ΔΕΥΑΗ, είναι το μεγάλο αυτό έργο να «κουμπώσει», με την κατασκευή του ΒΟΑΚ.

Το έργο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, αφού ο αγωγός διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές και από τουριστικές ζώνες, με αποτέλεσμα οι συχνές ζημιές που παρουσιάζει λόγω της παλαιότητας του να προκαλούν μια αλυσίδα προβλημάτων και σε ιδιωτικές περιουσίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, συζητήθηκαν ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας στο βαθμό που εμπλέκεται και η Δ.Ε.Υ.Α.Η. στον τομέα, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων σε αυτά τα έργα, το ζήτημα της υποστελέχωσης, έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, κ.α…