Με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σχετίζονται τουλάχιστον 3.600 θάνατοι ετησίως στα νοσοκομεία της Ελλάδας, ενώ και στην Κρήτη το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς προσβάλλονται 100 στους 1000 νοσηλευόμενους ασθενείς.
Όπως λένε ωστόσο οι ειδικοί, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.
Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Κρήτης καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, οι προβλέψεις είναι δραματικές.
Μέχρι το 2050, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο απο πολυανθεκτικά μικρόβια και αυτή θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφήνοντας πίσω τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα: Είναι η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αφού ως γνωστόν η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στην κατάχρησή τους και η εφαρμογή όλων των αυστηρών πρωτόκολλων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στους νοσοκομειακούς χώρους καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας όπου χορηγούνται πολλά και ισχυρά αντιβιοτικά, τα χειρουργεία, αλλά και οι κοινοί θάλαμοι ασθενών βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων.
Όπως είπε στην «Π» ο κ. Κοφτερίδης, έρευνα που έγινε πριν 2-3 μήνες στην Κρήτη έδειξε ότι από τους 1000 ασθενείς που νοσηλεύονται μια συγκεκριμένη ημέρα σε όλα νοσοκομεία του νησιού, οι 100 είχαν προσβληθεί από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ήταν μια σταθερή εικόνα, σε σχέση με το 2015 και το 2016, αλλά και ανησυχητική ταυτόχρονα, αφού τα ποσοστά των λοιμώξεων αυτών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι το ΠΑΓΝΗ συμμετέχει σε εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη των λοιμώξεων, ενώ από τη νέα χρονιά όλα τα νοσοκομεία του νησιού θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα για τον περιορισμό τους.