Τα απογευματινά χειρουργεία ήρθαν για να μείνουν και ο τρόπος λειτουργίας αλλά και ο τιμοκατάλογός τους, με κάποια παραδείγματα, παρουσιάστηκαν χθες από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Τα στοιχεία για την Κρήτη δείχνουν ότι σχεδόν 4.500 πολίτες περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να μπουν στο χειρουργείο και περίπου 3.500 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής από 4 ως 12 μήνες.
Ενδιαφέρονται στο ΠΑΓΝΗ
Στο ΠΑΓΝΗ, όπως είπε στην «Π» ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν απογευματινά χειρουργεία και αυτό που περιμένουν είναι πλήρη ενημέρωση για το πώς θα συμμετέχουν και θα αμείβονται.
Ενδεικτικές τιμές
«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σκοπός μας είναι η ισχυροποίησή του και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του» είπε ο κ. Γεωργιάδης λίγο πριν παρουσιαστούν παραδείγματα με τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες αν χειρουργηθούν το απόγευμα μέσα σε ένα νοσοκομείο.
Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά) και τα κόστη θα διαμορφώνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μια επέμβαση καταρράκτη θα στοιχίζει από 300-500 ευρώ, μια επέμβαση κήλης 500 ευρώ, μια χολοκυστεκτομή απο 500-1.200 ευρώ, μια αρθροπλαστική γόνατος ή μια αρθροπλαστική ισχύου από 1.200-1.600.
«Είναι περίπου τα μισά από αυτά που θα πλήρωνε ο ασθενής σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο», είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι από 1η Φεβρουαρίου λειτουργεί το πρώτο απαραίτητο εργαλείο, δηλαδή η λίστα των χειρουργείων με τις αναμονές σε όλα τα νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες θα είναι online και θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες, με τους μέσους όρους αναμονής ανά κλινική και ανά νοσοκομείο.
«Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αρχίζει τον Μάρτιο και θα συμμετέχουν όσα νοσοκομεία θέλουν και μπορούν», τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου που παρουσίασε και μια αριθμητική λίστα για τις επεμβάσεις που εκκρεμούν πανελλαδικά και ξεπερνούν τις 100.000.
Στην Κρήτη
Τα στοιχεία για την Κρήτη δείχνουν ότι 4.447 πολίτες περιμένουν πάνω από ένα χρόνο σε λίστα και περίπου 3.515 ασθενείς είναι σε αναμονή για διάστημα μεταξύ 4 και 12 μηνών.
Όπως επισημάνθηκε, «τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το ΕΣΥ».
Εμείς «κυνηγάμε το φακελάκι»
«Από την αρχή ήταν προτεραιότητά μου τα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως «εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την Διοίκηση του νοσοκομείου».
Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε», πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια.
Επιπλέον θα γίνεται έλεγχος, ώστε τα πρωινά χειρουργεία να γίνονται κανονικά.
«Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», τόνισε.
«Διπλοί μισθοί γιατρών σημαίνει άλλος ένας ΕΝΦΙΑ»
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους.
«Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ» είπε.
Τα προβλήματα στα νοσοκομεία του νησιού και η αδυναμία πληρωμής
Το θέμα της υγείας μαζί με την ακρίβεια, είναι το πρώτο που απασχολεί σήμερα μια μέση οικογένεια στην Κρήτη.
Σε μια εποχή που με τον μισθό του ο κόσμος δεν μπορεί να «βγάλει» ούτε το μήνα, οδηγείται προς κατάργηση κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως τους είπε, στο σχέδιό του περιλαμβάνονται:
- Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
- Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
- Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα μέχρι σήμερα, δημόσια νοσοκομεία.
«Ήταν πραγματικά αφοπλιστική η ειλικρίνειά του» τονίζουν σε ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί, επισημαίνοντας πως η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής δεν είναι ένα απλό κλαδικό αίτημα των υγειονομικών, αλλά ζήτημα επιβίωσης για όλο το λαό.
- Όσοι έχουν χρειαστεί υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, έχουν ζήσει από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει να προσπαθείς να κλείσεις τηλεφωνικά ραντεβού για να σε δει γιατρός ή να υποβληθείς σε εξετάσεις.
- Τα τηλέφωνα είναι συνεχώς κατειλημμένα και όταν καταφέρεις να πιάσεις γραμμή, τις περισσότερες φορές κανείς δεν απαντάει.
- Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα όταν προσπαθήσεις να κλείσεις ραντεβού διαδικτυακά.
- Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δεκάδες ιατρεία, μεταξύ αυτών και πολλά «πρώτης γραμμής».
- Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ιατρείο κακοηθειών, θυρεοειδούς, το καρδιολογικό, το ορθοπεδικό, το ορθοπεδικό γόνατος ισχίων, το οφθαλμολογικό.
- Το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό, το χειρουργείο ογκολογίας μαστού, το ψυχιατρικό, το ΩΡΛ, το αιματολογικό, το γυναικολογικό, το γαστρεντερολογικό, το αγγειοχειρουργικό, το δερματολογικό, το νεφρολογικό και πάρα πολλά άλλα.
- Η αναμονή για χειρουργείο είναι πολύμηνη, πολύχρονη και πολυήμερη ακόμη και για τα έκτακτα περιστατικά όπως είναι τα κατάγματα, καθώς περιμένεις και πάνω από δυο εβδομάδες για να χειρουργηθείς.
- Όσο για τον τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων, είναι για τους περισσότερους αποτρεπτικός.
- Όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού και στο Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ 10 κλίνες ΜΕΘ δεν είναι σε λειτουργία, για αυτό το λόγο.
Ο αγώνας των υγειονομικών, συνεχίζεται.
Στις 22 του μήνα οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και στις 28 Φεβρουαρίου στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.