ΜΕΓΑΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΟΤΕ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ

Ένας ψυχολόγος για τους αστυνομικούς της Κρήτης

Ένας ψυχολόγος, εκατοντάδες αστυνομικοί, άγνωστος αριθμός προβλημάτων ψυχικής και ψυχολογικής φύσης και σχεδόν κανένας έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην τοπική Αστυνομία αναφορικά με την πραγματοποίηση των ψυχομετρικών τεστ, τα οποία αν και προβλέπεται να γίνονται κάθε μια πενταετία, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι ένστολοι του νησιού που έχουν υποβληθεί σε αυτά.

Και μπορεί η προτεραιότητα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να δίνεται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όπως οι αστυνομικοί της «πρώτης γραμμής» και των «ειδικών δυνάμεων», όμως ούτε και σε αυτές τις ομάδες δεν ακολουθείται η διαταγή που έχει δοθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πολλοί αστυνομικοί, αξιωματικοί αλλά και αστυνομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μίλησαν στην «Π» ανέφεραν ότι λόγω της ύπαρξης μόνο ενός ψυχολόγου στην Κρήτη, «το ζήτημα της ψυχολογικής βοήθειας αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο», γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η πραγματικότητα σε τοπικό επίπεδο είναι ότι από αρκετούς αστυνομικούς σε τμήματα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης έχουν αφαιρεθεί τα όπλα, καθώς αυτό έκριναν οι ειδικοί που τους εξέτασαν.

«Χρειάζεται  η παρατηρητικότητα και η υπευθυνότητα  των επικεφαλής»

Στο ερώτημα πώς μπορεί ένας μόνο ψυχολόγος που υπηρετεί στην Αστυνομία της Κρήτης  να διαπιστώσει τη ψυχική υγεία των αστυνομικών του νησιού, η απάντηση που λάβαμε ήταν… εντυπωσιακή.

«Στην πραγματικότητα δεν γίνεται έλεγχος ανά τμήμα, ανά υπηρεσία, ανά άτομο. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων που πρέπει να εξεταστούν και από την άλλη του μικρού αριθμού των ειδικών. Τι γίνεται όμως για να υπάρχει μια υποτυπώδης προσπάθεια για την κάλυψη αυτού του ζητήματος;» αναφέρει αστυνομική πηγή και προσθέτει: «Στις συναντήσεις που κατά καιρούς γίνονται για το αστυνομικό προσωπικό της κάθε υπηρεσίας, παρευρίσκεται και ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Στις συναντήσεις αυτές δίνονται κάποιες κατευθύνσεις, γίνεται αναφορά σε τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Γίνεται μια συζήτηση από τον ειδικό επιστήμονα. Επίσης, εάν κάποιος συνάδελφος πιστεύει ότι χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ψυχολόγο και να συζητήσει μαζί του».

Μία «διαδικασία» που ακολουθείται από τους διοικητές τμημάτων και υπηρεσιών έχει αποδειχτεί ουσιαστική και χρήσιμη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις που επικεφαλής τμημάτων έχουν διαπιστώσει την αλλαγή στη συμπεριφορά ατόμων στο προσωπικό τους και τους έχουν «παραπέμψει» στον ψυχολόγο της Υπηρεσίας.

Αξιωματικοί, επικεφαλής τμημάτων και υπηρεσιών μας είπαν χαρακτηριστικά: «Έχουμε διαπιστώσει το ψυχολογικό βάρος συναδέλφων, το οποίο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του στρες, της κούρασης, προσωπικών ή οικονομικών προβλημάτων. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε στον συνάδελφο και να φροντίσουμε να έχει μια συνάντηση- συζήτηση με το ψυχολόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποφασιστεί, μάλιστα, να μην οπλοφορούν κάποιοι συνάδελφοι, καθώς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα». Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη κ. Στέλιος Καρακούδης, μας είπε: «Και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι κι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία. Οι  συχνές και ουσιαστικές συναντήσεις με ειδικούς, οι οποίοι υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. είναι σημαντικές και απαραίτητες».

Τι προβλέπει ο νόμος

Μετά την τραγωδία στους Αγ. Αναργύρους που συγκλόνισε το πανελλήνιο ανοίγει ξανά η κουβέντα για το ζήτημα της ψυχικής ισορροπίας των αστυνομικών που φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τον νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί, όπως αναφέρει το «Ποντίκι», εξετάζονται από τις αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητά τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα.

Ο νόμος αναφέρει, επίσης, ότι:

-“Οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλόλητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών”.

– “Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας”.

– “Η επιτροπή διερευνά με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζομένων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις – και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου”.

– “Αν η επιτροπή διαγνώσει και ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, παραπέμπει τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας”.

– “Αν οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν ότι κάποιος αστυνομικός δεν είναι κατάλληλος να φέρει όπλο, τοποθετείται σε θέση που δεν οπλοφορεί”.

Στην περίπτωση, εξάλλου, που διαπιστωθεί εν ώρα υπηρεσίας μη φυσιολογική συμπεριφορά, τότε μπορεί ένας αστυνομικός να σταλεί για εξέταση σε χρόνο μικρότερο απ’ την πενταετία.

Στην περίπτωση του 46χρονου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέκκλιση. Στο πλαίσιο της έρευνας, ωστόσο, για την τραγωδία θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.