Έναν από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού προωθεί προς το Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση η Λότζια, με σκοπό να προχωρήσει στην ανάπλαση του. Πρόκειται για ένα νέο πνεύμονα πρασίνου που θα εμπλουτιστεί με παιδική χαρά με αθλητικές υποδομές χώρους αναψυχής και περικλείεται νότια από την οδό Ορακίων, δυτικά από την οδό Μουσών, ανατολικά από την οδό Καρτερού η οποία αποτελεί́ κεντρικό́ άξονα που συνδέει με το αεροδρόμιο και τη θάλασσα και καταλήγει σε κυκλική νησίδα.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης, η δημιουργία πολυχώρων πρασίνου και αναψυχής σε όλο το Ηράκλειο είναι απ’ τους βασικούς μας στόχους. Για τη Νέα Αλικαρνασσό μετά τα Θαλασσινά στρέφουμε την προσοχή μας σε έναν από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους στο Ηράκλειο με την ελπίδα να τύχει χρηματοδότησης και να τον δούμε να υλοποιείται σύντομα.
Είναι η πρώτη μελέτη που ολοκληρώνεται από το πρώτο πακέτο των 13+ στρεμμάτων που μελετώνται στο 1ο-2ο-3ο διαμέρισμα και στη Νέα Αλικαρνασσό. Πρόκειται για χώρους που απελευθερώθηκαν μέσα από την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν οριοθετηθεί οι κοινόχρηστες εκτάσεις που τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού. Οι περιοχές αυτές παραμένουν αναξιοποίητες και παρακμάζουν καθώς αφήνονται να χορταριάσουν και να γεμίσουν σκουπίδια και φερτά υλικά, και άλλοτε μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Γιάννης Αναστασάκης, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο αφορά στη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων με τρόπο μεθοδικό συγκροτημένο και οργανωμένο σε μεγάλη κλίμακα, ώστε ομαδοποιημένα να προχωρήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ανάπλασης με τη δημιουργία μικρών πάρκων και διάσπαρτων νησίδων αναψυχής.
Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να ικανοποιήσουν την ανάγκη εκτόνωσης των ισχυρών πολεοδομικών πιέσεων που δέχεται η πόλη. Το όλο εγχείρημα εξελίσσεται και υλοποιείται με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, που έχει δώσει ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση την αύξηση του πρασίνου και την απόδοση αξιόλογων χώρων αναψυχής και πολιτισμού σε όλο το εύρος της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου.
Υπερτοπικός πόλος πρότυπου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Δήμου Ηρακλείου, η θέση όπου βρίσκεται ο κοινόχρηστος χώρος δεν έχει χαρακτηριστικά γειτονιάς. Συγκεκριμένα, γειτνιάζει άμεσα ή έμμεσα με χρήσεις που απευθύνονται σε όλο το δήμο του Ηρακλείου (εμπορικό πολυκατάστημα, νεκροταφείο, αστυνομία, αεροδρόμιο). Έχει εύκολη προσέγγιση από κεντρικές οδούς, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχει κατά συνέπεια βασικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να αποτελέσει έναν νέο υπερτοπικό πόλο πρότυπου αρχιτεκτονικού και με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων για τον Δήμο Ηρακλείου.
Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι στον κοινόχρηστο χώρο να φιλοξενούνται αρκετές και ενδιαφέρουσες επιμέρους δραστηριότητες, πολυμορφικές, σε πολλαπλά πεδία ενδιαφέροντος και να συναντώνται διάσπαρτες στο σύνολο της έκτασης, διαμορφώνοντας έτσι μία συνθήκη για την περιήγηση όλης της έκτασης από κάθε επισκέπτη.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την επιλογή και τη μορφολογία του βασικού αστικού εξοπλισμού. Επιλέγονται λιτές και καλαίσθητες μορφές για όλα τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, που αφορούν κυρίως στους καθιστικούς πάγκους, τις πέργκολες σκιασμού και τα στοιχεία φωτισμού, καθώς και τα δευτερεύοντα στοιχεία, όπως κάλαθοι αχρήστων, σχάρες κλπ. Επιλέγονται βιοκλιματικά, μαλακά και όσο το δυνατόν φυσικά δάπεδα. Τα σημεία φύτευσης προβλέπονται με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό.Προβλέπεται η χωροθέτηση περγκολών σκιασμού στους χώρους στάσης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο σκιασμός των χώρων αυτών καθιστώντας τους φιλόξενους και θερμικά άνετους στην παραμονή και τους θερινούς μήνες. Επίσης η μελέτη περιλαμβάνει τη δαπεδόστρωση ορισμένων εσωτερικών πορειών και μονοπατιών από κατάλληλα ψυχρά δάπεδα (τύπου χυτό βοτσαλωτό). Στη κεντρική πορεία της έκτασης προτείνεται η επίστρωση με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, το οποίο θεωρείται οικολογικό προϊόν και συμβατό ως βιοκλιματική επιλογή, καθώς περιέχει προσμίξεις ψυχρών υλικών.
Προβλέπεται επίσης μικρό υπαίθριο αμφιθεάτρο που θα έχει προσανατολισμό προς το βορρά, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο και λειτουργικό τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Συγκεκριμένα, με αυτόν τον προσανατολισμό αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του επισκέπτη προς τον ήλιο, οπότε δεν δημιουργείται οπτική θάμπωση. Επιπλέον, η θέση αυτή έχει μία καλύτερη θέα προς τη θάλασσα. Η κατασκευή του θα διαμορφωθεί με αναβαθμούς από σκυρόδεμα, με τελική επίστρωση από χυτο βοτσαλωτό δάπεδο που περιέχει προσμίξεις ψυχρών υλικών. Άλλες δραστηριότητες που συναντώνται στη τεθλασμένη πορεία αφορούν σε επιδαπέδια παιχνίδια σκάκι, ένα μικρό / μισό γήπεδο καλαθοσφαίρισης και μια παιδική χαρά. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον “παζλ” δραστηριοτήτων που διαμορφώνονται εντός της έκτασης και στόχος είναι να τη χαρακτηρίσουν.